CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın Nisan ayında güncellenen IMF verileri üzerinden yaptığı ve maalesef Türkiye’nin durumunun hiç de iyi olmadığını, hükümetin anlattığının tersine büyümede 110 ülkenin, enflasyonda 134 ülkenin durumunun bizden iyi olduğunu ortaya koydu.

Umut Oran’In açıklaması şöyle:

İşte görmezden gelinen IMF verilerinin ortaya koyduğu gerçek: 

EKONOMİDE MAKYAJ NAFİLE, BAŞARI HİKAYE… 

BÜYÜMEDE 110, ENFLASYONDA 134 ÜLKE BİZDEN DAHA İYİ DURUMDA 

TÜRKİYE, EKONOMİDE 2012’NİN EN KÖTÜLERİ ARASINDA 

  • Tüm ülkelerin küresel ekonomik kriz koşullarını hissetmeye devam ettiği 2012 yılında, AKP temsilcilerinin “başarı” olarak gösterdiği Türkiye’nin ekonomik performansının çoğu ülkeden daha kötü olduğu, IMF verileri ile de ortaya çıktı. IMF’nin güncellenen verilerine göre AKP yönetiminde Türkiye, geçen yıl en kötü ekonomik performansı kaydeden ülkeler arasında yer aldı.
  • Büyümede dünyanın gerisinde kaldık, enflasyon ve cari açıkta çoğu ülkeyi solladık…
  • 2012’de acı fren yapan Türkiye ekonomisinin büyüme oranı, tüm istatistik makyajlarına rağmen yüzde 2.2 düzeyinde kalmıştı. AKP, 2012’deki performansı “yumuşak iniş başarısı” olarak lanse ederken, Türkiye yıllık GSYH büyüme oranı ile 187 ülke içinde ancak 111’inci olabildi. Yani geçen yıl 110 ülkenin ekonomisi Türkiye’den daha hızlı büyüdü.
  • Türkiye’nin geçen yılki büyümesi, dünya ortalamasında yüzde 3.2 olan oranın da çok altında kaldı.
  • Türkiye, enflasyonda ise ülkelerin çoğunu solladı. Geçen yıl 187 ülkeden 134’ünün enflasyonu (TÜFE) Türkiye’den daha düşük,  sadece 52’sinin ise daha yüksek çıktı.
  • Ekonomideki acı fren nedeniyle ithalatın azalması ve çeşitli istatistik makyajları sayesinde cari işlemler açığı 2012’de küçülmesine rağmen GSYH’nin yüzde 6’sı ile hala yüksek düzeyde gerçekleşti. Türkiye, bu oranla dünyada 71’inci oldu. Geçen yıl 54 ülke cari işlemler fazlası verirken 62 ülkenin ise cari açığının milli gelirine oranı Türkiye’ye göre daha düşük çıktı. Başka deyişle Türkiye cari açıkta 116 ülkeden daha kötü bir performans sergiledi.
  • Türkiye, 2012 yılında  milli gelir büyüklüğüne göre sıralamada 17’nci oldu. Geçen yıl hızlı küçülme yaşayan Hollanda’nın bir basamak düşmesi sayesinde bir basamak yükselen Türkiye’nin, 10 yılı aşan AKP iktidarı dönemindeki iddialı büyüme-kalkınma masallarına rağmen, milli gelir sıralamasındaki yeri 2000 yılındaki ile yaklaşık aynı…
  • Küresel krizin etkilerinin tüm dünyada kendisini hissettirmeye devam ettiği 2012 yılında, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türk insanının refahı ise göreli olarak geriledi. Kişi başına milli gelirde 2011 yılında 62’nci olan Türkiye, 2012’de bir basamak daha düşerek 63’üncülüğe indi.  Böylece Türkiye, 62’nci olduğu 2000 yılındaki sırasının altına yeniden inmiş oldu.

 Basın Açıklaması:
imf2012ulkeler_umut-oran-1

Print Friendly, PDF & Email