Bu Borç 2002 Yılında 129,6 Milyar $ Değil Miydi? 

  • Başbakan, son on yılda Türkiye’nin toplam borcunda yaşanan patlamayı hiç gündeme getirmeyip her fırsatta, bozuk plak gibi IMF borcunu “sıfırladıklarını” söylüyor. Sanki Türkiye’nin tek dış borç kalemi IMF’ye olanmış ve o da bittiğine göre hiç borç kalmamış gibi, sürekli vatandaşın kafasına bunu kazıyor: “Borcu sıfırladık” Kandırılan vatandaş da “Allah razı olsun, AKP ile borcumuz sıfırlanmış” diye düşünüyor.
  • Erdoğan’ın bu tavrı tamamen algı yönetimi amaçlı ve gerçeği gizlemeye yönelik. Toplam borç stoku içinde sembolik bir paya sahip olan IMF borcunu sürekli tekrarlayarak, tüm dikkati oraya yoğunlaştırıp, aslında devasa hacimdeki asıl borcu gözlerden kaçırma, gizleme illüzyonu bu…
  • Çünkü 2002’de 129.6 milyar dolar olan Türkiye’nin toplam dış borcu, 2012 sonunda 336.9 milyar dolara fırladı.
  • Ey hokus pokus Başbakan, cevap ver; “IMF’ye borcu sıfırladın, aferin sana! Peki 337 milyar dolarlık toplam dış borç yükü bizim değil mi, Yunanistan’ın borcu mu bu, yoksa Güney Kıbrıs’ın mı?”…
  • Bunlar iktidara geldiğinde kamunun 257 milyar TL olan toplam iç ve dış borcu şimdi 563 milyar liraya ulaştı. Yani Aldatanlar ve Kandıranların Partisi hükümetleri, on yılda Türkiye’yi dışarıya 80 yıldakinden daha fazla borçlandırdı.
  • Kamuoyunu manipüle etmeyi, göz boyamayı çok iyi bilen Erdoğan, açıkça halkı kandırıyor, yanıltıyor. Erdoğan, göz boyama ve illüzyonda efsanevi Sihirbaz Houdini’yi suya götürür susuz getirir. Ama hiç olmazsa O’nun yaptığının illüzyon olduğunu herkes biliyordu, O sanatını icra ediyordu, kimseyi kandırmıyor, etik olmayan bir şey yapmıyordu.
  • Aldatanların ve Kandıranların Partisi döneminde en hızlı artış hane halkının borç yükünde yaşandı. AKP’nin ekonomi modelinde çalışan kesimlerin reel alım gücü gerilerken, halk borçla tüketime özendirildi. Tüketici kredileri ile bireysel kredi kartları ile gerçekleştirdiği borçlanma 2002-2012 döneminde tam 38 kat büyüyerek 6.4 milyar liradan 255 milyara yükseldi.
  • Erdoğan şimdi de Merkez Bankası rezervleri konusunda illüzyon becerisini konuşturuyor:  Rezervleri 100 milyar dolar artırdıkları şarkısını söylüyor. Oysa Erdoğan bununla, Türkiye’nin rezerv/ yükümlülük dengesindeki tehlikeli bozulmayı gizliyor. Rezervlerin kısa vadeli yükümlülükleri karşılama oranı on yılda yüzde 169’dan yüzde 81’e gerilemiş durumda.
  • Ayrıca dış açık verme pahasına rezervi büyütmenin ne yararı var? Erdoğan’ın “rezervleri 100 milyar dolar büyüttük” böbürlenmesi, bankadan kredi çekip mevduat hesabına yatıran birinin, mali varlığıyla övünmesine benziyor. 

IMF-BORC-REZERV1-1
 

Print Friendly, PDF & Email