HGS’de kafa karıştıran sorular 

CHP, Bakanlığın HGS ısrarının perde arkasını araladı 

Umut Oran’dan Ulaştırma Bakanına HGS soruları: 

“Karayolları HGS geçişlerinin tahsilat kontrolünde devre dışı mı?” 

“HGS etiketlerini tek firma üretiyor ve klonlanmaya müsait mi?” 

“Anten gücünün 4 kat artırılması sürücüleri radyasyona mı maruz bırakıyor?” 

“AKBİL benzeri yıllık 80 milyon TL’lik kayıt dışı alan mı yaratılıyor?”

ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nını karayolları ve köprü geçişlerinde sorunsuz işleyen Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) yerine Hızlı Geçiş Sistemi’nde (HGS)  ısrar etmesinde etken olan kimi kontrol dışı alanlar olduğunu saptadı. Umut Oran, Bakan Binali Yıldırım’a yönelttiği önergede, ““Karayolları HGS geçişlerinin tahsilat kontrolünde devre dışı mı? HGS etiketlerini tek firma üretiyor ve klonlanmaya müsait mi? Anten gücünün 4 kat artırılması sürücüleri radyasyona mı maruz bırakıyor? Antenle ilgili yönetmelik değişikliği niçin gizlice yapıldı? AKBİL benzeri yıllık 80 milyon TL’lik kayıt dışı alan mı yaratılıyor?” sorularının yanıtlanmasını istedi.

Devamında yeni bilgiler açıklayacak

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, OGS ve HGS’nin entegre edilememesi ve farklı gişelerden geçişlerde yasal kart kullanmalarına rağmen sürücülere 1 Haziran’dan itibaren 11 kat ceza uygulanmaya başlanmasını TBMM gündemine taşıdı. Konuyu yakından takip ettiğini bildiren Oran, kısa zaman içerisinde HGS ile dikkat çekici başka bilgileri de açıklayacağını bildirdi.

KGM’nin PTT’yi kontrol yetkisi yok

Oran’ın, Bakan Binali Yıldırım’a yönelttiği soru önergesinde yanıt bekleyen konular şöyle:

– Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) KGS Sisteminde müşteriler geçiş yaptıkça anlaşmalı bankalardan geçiş ücretini aldığı halde, OGS ve HGS için PTT ile yaptığı anlaşma uyarınca sadece PTT’den gelen bilgilere göre tahsilât yaptığı, sistemle ilgili hiçbir yetki ve kontrol hakkının kendisine tanınmadığı duyumu doğru mudur?

AKBİL benzeri 80 milyon TL’lik kayıp mı olacak?

– Bu durumun, 1995’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde AKBİL projesiyle yaşanan usulsüzlüklerin benzeri biçimde kayıt dışı kaynak yaratacak bir boşluk oluşturduğu duyumu doğru mudur?

– KGM’nin PTT’nin vereceği bilgiyle yetineceği çapraz kontrol imkânı olmadığı için kayıt dışı alanın denetlenemeyeceği iddiası doğru mudur?

– Yıllık 200 milyon aracın geçiş yaptığı köprü ve otoyollarda sadece yüzde 10’luk bir kayıtsız geçiş oranının dahi yılda tahminen 80 milyon TL’lik bir kontrol edilemeyen meblağa, kamu zararına yol açacağı hesabı doğru mudur?

Klonlanmaya müsait HGS dünyada az kullanılıyor

– PTT’nin tercih ettiği HGS’nin; dünyada kısıtlı olarak kullanıldığı, güvenlik seviyesinin düşük olduğu, dünyada tek firma tarafından üretildiği için tek firmadan ithal edildiği ve HGS etiketlerinin klonlanmaya uygun olduğu bilgisi doğru mudur?

PTT 40 milyon dolar mı harcadı?

– Sorunsuz olarak çalışan KGS müşterilerinin zorla PTT müşterisi yapılmasının altında PTT’nin bu sistem için 40 milyon dolardan fazla harcamış olmasının etkisi nedir? PTT’nin bu iş için yaptığı yatırım harcamasının toplam miktarı nedir?

– HGS’nin tanıtım ve reklamı için PTT bütçesi değil bakanlığınız bütçesinin kullanıldığı, satışlar için KGM gişelerinin bedelsiz olarak PTT’ye verildiği buna rağmen HGS’nin toplam geçişlerinin yüzde 30’una ancak ulaştığı bilgisi doğru mudur?

Dünyada gücü 4 kart artırılan anten yok

– Aynı gişede kurulu bulunan OGS ve HGS okuyucularının yayın karışıklığına yol açmamak için HGS okuyucularının gücünün 2W’tan 8W’a çıkarıldığı bilgisi doğru mudur?

– Dünya uygulamalarında ise bu frekanslarla çalışan cihaz ve antenler için 2 W ya da 2,5 W erp azami güce izin verildiği, daha yüksek güçle yayın yapılmasına izin verilen ülke bulunmadığı bilgisi doğru mudur?

– Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Posta ve Telekomünikasyon Birliği İdareleri’nin (CEPT) bu frekans için üye ülkelerdeki üst limiti 2W olarak belirlemiş olması karşısında PTT’nin kurduğu sistem bu uygulamaya aykırı değil mi?

Güç artırımı gizlice yapıldı

– Kısa Mesafe Erişimli Telsiz Cihazları Yönetmeliği’nde sınır 2W olarak görünmesine karşın 28.4.2011 tarih ve 27918 sayılı Resmi Gazete’de konuyla ilgisiz bir yönetmeliğe (Özel Telsiz Sistemleri) yapılan Ek-5 madde ilavesiyle söz konusu gücü 8W erp’ye çıkarmanız gerekçesi nedir?

Sürücülerde radyasyona yol açıyor

– HGS antenlerinin standarttan 4 kat daha fazla yani 8W ile çalışması, trafik sıkışıklığı olan günlerde sürücülerin 4 kat daha fazla radyasyon almasına yol açmıyor mu?

Print Friendly, PDF & Email