CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu’nun “Tayyip Erdoğan Türkiye’nin ebedi ve ilelebet başkanıdır” açıklamasına tepki gösterdi.

Süleyman Soylu’nun konuşmasını demokrasi açısından bir kara leke olarak değerlendiren Oran, “AKP önce ‘başkanlık’ sonra ‘Türk tipi başkanlık’ sistemi dedi. Ondan sonra kuvvetler ayrılığı ilkesi yerine kuvvetler birliğini getirdi. Şimdi de ebedi ve ilelebet başkanlık gündeme geldi” diye konuştu.
Oran yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Kuvvetler ayrılığı ilkesinin olmadığı, tüm gücün bir tek başkanda toplandığı ve onun ilelebet başkan olduğu bir tane sistem var. Duçelik sistemi. Faşizm. Totaliter devletlerde bunun örneklerini görüyoruz. Süleyman Soylu da AKP’nin hayalini açık etti. Belli ki kendilerine model olarak demokrasileri değil de totaliter rejimleri alıyorlar.”
Demokrasilerde “ebedi ve ilelebet” gücün sahibinin sadece halk olduğunu belirten Umut Oran açıklamasında “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Hiç kimse halkın iradesine ipotek koyamaz. Her şeyi sonunda halkın iradesi belirler. AKP doğmamış çocuğa don biçmesin. Bu millet ‘Türk tipi başkanlık’ adını verdikleri diktatörlüğe de hayır diyecek, sandıkta da gereken cevabı verecek” ifadelerini kullandı.
SOYLU: “TAYYİP ERDOĞAN TÜRKİYE’NİN EBEDİ BAŞKANIDIR”
Print Friendly, PDF & Email