CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Oran önergesinde, “19 Mart 2013 tarihinde kimliği belirsiz odaklar tarafından Adalet Bakanlığı ile AKP Genel Merkez binasına yönelik silahlı bir saldırı gerçekleştirilmiş, bu durum tüm ülkemizde derin teessür yaratmıştır” dedi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA           

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Muammer Güler tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 20.3.2013

Umut ORAN

CHP İstanbul Milletvekili

19 Mart 2013 tarihinde kimliği belirsiz odaklar tarafından Adalet Bakanlığı ile AKP Genel Merkez binasına yönelik menfur bir saldırı gerçekleştirilmiş, bu durum tüm ülkemizde derin teessür yaratmıştır. Bu kapsamda,
1-     Güvenlik önlemlerinin üst düzey olması gereken TBMM ve Bakanlıkların bulunduğu Ankara’nın merkez bölgesinde alınan önlemlerde bir zafiyet bulunmakta mıdır, devletin güvenlik birimleri ve askeri-sivil istihbarat kuruluşları ile emniyet görevini sürdürmekte olan personelin bu saldırıların istihbaratının alınması, değerlendirilmesi, gerekli asgari güvenlik önlemlerinin belirlenmesi, önleyici müdahalede bulunulması ve engellenmesi noktasında kusur veya eksikliği bulunmakta mıdır, bu konuda herhangi bir adli veya idari takibatta bulundunuz mu?
2-     ABD Büyükelçiliği’ne yapılan menfur saldırıdan 3 hafta sonra aynı bölgede bulunan diğer devlet kurumları binaları ile Başbakanlık binasına hemen 50 metre mesafedeki Adalet Bakanlığı’na yönelik herhangi bir saldırı yapılacağı istihbaratı alınmış mıdır, bu istihbarat çerçevesinde gereken üst düzey güvenlik önlemleri ve ilgili güvenlik protokolleri uygulanmış mıdır?
3-     Başbakan’ın sadece bir üniversite ziyaretinde 8 TOMA, 20 zırhlı araç, 105 koruma aracı, 3000’e yakın çevik kuvvet polisi güvenliğini sağlamak için kendisine eşlik ederken, AKP Genel Merkezi’nin korunmasından kaç kişi sorumludur, özel güvenlik şirketi elemanları dışında güvenlik planlaması yapılmış mıdır, alternatifli güvenlik planları bulunmakta mıdır, bu saldırının gerçekleşmesi ile ortaya çıkan hataları ve eksiklikleri gidermek için hangi adımlar atılmaktadır?
4-     Bu saldırılar sebebiyle Bakanlığınıza bağlı istihbarat birimlerine yönelik herhangi bir adli veya idari soruşturma başlatılmış mıdır?
5-     Çok yoğun biçimde sabit ve hareketli MOBESE donanımının bulunduğu TBMM-Başbakanlık-Adalet Bakanlığı bölgesinde bu tür bir saldırı nasıl gerçekleşebiliyor? MOBESE sisteminde bir açık mı bulunmaktadır, Ankara’da sistem içerisinde çalışmayan kameralar var mıdır sayısı kaçtır? Ankara’da Nevzat Tandoğan Caddesi ile Vekâletler Caddesi arasında kalan bölgede kaç adet sabit MOBESE kamerası bulunmaktadır?
 

Print Friendly, PDF & Email