CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, AKP’li Ankara Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek’in, CHP’li belediyenin 20 yıl önce yaptığı planların ve koyduğu hedeflerin bir adım ötesine geçemediğini blelirterek, Çinli firmayla yapılan anlaşmada yer alan “yüzde 51 yerli katkı” maddesine uyulmadığını bildirdi.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Umut Oran, şunları kaydetti:
• 20 yıl önce ortaya konulan planları dahi uygulayamayan Gökçek, 10 yıldır Ankara metrosunu bitiremedi. En sonunda hükümet müdahale edip, yardımda bulunmak zorunda kaldı.
• İzmir Belediyesi bir kilometre metroyu 56 Milyon TL’ye mal ederken, AKP’li Ankara Belediyesi bir kilometre metroyu 100 milyon TL bedelle bile yapamadı.
• Melih Gökçek’in yıllarca sürüncemede bırakıp Ulaştırma Bakanlığı’na devrettiği Ankara metroları ihalesini kazanan Çinli CSR Electric Locomotive firması, şartnamede yer alan yüzde 51 oranında yerli katkı payı şartının gereğini yapmıyor.
• Aradan bir yıl geçmesi ve ilk teslime çok az bir süre kalmasına rağmen, yüzde 51 offset maddesi kapsamında şu ana kadar hiçbir Türk firmasına sipariş geçilmedi.
• Bugüne kadar sadece 1 küme üyesiyle bir kez görüşme yapan Çinli firma, sertifikasyonu, testi olmadığı gerekçesiyle ondan gerekli parçayı alamayacağını bildirdi; sertifikasyon ve test sorunu olmayan firmalarla ise hiç görüşmedi. Oysa Çinli firmanın kendisinin de hiçbir uluslar arası sertifikasyonu bulunmuyor.
• OSTİM’li sanayiciler, Çinli firmanın keyfiliğine ve imza attığı şartnameye uymama cüretine işaret ederken, Türk sanayii için son derece önem taşıyan bu uygulamanın hayata geçirilmesi için hükümetten destek bekliyor.
• Bir yabancı firmanın, koskoca Türkiye Cumhuriyeti’ni ciddiye almaması yanında, AKP hükümetinin bu konudaki vurdumduymazlığı, ilgisizliği ve bu durumu sineye çekmesi ayrı bir vahim tablo…
• Bir firmanın şartnameye uymaması durumunda teminatı yanar ve bu firma ihalelerden men edilir.
• Yoksa Ankara metro hatlarının hizmete girişini 2014 yerel seçimlerine yetiştirmeye çalışan AKP, bu yüzden mi durumu görmezden geliyor?
• Peki Türkiye Devletinin itibarı ne olacak?
• Yüzde 51 offset şartına uymayan Çinli firma bu yolla haksız kazanç elde ederken, Türk firmalarının hakkı, mağduriyeti ne olacak?
CHP’li Belediyenin 20 yıl önce planlarını bitirdiği her şeyiyle hazır hale getirdiği Ankara Metrosu İ. Melih Gökçek döneminde 19 yıldır hala sonuçlanmadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bir kilometre metro için 56 milyon TL kullanırken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek kilometre başına 100 milyon TL ödemesine, kamu kaynaklarını kötü kullanmasına rağmen başarıya ulaşamadı. Daha yüksek bedelle yapılan metro projesi bir türlü bitmedi ve en sonunda projeye Ulaştırma Bakanlığı el attı.
Uzun yıllar boyunca adeta yılan hikâyesine dönen Ankara metrosunda, şimdi de başka bir garabet yaşanıyor. Yarım kalan metro inşaatlarının tamamlama ihalesini kazanan Çinli firma, şartnamedeki “yüzde 51 offset” yani girdilerin yüzde 51’ini yerli firmalardan temin etme şartına uymuyor. Bir yabancı firma koskoca Türkiye Cumhuriyeti’ni ciddiye almıyor, imza attığı şartnamedeki yükümlülüğünü yerine getirmiyor, devletin itibarını ayaklar altına alıyor. Hakkı yenen yerli sanayiciler feryat ederken AKP ise sadece seyrediyor.
İ. Melih Gökçek, 19 yıllık Belediye Başkanlığı döneminde başladığı hiçbir metro inşaatını bitiremedi. İnşaatlarında ağaçların boy attığı, çukurlarının fare yuvasına döndüğü metro inşaatlarını bu sürede 828 milyon lira harcamasına rağmen bitiremeyen Gökçek, kalan inşaatları geçen yıl Ulaştırma Bakanlığı’na devretti. Yaklaşık 3.2 milyar liralık harcamayı üstlenerek projeleri devralan Bakanlığın geçen yıl Mart ayında yaptığı ihaleye Koreli, İspanyol ve Çinli firmalar katıldı, ihaleyi 391 milyon dolarlık teklifle Çinli firma CSR Electric Locomotive kazandı.
Tandoğan-Keçiören,  Kızılay-Çayyolu ve Batıkent-Sincan metro hatlarında kullanılacak 324 aracın yapım işini, 391 milyon 230 bin dolarla en düşük teklifi vererek kazanan CSR, ilk 15 vagonu 20 ay içinde teslim etmeyi, kalan vagonları ise en geç 39 ayda Türkiye’ye göndermeyi taahhüt etti.
Basın Açıklaması:
ANKARA-METROSU-1
 

Print Friendly, PDF & Email