4 aydır test yaptıramayan kanser hastası gazeteci daha fazla direnemedi 

Randevu da gelmedi önergeye yanıt da… 
ANKARA
Pendik Sonsöz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Siraç Fakirullahoğlu, dört ayı aşkın süredir ALK testi yaptıracak yer bulamadı ve yaşamını yitirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a yönelttiği “Fakirullahoğlu nerede acil ALK testi yaptıracak?” sorusuna tam 4 aydır yanıt verilmezken, Sağlık Bakanlığı’nın 184 No’lu “şikâyet” hattından da bir yanıt gelmedi.
Kanserle mücadele eden Fakirullahoğlu, 30 Ağustos 2012 tarihinde gazetesinde yayımlanan “Ölme eşeğim ölme” başlıklı yazıda şöyle diyordu: “Hastaların randevu almakta zorlanması bir yana, diğer taraftan hekimlerce istenen bazı tetkikleri hastalar yaptıracak merkez bulamıyor. Akciğer kanseri olan A.S.F için Pendik Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Servisi’nden uzman bir doktorun istediği ALK testini yapacak bir patoloji laboratuvarı tüm araştırmalara rağmen bulunamadı.
ALK (Anaplastik Large Celi Lenfoma Kinas) analizi için adres olarak verilen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Patoloji Laboratuvarı doktorları ellerinde test yapacak kitlerin olmadığını, belki 3-4 ay içinde ithal edilebileceğini ifade ediyorlar. Bu da hastaya ‘ölme eşeğim ölme, yaza yonca bitecek’ deyimini anımsatıyor. Bu arada Çapa Tıp Fakültesi Patoloji Laboratuvarı, Özel Acıbadem Hastanesi, Haydarpaşa Gata Askeri Hastanesi’ne yapılan başvurular da sonuçsuz kaldı. Sağlık Bakanlığı 184 No’lu danışma ve şikâyet hattına yapılan başvuru için de halen geri dönüş bekleniyor. Kanser tedavisinde önemli bu testin yapılamaması nedeniyle A.S.F’nin tedavisine devam edilemiyor. Bununla ilgili yüzlerce hastadan da aynı şikâyetler alınmaktadır.”
Olayı kişiselleştirmemek için, yazıda ad ve soyadının baş harflerini kullanan Fakirullahoğlu, bu testi yaptıramadı ve 15 Aralık’ta yaşamını yitirdi.
Hesabı kime sorulacak? 
CHP’li Umut Oran, Fakirullahoğlu’nun kaybından duyduğu üzüntüyü dile getirirken “AKP, sağlıkta devrim yaptığını öne sürerek reklamını yapıyor ama devrimde geldiğimiz nokta bu. Hayati önem taşıyan testler bile yapılamıyor. Aylardır bir test yaptıracak yer bulamadan yaşamını yitiren Fakirullahoğlu’nun hesabını kime soracağız” dedi. AKP’nin çıkardığı yasada aksaklıkların bilinmesine karşın bunun düzeltilmesi yoluna gidilmediğini belirten Umut Oran, bu duruma şu tepkiyi gösterdi:
“Başbakan kendisi için veya Sağlık Bakanı eşi için yasayı çiğnemekte beis görmüyor ama milyonlarca yurttaşımızın bu sorunu yaşadığın görmezden geliyor, umursamıyorlar. AKP hükümetinin devrim diye nitelediği sağlık sisteminde yurttaş, ultrason, röntgen, MR gibi basit tetkikler için aylar sonrasına gün alabiliyor. Bazı kanser testleri ise devlet ya da üniversite hastanelerinde yapılamıyor, yüksek fiyatlarla özel hastanelerde gerçekleştiriliyor. Böbrek hastasına 7 ay sonra ultrason randevusu nasıl verilebilir, diş tedavisi için haftalar sonrasına randevu verilir? İşte AKP’nin en iddialı olduğu sağlık alanında dahi yaşananlar böyle.”
Söz konusu soru önergesine buradan ulaşabilirsiniz: http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/yazili_sozlu_soru_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=110225
 

Print Friendly, PDF & Email