fft64_mf1293520
 
CHP’li Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın Dolmabahçe görüşmesi için verdiği ‘olağan görüşme’ cevabına kızdı: Olağansa niye tutanakları yok? Ayrıca Genelkurmay birleşik yazılır!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘ın, dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile 2007 yılında Dolmabahçe Sarayı’nda baş başa yaptığı görüşme için CHP ‘nin soruları üzerine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan 4 satırlık bir yanıt geldi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın, Başbakan Erdoğan’ın ‘Benimle mezara gider’ ve ‘Haftalık, olağan, sıradan bir görüşme’ şeklinde birbiriyle çelişen iki yorumda bulunduğu görüşmeyle ilgili soru önergesine yanıtı Başbakan Erdoğan değil Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ verdi. Bozdağ, “Dolmabahçe görüşmesi haftalık olağan, sıradan bir görüşme” dedi.
CHP, BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN ÇELİŞKİSİNİ GÜNDEME GETİRMİŞTİ
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, bir önergeyle Başbakan Erdoğan’a Dolmabahçe Sarayı’ndaki görüşmeyi sordu. “7 Ağustos 2010’da Isparta mitinginizde ‘Başbaşa yaptığım görüşmeler benimle mezara gider’ açıklamasını yaptınız” diyen Umut Oran önergede şu soruları yöneltti:
“Darbeleri Araştırma Komisyonu’na ‘Bu görüşmede haftalık olağan ve sıradan bir görüşmedir’ yanıtını verdiniz. Sıradan ve olağan bir görüşmenin içeriği hangi sebeple sizinle birlikte ‘mezara’ gidecektir? Kamuoyu Dolmabahçe Sarayı’ndaki bu görüşme hakkında yaptığınız iki çelişkili açıklamadan hangisine itibar edecek? Hangi açıklamanız doğrudur? Yapılan bu görüşme sırasında herhangi bir şekilde resmi bir tutanak tutulmuş mudur, bu tutanaklar ne zaman kamuoyuna açıklanacaktır? Yapılan görüşmede siz ve Genelkurmay Başkanı dışında resmi göreve sahip kimler bulunmuştur, bu kişilerin görüşmede bulunma sebebi nedir?”
“HAFTALIK, OLAĞAN, SIRADAN BİR GÖRÜŞME”
Başbakan Erdoğan adına önergeyi Başbakan Yardımcısı Bozdağ şu şekilde yanıtladı: “Anayasa’nın 117. maddesine göre Genelkurmay Başkanı görev ve yetkilerinden dolayı Başbakan’a karşı sorumludur. Başbakan’ın, Genelkurmay Başkanı’nın görev ve yetkilerini ifası ile ilgili konularda Genelkurmay Başkanı ile görüşme yapması doğal olup soru önergesinde belirtilen görüşme de haftalık olağan ve sıradan bir görüşmedir.”
BU KADAR ‘OLAĞANSA’ GÖRÜŞMEDE TUTANAK TUTULDU MU?
CHP’li Oran ise Başbakan Yardımcısı Bozdağ’ın soruları geçiştiren bu yanıtına tepki gösterirken şu açıklamayı yaptı: “Şimdi Bozdağ’a soruyorum. Tutanak tutulup tutulmadığı bile belli olmayan, başka hangi resmi görevlilerin içinde olduğu belli olmayan, Başbakan’ın ‘Benimle mezara gidecek’ dediği görüşmeler olağan mıdır? Böyle kaç görüşme var? 10 yıldır başka hiçbir görüşme hakkında Başbakan’ın ‘Benimle mezara gider’ diye yaptığı bir açıklama var mı? Bu kadar olağan bir görüşme ise en azından tutanak tutulup tutulmadığını, bu tutanakların ne zaman açıklanacağını, başka hangi resmi görevlilerin bulunduğunu bir zahmet açıklasaydı. Bunu niye halktan saklıyor? Bekir Bozdağ’ın bilmesi gereken iki şey var. Birincisi kapalı kapılar ardında yapılan görüşmeler ile bu ülkenin rotası belirlenemez. Bu gerçekler mutlaka bir gün ortaya çıkacaktır. Ne kadar saklamak isterlerse istesinler gün gelecek yaşanan bütün bu olayları da halkımız öğrenecek. Hangi pazarlıklar yapıldı, ne gibi bir karar alındı bu mutlaka duyulacak. Halktan gizli, halkın bilmediği hiçbir şey kalmayacak. Ayrıca ‘Genelkurmay’ birleşik yazılır, yanıtındaki gibi ‘Genel Kurmay’ diye yazılmaz, Anayasa’nın 117. Maddesine sadece atıfta bulunmak yetmiyor, bir kere olsun madde metnini okumak da gerekiyor.”
(DHA)

Print Friendly, PDF & Email