CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, İstanbul’da 1 Mayıs’ı kutlamak isteyen yurttaşlara yapılan sert müdahale nedeniyle konuyu TBMM’ye taşıdı. İstanbul Milletvekili Umut Oran, İçişleri Bakanı Muammer Güler’e, “İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun ifade ettiği “fevkalade orantılı müdahale” orantılı güç kullanımı ile ilgili protokol, talimat, yasal yönerge, yönetmelik ve kanunlarda yer almakta mıdır? Beşiktaş’ta bulunan CHP ilçe binasına, meydanda bulunan CHP Genel Merkezi’ne ait otobüse, CHP milletvekilleri, il yöneticileri ve üyelerine yönelik yakın mesafeden ateş ederek müdahale emrini kim vermiştir? 

orantı

Oran’ın önergesinde yer alan diğer sorular şöyle:
1 Mayıs 2013 tarihinde kolluk kuvvetleri tarafından İstanbul’da kaç adet biber gazı mühimmatı kullanılmıştır?
1 Mayıs 2002, 1 Mayıs 2003, 1 Mayıs 2004, 1 Mayıs 2005, 1 Mayıs 2006, 1 Mayıs 2007, 1 Mayıs 2008, 1 Mayıs 2009, 1 Mayıs 2010, 1 Mayıs 2011 ve 1 Mayıs 2012 tarihlerinde İstanbul’da kaç adet biber gazı mühimmatı kullanılmıştır?
1 Mayıs 2013 tarihinde olaylara müdahale etmek için İstanbul’da kaç adet emniyet personeli görev almıştır, bu personele yardımcı olması için çevre iller ile diğer illerden kaç adet emniyet personeli ile emniyete ait araç İstanbul’a taşınmıştır, bu personel İstanbul’un hangi bölgelerinde görev almıştır?
Polisin müdahalesi sebebiyle kaç vatandaş hafif, orta veya ağır derecede yaralanmış, bu yaralama eylemleri ile ilgili olarak kaç emniyet personeli hakkında adli veya idari soruşturma başlatılmıştır?
Beşiktaş’ta toplanan vatandaşlara yönelik olarak yapılan polis müdahalesi sırasında polislere CHP Milletvekilleri ve CHP üyelerine yönelik olarak daha sert müdahalede bulunulması yönünde herhangi bir talimat verilmiş midir? Polisin CHP’nin orada bulundurduğu otobüsün içine bile biber gazı atmasının sebebi nedir?
Beşiktaş’ta bulunan CHP ilçe binasına, meydanda bulunan CHP Genel Merkezi’ne ait otobüse, CHP milletvekilleri, il yöneticileri ve üyelerine yönelik yakın mesafeden ateş ederek müdahale emrini kim vermiştir?
CHP Genel Başkan Yardımcılarının emniyet yetkilileri ile görüştüğü sırada, bulundukları mevkiye polisin biber gazı atması normal ve olağan bir müdahale midir?
Yine Beşiktaş’ta yol kenarında, otobüs duraklarında duran insanlarla, iş yerlerine, evlerin içerisine biber gazı atması orantılı müdahale ilkesiyle bağdaşmakta mıdır?
Tarlabaşı’ndan Taksim’e doğru yürümekteyken üstüne atılan biber gazı kapsülleri sebebiyle yaralanan ve kafatasında çoklu kırık oluşan Dilan Alp’e yönelik yapılan orantısız müdahale için ilgili personel tespit edilerek, haklarında adli veya idari bir soruşturma başlatılmış mıdır? Bu soruşturmanın sonucu ne olmuştur?
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun ifade ettiği “fevkalade orantılı müdahale” orantılı güç kullanımı ile ilgili protokol, talimat, yasal yönerge, yönetmelik ve kanunlarda yer almakta mıdır, “fevkalade orantılı müdahale” sebebiyle kaç vatandaş yaralanmış, müdahale nedeniyle Emniyet birimlerine kaç adet şikayet ulaşmıştır?
Soru Önergesi:
umut-oran-1-mayis-4-1
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email