TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 19.03.2013

Umut Oran

İstanbul Milletvekili

Türk Hava Yolları’nda (THY) 7 yıla yakın yönetim kurulu başkanı olarak görev yapan Candan Karlıtekin, 7 milyar Euro’yu aşkın bir yatırımın öngörüldüğü 3. havalimanının gereksiz olduğunu iddia etti. Buna göre;

  1. İstanbul’a 3. havalimanı ile ilgili fizibilite çalışmalarını ne zaman yaptınız?
  2. 3. Havalimanı projeniz, İstanbul imar planlarıyla uyumlu mudur?
  3. 3. Havalimanına bağlı olarak kentin Kuzey’e doğru uzayacağı, bunun çevre ve ulaşım üzerinde hangi etkileri yaratacağı hesaplandı mı, bu yöndeki olası senaryolarınız yıllara sari olarak nedir?
  4. Yeni yapılacağı belirtilen havalimanı için yaptığınız yılda 150 milyon yolcu hesabının afaki olduğu, bu rakamın 85-90 milyon yolcu civarında gerçekleşeceği projeksiyonunun doğruluk payı nedir?
  5. Atatürk Havalimanı’nın 85 milyon yolcu/yıl hesabına göre projesinin hazır olduğu duyumu doğru mudur?
  6. Atatürk Havalimanı tamamen ortadan kaldırılmadıkça gökyüzü kullanım kısıtları nedeniyle 3 havaalanının birden eşzamanlı olarak işletilmesi mümkün müdür?
  7. Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanı’na ilave pist yatırımları ile yıllık 75’er milyon yolcu kapasitesine erişmek daha rantabl değil midir?
Print Friendly, PDF & Email