TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA           

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 16.4.2013

Umut Oran

İstanbul Milletvekili

 

İçişleri Bakanı’na yönelttiğim 7/14624 esas numaralı soru önergemle Şırnak’ta 9.4.1999’da operasyonda şehit olan Köy Korucusu Sait Yaman’ın durumunu gündeme getirmiş ve ailesinin mağdur olduğunu, çocuklarının acilen işe ihtiyacı bulunduğunu ifade ettim. Bu kapsamda;

  1. İçişleri Bakanı’nın 29.01.2013 tarih ve 531 sayılı yanıtıyla, “Adı geçenin mirasçılarının Bakanlığımızın ilgili birimlerine müracaatı halinde, talepleri 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun yeni hükümleri doğrultusunda değerlendirilecektir” şeklinde olumlu mesaj verildi. Ancak bugün itibariyle şehidimizin oğlu Nimet Yaman’ın halen kamuda iş başvurusunun karşılanmamış olmasının gerekçeleri nelerdir?
  2. Teröristlere karşı yürütülen operasyon kapsamında 04.50 ile 5.25 saatleri arasında dağa tırmanış-intikal sonrasında mevziye girmesinin hemen ardından kalp krizi geçirerek vefat eden ve ölümünde kişisel kusuru olmadığı olay yeri tutanağını hazırlayan askeri yetkililerce kabul edilen şehit Sait Yaman’ın ailesinin 14 yıllık mağduriyetini gidermek için bizzat Başbakanlık makamı olarak hangi önlemleri alacaksınız?
  3. Şehidin tek oğlu Nimet Yaman’ın iş başvurusunu içeren dilekçesine, İçişleri Bakanı’nın sözü edilen önerge yanıtına rağmen halen Şırnak Valiliği ve bakanlıkça 8 aydır yazılı olarak yanıt verilmemesinin sorumlusu kimdir? Nimet Yaman’a yazılı yanıt yerine şifahen olumsuz yanıt verilmesinin gerekçeleri nelerdir, niçin bu yöntem tercih edilmektedir? Burada görevini ihmal eden kamu görevlileri hakkında idari işlem başlattınız mı?
  4. Sait Yaman mevzuat uyarınca ‘şehit’ sayılmayacak ise bugün de grup toplantınızda üzerinde ısrarla durduğunuz “ordu vazife malulü” sayılarak, hiçbirisi iş sahibi olmayan 4 çocuğuyla, kısa süre önce evleri yıkıldığı için Kızılsu Köyü Sağlık Ocağı lojmanına sığınmak zorunda kalan anne Hatice Yaman’a ve çocuklarına herhangi bir yardım yapılacak mı? Güç durumda yaşayan Yaman ailesinin sorununu nasıl çözeceksiniz?
Print Friendly, PDF & Email