CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Umut Oran, IMF verileri karşısında hükümetin halen ekonomide başarılı olduklarını öne sürmesini eleştirdi. 10 yılda dış borcun 207 milyar dolar arttığını bunun da AKP öncesindeki hükümetlerin toplam borcunun 1,5 katı olduğunu, yine bu dönemde 38 milyar dolarlık kamu malının satıldığını, tüm bu borçlanma karşısında 22 milyar dolarlık IMF borcunun ödendiğini anımsatan Oran, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a“IMF’ye göre 187 ülke içerisinde enflasyonda 135., cari açıkta 71., cari açığın milli gelire oranında 117. olmamız, ayrıca GSYH ve kişi başına milli gelirde 2000 yılı ile aynı noktada bulunmamız başarı mıdır? IMF verileri yanlış ise düzeltmek için temasa geçtiniz mi? Bu veriler karşısında sizin açıklamalarınız yanlış ise Türk halkından özür dileyecek misiniz?” diye sordu.

CHP’li Umut Oran’ın, Babacan’a yönelttiği ve bugünTBMM’ye sunulan soru önergesinde yer alan sorular şöyle:
1- Yarın itibariyle IMF’ye borcumuzun biteceğini 10 yıl içerisinde 22 milyar dolarlık borç ödendiğini ısrarla açıklamanıza karşın 10 yılda ülkenin dış borcunun 207 milyar dolar arttığı doğru mudur?
2- Söz konusu 207 milyar doların da AKP öncesindeki hükümetlerin toplam dış borcunun 1,5 katına denk düştüğü bilgisi doğru mudur?
3- Yine 10 yıllık iktidarınız döneminde toplamda 38 milyar dolarlık kamu malının satıldığı, özelleştirildiği bilgisi doğru mudur?
4- IMF’nin nisan ayında açıklanan son verilerine göre 187 ülke içerisinde 134 ülkenin enflasyon oranının Türkiye’den daha düşük olduğu bilgisi doğru mudur?
5- “Altın  ihracatı” ile yaratılan durumun olumlu etkisine rağmen yine IMF kayıtlarındaki 187 ülke içerisinde; cari açığı GSYH’nin yüzde 6’sı düzeyinde gerçekleşen Türkiye’nin, bu oranla 187 ülke içinde 71’inci olduğu bilgisi doğru mudur?
6- Türkiye’nin geçen yıl cari açığın milli gelire oranına göre 116 ülkeden daha kötü bir performans sergilemesi hükümetinizin başarısı mıdır?
7- 2012 yılında cari fiyatlarla 786.3 milyar dolarlık GSYH’si ile dünya sıralamasında 17’nci olan Türkiye’nin 2000 yılında da 18. Sırada bulunması karşısında AKP döneminde büyük başarı sağlandığı propagandasının doğru olmadığını göstermiyor mu?
8- Yine IMF kayıtlarına göre 187 ülke içerisinde kişi başına milli gelirde 2000 yılında 62. sırada olan ülkemizin 2012 yılında 63. sıraya gerilemesinin gerekçesi nedir? Bu hükümetinizin ekonomik başarısızlığını göstermiyor mu?
9- IMF verileri ile hükümetinizin açıklamalarının çelişmesinin gerekçesi nedir? IMF verileri yanlış ise düzeltilmesi için temasa geçtiniz mi?
10- IMF verileri karşısında sizin açıklamalarınızın yanlış ise Türk halkından özür dileyecek misiniz?

Soru Önergesi:
imf-verileri-cemliski-hukumet-ozur-dileyecek-mi-AB-1

Print Friendly, PDF & Email