TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 08.02.2013

   

Umut Oran

İstanbul Milletvekili

Türkiye’deki bankaların tüketicilere dağıttığı 68 milyon kredi kartı ile ATM’lerden yapılan nakit çekimlere uyguladığı faiz oranları tepki çekmektedir. Bankalar sonuç olarak yaptığı işin riski ve masrafları için elbette bir bedel tahsil edecektir. Ancak günümüzde bu miktarın Türkiye gerçekleriyle örtüşmemesi genel bir şikayet konusudur. Kimi bankaların kredi kartından nakit çekim işlemi için uyguladıkları faiz ve masrafların şöyle olduğu görülmektedir:
 
Banka       Nak.Çk.Faiz.  Çek. Ücreti   Ayl F.Or.   KKDF    BSMV  Aylık Faiz     Yıllık Faiz
———————————————————————————————————-
Bank E          % 4                       3 TL       %2.34       %15       % 5        % 6.8        % 82
Bank G         % 3.2                    5 TL       %2.34        %15      % 5         % 6          % 72
Bank H         %3.5                       –            %2.34       %15      % 5         % 6.3        % 76
Bank Y          % 3.2                   7 TL        %2.34       %15      % 5        % 6           % 72
Bank Z           % 3                     2 TL        %2.12       %15       % 5       % 5.5         % 66
 Bu kapsamda; 

  1. TCMB yüzde 6-7 arasında bir oranla borçlanırken, isimlerini gizlediğimiz yukarıdaki bankaların uyguladığı faiz oranlarında görüldüğü üzere Türkiye’deki bankaların yıllık yüzde 65-82 arasında fahiş bir oranla kredi kartı sahibini borçlandırması normal midir? Türkiye’de yıllık yüzde 65-80 arasında getirisi olan ticari bir araç var mıdır?
  2. Örneğin kredi kartından 1.000 TL nakit çeken bir tüketici bir ay içerisinde bu borcunu öderse 60-80 TL, bir yıl içerisinde geri ödemesi halinde ise 800-900 TL’ye varan faiz ödemek zorunda kalmasını önleyecek bir girişiminiz var mı, varsa sonucu ne oldu? Bu alanda en azından asgari ödeme tutarlarında olduğu gibi kademeli biçimde bankaların uygulayabileceği maksimum masraf limitleri belirlenemez mi?
  3. Bir bankanın Ankara Ulus’taki şubesindeki hesabına havale yapmak isteyen Kızılay’daki vatandaştan bankanın istediği masraf bedelinin, Kızılay’dan Ulus’a gidecek bir taksinin ulaşım bedelinden daha yüksek olmasının gerekçesi nedir?
  4. Bankaların çeşitli isimler altında aldığı ve her geçen gün sayısı giderek artan çeşitli masrafların, ücret bedellerinin miktar ve türlerine bir sınır getirecek misiniz? Bu yönde girişimde bulundunuz mu sonuçları ne oldu? Tüm bankalar için tek bir tarife uygulanamaz mı?
Print Friendly, PDF & Email