“Ankara’da MOBESE kameraları çalışmıyor mu?”
ANKARA
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, AKP Genel Merkezi ve Adalet Bakanlığı’na yönelik menfur saldırının tüm yurtta derin teessür yarattığını belirti. ABD Büyükelçiliğine yönelik saldırıdan 3 hafta sonra yine büyük çaplı bir saldırıya girişildiğinin altını çizen Oran, İçişleri Bakanı’na “Gerekli istihbarat gelmiyor mu, görevini ihmal eden mi var? Çok yoğun biçimde sabit ve hareketli MOBESE donanımının bulunduğu TBMM-Başbakanlık-Adalet Bakanlığı bölgesinde bu tür bir saldırı nasıl gerçekleşebiliyor? MOBESE sisteminde bir açık mı bulunmaktadır?” sorularını yöneltti.
Menfur saldırı derin teessür yarattı
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Oran önergesinde, “19 Mart 2013 tarihinde kimliği belirsiz odaklar tarafından Adalet Bakanlığı ile AKP Genel Merkez binasına yönelik silahlı bir saldırı gerçekleştirilmiş, bu durum tüm ülkemizde derin teessür yaratmıştır” dedi. Oran’ın, Bakan Güler’e yönelttiği sorular şöyle:
İstihbaratta eksiklik mi var?
“- Güvenlik önlemlerinin üst düzey olması gereken TBMM ve Bakanlıkların bulunduğu Ankara’nın merkez bölgesinde alınan önlemlerde bir zafiyet bulunmakta mıdır, devletin güvenlik birimleri ve askeri-sivil istihbarat kuruluşları ile emniyet görevini sürdürmekte olan personelin bu saldırıların istihbaratının alınması, değerlendirilmesi, gerekli asgari güvenlik önlemlerinin belirlenmesi, önleyici müdahalede bulunulması ve engellenmesi noktasında kusur veya eksikliği bulunmakta mıdır, bu konuda herhangi bir adli veya idari takibatta bulundunuz mu?
ABD Büyükelçiliğinden 3 hafta sonra
– ABD Büyükelçiliği’ne yapılan menfur saldırıdan 3 hafta sonra aynı bölgede bulunan diğer devlet kurumları binaları ile Başbakanlık binasına hemen 50 metre mesafedeki Adalet Bakanlığı’na yönelik herhangi bir saldırı yapılacağı istihbaratı alınmış mıdır, bu istihbarat çerçevesinde gereken üst düzey güvenlik önlemleri ve ilgili güvenlik protokolleri uygulanmış mıdır?
ODTÜ’ye 3 bin polis gitmişti
– Başbakan’ın sadece bir üniversite ziyaretinde 8 TOMA, 20 zırhlı araç, 105 koruma aracı, 3000’e yakın çevik kuvvet polisi güvenliğini sağlamak için kendisine eşlik ederken, AKP Genel Merkezi’nin korunmasından kaç kişi sorumludur, özel güvenlik şirketi elemanları dışında güvenlik planlaması yapılmış mıdır, alternatifli güvenlik planları bulunmakta mıdır, bu saldırının gerçekleşmesi ile ortaya çıkan hataları ve eksiklikleri gidermek için hangi adımlar atılmaktadır?
İdari soruşturma var mı?
– Bu saldırılar sebebiyle Bakanlığınıza bağlı istihbarat birimlerine yönelik herhangi bir adli veya idari soruşturma başlatılmış mıdır?
MOBESE’de açık mı var kameralar çalışıyor mu?
– Çok yoğun biçimde sabit ve hareketli MOBESE donanımının bulunduğu TBMM-Başbakanlık-Adalet Bakanlığı bölgesinde bu tür bir saldırı nasıl gerçekleşebiliyor? MOBESE sisteminde bir açık mı bulunmaktadır, Ankara’da sistem içerisinde çalışmayan kameralar var mıdır sayısı kaçtır? Ankara’da Nevzat Tandoğan Caddesi ile Vekâletler Caddesi arasında kalan bölgede kaç adet sabit MOBESE kamerası bulunmaktadır?”

Print Friendly, PDF & Email