CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreou ile telefonla görüşerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yalan söylediğini ortaya çıkardı. Oran’ın konuya dair açıklaması şöyle:
 
Umut Oran
Basın açıklaması
12.2.2013
Tayyip Erdoğan grup Konuşmasında aynen şöyle dedi: “Yorgo Papandreou İstanbul’a gelince aradım dedim gel bir kahve içelim. Geldi konuştuk, sordum Çin Komünist Partisi Sosyalist Enternasyonal’e üye mi? Güldü.”
Bugün hemen Papandreou’yu aradım. Papandreou’nun bu soruya gülmediğini tam aksine Başbakan’a Çin Komünist Partisi’nin stratejik ortak olduğunu, konsey ve komite toplantılarına katıldığını hatta Sosyalist Enternasyonal’in İklim Değişikliği Komitesi’nin toplantısını Çin’de yaptığını söylediğini öğrendim. Nitekim Lizbon’da da Çin Komünist Partisi temsilcileri “Ekonomi’de 2020 Vizyonu” hakkında bir sunum yaptılar.
Yalancının mumu yatsıya kadar yanar, ama Başbakan’ın yalanı daha dakikasında ortaya çıktı.
Biz Çin Komünist Partisi ile Sosyalist Enternasyonal çatısı altında çalıştık, çalışıyoruz. Sayın Tayyip Erdoğan da Sosyalist Enternasyonal hakkında hiç bilgisi olmadığı için kulaktan dolma bilgilerle konuşuyor.
2007 yılında İstanbul’da aday toplantısında Sosyalist Enternasyonal’e “CHP’yi çıkartın biz girelim” diyordu. O tarihten bu güne kadar Yunanistan’da, Kosta Rika’da ve Güney Afrika’da üç tane manifesto niteliğinde bildirge çıktı. Sosyalist Enternasyonal tutuklu milletvekilleri ve Türkiye’de yargı bağımsızlığı ile ilgili olarak Tayyip Erdoğan’ı uyardı.
Yarası olan gocunur diye bir laf vardır, Tayyip Erdoğan’da da Sosyalist Enternasyonal herhalde bir yara oldu, o günden bugüne kadar da Sosyalist Enternasyonal ile yatıp, Sosyalist Enternasyonal ile kalkıyor. Biz de diyoruz ki madem bu kadar merak ediyor, gelsin masallarını Sosyalist Enternasyonal toplantısında anlatsın. Biz de Sosyalist Enternasyonal’in Genel Başkan Yardımcısı olarak kendisine bu konuda destek olalım ama en azından gitmeden bazı şeyleri öğrenmesini tavsiye ederim.
Bir, Sosyalist Enternasyonal’in 161 üyesi var. Başkanlık divanı 36 kişiden oluşuyor. İki,  Sosyalist Enternasyonal toplantılarında ortaya çıkan bildirgelere imza atılmıyor, ilgili bölümlere çekince koyuluyor. CHP de ulusal menfaatlerimiz noktasında bu hakkını her zaman kullandı. Üç, Sosyalist Enternasyonal’in Suriye’deki pozisyonu ile CHP’nin pozisyonu arasında hiçbir fark yok. Biz de kimsenin tarafı değiliz. Biz Suriye halkının, barış ve demokrasinin yanındayız. Güney Afrika’daki bildirgede de aynen şu yazıyor “Bölgede daha fazla acı ve istikrarsızlık yaratacak dış askeri müdahelelere karşıyız” Biz de başından beri bölgede bir savaşa ve yabancı müdahalesine karşıyız. Sayın Tayyip Erdoğan da çok merak ettiği Sosyalist Enternasyonal’in bildirgelerini dikkate alsın ve artık savaş merakından vazgeçsin.
Pdf. formatı:
sosyalist-enternasyonal-papandreu-1
 

Print Friendly, PDF & Email