Umut Oran: Bu kadar sorun varken Bakan nasıl sessiz kalıyor çok merak ediyorum
ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Umut Oran, THY’de 15 Mayıs’ta grev başlayacak olmasına karşın, THY Genel Müdürü Temel Kotil’in görevden alınmasını eleştirirken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e çağrıda bulundu. Oran, “Türkiye’nin gözbebeği bir kurum kötü yönetim sebebiyle krizlerle karşılaşıyor.  Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’in bu duruma hemen el koyması lazım. Merak ediyorum, ortada bu kadar sorun varken nasıl sessiz kalıyor? Türkiye’nin en büyük markalarından, en önemli simgelerinden biri bu kadar kötü yönetilirken harekete geçmesi, sorumluluk alması ve acilen bu sorunlar yumağını çözmesi gerekiyor” dedi.

Yazılı açıklama yapan Umut Oran, THY’nin; yan şirketlerle birlikte yaklaşık 30 bin kişinin çalıştığı, yılda 39 milyon yolcu taşıyan, 98 ülkede 183 şehre uçan, yıllık yaklaşık 10 milyar dolar ciro yapan bir kurum olduğunu belirtti. Oran, “THY’nin çok daha ciddi, hesaplı ve kendisine yakışır şekilde yönetilmesi lazım. THY’nin bugün yeni uçak alımları ile birlikte 38 milyar dolar daha borç yükü altına girmiş bir şirket olarak çok hassas, çok dikkatli davranması gerekirken ne yazık ki bu basireti göremiyoruz” dedi.

“Nasılsa hükümet grevi yasaklar” diye mi düşünüyor

THY’de 15 Mayıs’ta grevin başlayacağını ve grevin en büyük nedeninin de mahkeme kararlarını bile dikkate almadan, sendika ile uzlaşma yoluna da gitmeden, çalışanlarına karşı inatçı ve kabul edilemez bir tutum belirleyen yönetim politikaları olduğunu vurgulayan Oran, “Hepimiz merak ediyoruz, THY bu kadar borç yükü altındayken, THY’nin 1 gün bile durmaya tahammülü yokken,  Sayın Hamdi Topçu neden çalışanların haklarını korumuyor, haksız işten çıkartılan personeli işe almıyor, sendika ile uzlaşma yolunu tercih etmiyor, hem çalışanları hem de THY’yi mağdur ediyor? THY Yönetimi “nasılsa hükümet grevi yasaklar” gibi bir fikre mi güvenerek bu hareketi yapıyor?” dedi.

5 bin kabin memuru işten mi çıkarılacak?

“Sektörden gelen bir diğer bilgi de yaklaşık 5.000 kabin memurunun işten çıkartılacağı ve bu hizmetin de taşeronlaştırılacağı yönünde” ifadesini kullanan Oran, THY yönetiminin planları arasında THY çalışanlarının haklarını daha fazla korumanın değil çalışanlarının emeklerinin daha da heba edilmesi olduğunu kaydetti.

Kritik zamanda Temel Kotil niçin görevden alındı?

CHP’li Umut Oran’ın açıklaması şöyle:

“Şimdi bu kadar kritik bir dönemde, 2 gün sonra grev başlayacakken THY’nin Genel Müdürü Sayın Temel Kotil’in izne çıktığını öğreniyoruz. Acaba Sayın Kotil görevden mi alındı yoksa tatile mi çıktı? 15 Mayıs’ta grev başlamadan hemen önce böyle büyük bir şirketin genel müdürü nasıl ücretli izne çıkar? Şayet Temel Kotil görevinden alındıysa bu kadar kritik bir anda görevden alınmasının anlamı nedir? Böyle bir davranış süreci daha da yönetilemez kılmaktan, krizi derinleştirmekten başka neye yarar?

Nedeni Londra’daki ruj açıklaması mı?

Ticari yaşamın pratikleriyle örtüşmeyen bu istifada umarım, Temel Kotil’in 9 Mayıs 2013’te Londra’da iken yaptığı “Bizim ruj rengiyle ilgili bir problemimiz yok. Ancak nasıl olmuşsa alt seviyedeki yöneticiler bize sormadan böyle bir karar almış. Bildiğiniz üzere Türkiye’de bazıları bu tür konularda biraz hassas” açıklamasının bir etkisi yoktur.

Şimdi ortada büyük bir borç var. THY personelinin mağduriyeti var. THY’nin bir gün bile durmaması gerekirken, kötü yönetim nedeniyle ortaya çıkan bir grev gerçeği var ve THY yönetimi arasında da bir çatışma var. Bütün bunlar da taleplerin geldiği yaz sezonu başında oluyor. Havacılık sektörü açısından çok kritik, çok önemli bir zamanda THY bunu yaşıyor. Türkiye’nin gözbebeği bir kurum kötü yönetim sebebiyle krizlerle karşılaşıyor.

Şimşek duruma el koymalı

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’in bu duruma hemen el koyması lazım. Merak ediyorum, ortada bu kadar sorun varken nasıl sessiz kalıyor? Türkiye’nin en büyük markalarından, en önemli simgelerinden biri bu kadar kötü yönetilirken harekete geçmesi, sorumluluk alması ve acilen bu sorunlar yumağını çözmesi gerekiyor. Hızla THY çalışanlarının hakları tanınmalı, mağdur edilen personelin mağduriyeti giderilmeli ve bu krize yol açanlar soruşturularak hesap vermeli.

Basın Açıklaması:
thy-grev-icin-mehmet-simseke-cagri-2-1
Soru Önergesi:
temel-kotilin-gorevden-alinmasi-MS-1

Print Friendly, PDF & Email