CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Umut Oran, AOÇ içerisinde yapılan “başkanlık sarayını’ TBMM gündemine taşıdı.
CHP’li Oran’ın Başbakan Erdoğan’a yönelttiği yazılı soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA           

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim.

   

Umut ORAN

CHP İstanbul Milletvekili

1-  Atatürk Orman Çiftliği Gazi Tesisleri’nde yapılacak olan ve halk arasında “Başbakanlık Sarayı” olarak bilinen yeni Başbakanlık Hizmet Binası için bugüne kadar ne kadar harcanmıştır, ne kadar harcanması beklenmektedir? 2013 yılı yatırım programında yer alan 650 milyon TL’lik bedel yalnızca bu bina için mi harcanacaktır?
2-  Ankara’da Başbakanlık Hizmet Binası yapmak için Hazine’ye ait veya kamu kurumlarının kullanımında bulunan, Atatürk Orman Çiftliği arazisi içinde bulunan Orman Genel Müdürlüğü’ne ait arazi haricinde bir arazi yok mudur? Hangi sebeple alternatifler arasında bu bölge tercih edilmiştir?
3-  Atatürk’ün vasiyeti üzerine halka açık olan ve tarımsal üretimler yapan, Ankara için de bir akciğer işlevi gören, şehirde bir orman temiz hava koridoru oluşturmuş Atatürk Orman Çiftliği üzerine bir Başbakanlık Yerleşkesi yapılması halinde buranın güvenlik sebebiyle halka da kapatılacağı ortadadır.  Vatandaşların da yararlandığı bu alanın kapatılmasında hangi kamu yararı görülmektedir?
4-  Projenin başladığı tarihten bugüne kadar Atatürk Orman Çiftliği arazisi içinde bilinen ve eskiden Orman Genel Müdürlüğü’ne ait olan arazide kaç ağaç kesilmiştir? Bugüne kadar yaklaşık 3000 ağaç kesildiği doğru mudur?
5-  Başbakanlık Hizmet Binası’nın yapımı veya çevre düzenlemesi sırasında Atatürk’ün Selanik’teki Evinin bir kopyası olan Atatürk Orman Çiftliği’ndeki Atatürk’ün Evi’nin de yıkılması planlanmakta mıdır? Buna hangi sebeple gerek görülmüştür?
6-  Atatürk Orman Çiftliği Gazi Tesisleri bünyesinde yer alan arazi 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı’ndan, 3. Derece Doğal Sit Alanı’na dönüştürülmeden önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarına bağlı Tabiat Varlıkları Kurulu üyelerinin Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida Eyaletindeki Orlando kentine “mesleki tetkik” amacıyla 1 hafta süreyle götürüldüğü doğru mudur? Burada bulunan Disneyland’ın gezilmesi de mesleki tetkik kapsamında mıdır? Disneyland’da bulunan kaydıraklara, trenlere binmek, Mickey Mouse görmek Tabiat Varlıkları Kurulu Üyelerine hangi mesleki yeterliliği kazandıracaktır? Benzer görevlere sahip diğer bürokratlar da bu şekilde eğlence parklarına mesleki eğitimlerini, bilgi ve kültürlerini güçlendirmek için gönderilecek midir?

Print Friendly, PDF & Email