ANKARA
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, İstiklal Savaşı gazilerinin dul eşlerinin halen 323 ile 505 TL arasında olan maaşlarının 978 TL’ye çıkarılması için kanun teklifi verdi. 
Oran,  TBMM Başkanlığı’na sunduğu yasa teklifinin gerekçesinde son İstiklal Savaşı gazisi Yakup Satar’ın da Eskişehir’de 2 Nisan 2008 tarihinde 110 yaşındayken yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, “Halen yaşayan İstiklal Savaşı gazimiz kalmamış durumda. Ancak bu aziz vatanı bizlere emanet eden Kurtuluş Savaşı gazilerimizin 561 dul eşi bugün itibariyle kıt kanaat geçiniyor. Bu dul eşlere 323.01 TL aylık maaş ödeniyor, ancak gazimizin dul eşinin herhangi bir sosyal güvenliği olmaması durumunda kendisine ödenen maaş 504.98 TL oluyor. Güç koşullarda yaşayan bu yaşlı insanlarımızın durumlarının acilen düzeltilmesi amacıyla kalıcı yasal düzenleme yapılması gerekiyor” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Oran, Hükümetin dünyanın 17. büyük ekonomisi olmakla övünürken Kurtuluş Savaşı gazilerinin emaneti olan 561 dul eşin 323-505 TL arasında bir aylığa mahkum edilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.
Oran’ın yasa teklifi, milli mücadeleye iştirak eden ve bu sebeple kendilerine İstiklal Madalyası verilmiş bulunan Türk vatandaşlarının hak sahibi dul eşlerine, 16 yaşından büyükler için belirlenen yürürlükteki brüt asgari ücret miktarının, hiçbir kesinti yapılmaksızın tamamının aylık net maaş olarak ödenmesini öngörüyor.
Oran’ın teklifinin “yasalaşması halinde İstiklal Savaşı gazilerinin dul eşlerine bugün itibariyle geçerli olan 978.60 TL’lik brüt asgari ücret, hiçbir kesinti yapılmadan net aylık olarak ödenecek. Gazilerin dul eşlerinin sosyal güvenlik kurumuyla ilişkileri olup olmadığına bakılmaksızın, ayrım yapılmadan tamamı aynı ücreti alacak.
Kanun Teklifi:
kurtulus-savasi-gazi-eslerine-maas-artisi-1
 

Print Friendly, PDF & Email