CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelttiği soru önergesi, Anadolu Ajansı’nın (AA) kurucuları arasında yer alan Atatürk’ün hisselerini gözetmekle yükümü olan Hazine Müsteşarlığı kontrolörlerinin geçen hafta AA Genel Müdürlüğü’ne giderek tarihinde ilk defa iki gün boyunca geceyarılarına kadar inceleme-denetleme yaptıkları iddiasını gündeme getirdi.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Arınç’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi sundu.
Anadolu Ajansı’nın, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından 6 Nisan 1920’de kurulduğunu belirten Oran, Anadolu Ajansı’nın 1 Mart 1925’te ise “Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketi”ne dönüştürülerek, özerk statüye kavuştuğunu ifade etti. Oran’ın, önergede Arınç’a yönelttiği sorular şöyle:
Atatürk’ün AA’da hissesi var mı?
– Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketi’nin kurucu hisseleri kimlere hangi oranlarda aittir? Bugün bu hisseler kimlere hangi oranda aittir?
– AA’nın kuruluşu sırasında Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsına ait hisse bulunmakta mıdır? Bugün bu hisselerin temsili kimde, hangi kurumdadır? Atatürk’ün hisselerinin bugünkü değeri kaç TL’dir?
–  Atatürk’ün AA’daki hisselerinin korunup gözetilmesini, yönetilmesini kim ya da hangi kurum yapmaktadır?
Hazine Müsteşarlığı, AA’da niye denetim yaptı?
– Hazine Müsteşarlığı’na bağlı kontrolörler Atatürk’ün hisselerini koruma adına bugüne kadar Anadolu Ajansı’nda hiç denetim yaptı mı? Hazine kontrolörlerinin Şubat 2013 itibariyle Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü’ne gelerek ilk kez denetim yaptıkları duyumu doğru mudur?
– İnternetin yaygınlaşması öncesinde AA’nın teleksle geçtiği haberlerin arşivi tutuluyor mu? Teleks çıktısı şeklindeki bu arşiv dijital ortama geçirildi mi?
AA eski arşivini yok mu etti?
– 1925’lerden 1990’lara kadar geçen dönemi içeren ve günlük dosyalar halinde kağıda basılı halde tutulan AA arşivinin, “yer darlığı” gerek kalmadığı” “fazlalık” olduğu gerekçeleriyle kısa süre önce yok edildiği duyumu doğru mudur?
– Bir anlamda Türkiye Cumhuriyeti’nin hafızası olan AA haberlerinin dijital arşiv geçmişi hangi tarihe kadar geri gitmektedir? Bugün itibariyle 1930-1990 arasındaki herhangi bir güne ait haber arşivine dijital olarak ulaşılabiliyor mu?
Soru Önergesi:
AA-ataturkun-hisselerini-korunmasi-hazine-denetimi-ve-arsivin-yok-edilmesi-BA-1
 

Print Friendly, PDF & Email