Umut Oran: Samimi ol yaşlıları, gazileri ve şehit yakınlarını istismar etme

CHP’nin yaşlılara ücretsiz seyahat teklifini 1 yıl önce TBMM’de AKP’liler reddetti!
Şehit yakınları ve gaziler zaten yıllardır ücretsiz seyahat ediyor!
ANKARA
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, AKP Hükümetinin Bakanlar Kurulu’nda yaşlılar ile şehit yakınları ve gazilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz seyahat etmesine ilişkin bir tasarıyı imzaya açtığının duyurulması üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı samimiyete davet etti. Gaziler ve şehit yakınlarının zaten yıllardır ücretsiz seyahat hakkı bulunduğunu anımsatan Oran, “Samimi olun yaşlılarımızın gazilerimizin şehit yakınlarımızın duygularını istismar etmeyin. Eğer samimiyseniz yaşlılar için ücretsiz seyahat teklifimi geçen yıl niye reddettiniz o zaman” diye sordu.
Bakanlar Kurulu’nda konunun ele alındığının bildirilmesi üzerine yazılı açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, “4736 Sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini” 4 Ocak 2012 tarihinde TBMM’ye sunduğunu bildirdi.
Oran teklifinde “belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerin toplu taşıma hizmetlerinde tüm illerde öğrenci kimlik kartı sahiplerine yüzde elli oranında indirim uygulaması ve 60 yaşını tamamlamış vatandaşlardan herhangi bir hizmet bedeli alınmadan toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmasını” önerdiğini anımsattı.
Teklif TBMM İçtüzüğü uyarınca 45 gün içerisinde İçişleri ve Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmediği için Umut Oran’ın Nisan 2012’de yaptığı başvuru ancak 13 Kasım 2012 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü.
AKP’liler reddetti
Umut Oran’ın, 13 Kasım 2012 tarihinde kürsüden yaptığı “Bu işin partisi yok gelin yaşlılarımız ve öğrencilerimize bu kolaylığı tanıyalım. Öğrenciler niçin her ilde farklı muamele görsün,pasoya gerek yok öğrenci sadece kimliğiyle bütün belediyelerde otobüslerden indirimli yararlansın. Yaşlılarımız niçin yaşlı kartı için ayrıca para ödesin, oturdukları illerde kimlikleriyle ücret ödemeden binsinler toplu taşıma araçlarına” konuşmasına rağmen teklifin gündeme alınması, AKP oylarıyla reddedildi.
Konunun bu kez Bakanlar Kurulunda yeni bir istismar aracı olarak ele alınacağının öğrenilmesi üzerine ise Umut Oran şu açıklamayı yaptı:
“Samimi ol Sayın Başbakan, yaşlılarımızın gazilerimizin şehit yakınlarımızın duygularını istismar etmeyin. Onları, sanki yeni bir şey veriyormuşsunuz gibi umutlandırmayın bu acılı kesimi. İlle de bir şey yapacaksınız şehit yakınının gazinin uçaktan da indirimli yararlanmasını, o tekerlekli sandalyeye bağımlı gazinin belediye otobüsüne rahat binip inmesini sağla. Eğer samimiyseniz yaşlılar için ücretsiz seyahat teklifimi geçen yıl niye reddettiniz o zaman. Bu ülke bu acılı kesim, onmilyonlarca insan bir yılını sizin yüzünüzden kaybetti.
– Oran’ın Teklifinin AKP oylarıyla reddedilmesini gösteren video:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gOqAEH7eZAY[/youtube]
– Umut Oran’ın Yasa Teklifi:
(http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasari_teklif_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=99305)
– TBMM Genel Kurulu Tutanakları:
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/Tutanak_B_SD.birlesim_baslangic?P4=21334&P5=H&PAGE1=23&PAGE2=24
 

Print Friendly, PDF & Email