“Bal arıdan kavga karıdan olur” diyen Polis Akademisi Başkanı !
Bakan Fatma Şahin, Polis Akademisi Başkanı’na sahip çıkmadı:
“Hiçbir şekilde bakanlığımızın görüşlerini yansıtmamaktadır”
Umut Oran: Bakan Şahin girişimde bulunmalı
ANKARA
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Bal arıdan kavga karıdan olur. Tarlayı taşlı yerden kızı gardaşlı yerden al. İşin eve, avradın ere, paranın da ele yakını makbuldür” diyen Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Remzi Fındıklı için “Bunlar hiçbir şekilde bakanlığımızın görüşlerini yansıtmamaktadır” açıklamasını yaptı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, soru önergesine bu yanıtı veren Bakan Fatma Şahin’i açık yüreklilikle yanıtladığı için kutlarken, kadınları aşağılayan bir kişinin böyle bir görevde bulunmasını önlemeye davet etti.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Remzi Fındıklı’nın, 2011’de yayımlanan “Hasılı Kelam” (Sözün Özü) isimli kitabında özellikle kadınlarla ilgili olarak küçümseyici ifadelerin yer aldığını belirterek TBMM’ye 3 ayrı soru önergesi verdi. 12 Temmuz 2012’de verilen önergeyi İçişleri Bakanı görmezden gelirken, Bakan Fatma Şahin ise önergeyi yanıtladı.
Bakan Şahin: Bizim görüşümüz değil
Fatma Şahin, Oran’a, Polis Akademisi Başkanı’nın kitabında kadınlar hakkında yer alan ifadeler için, “Önergeye konu olan sorular adı geçen müellif tarafından kaleme alınmış olup, hiçbir şekilde bakanlığımızın görüşlerini yansıtmamaktadır. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgiler adı geçen müelliften talep edilebilir” yanıtı vermekle yetindi.
Umut Oran: Bakan girişimde bulunmalı
CHP’li Umut Oran ise bakanın bu yanıtı üzerine şu açıklamayı yaptı:
“Öncelikle Sayın Fatma Şahin’i kutluyorum açık yüreklilikle Fındıklı’ya tepki gösterdiği için. Ancak Sayın Aile Bakanı yürütme erkinin bir parçası, dolayısıyla kendisinden kadınları bu denli aşağılayan bir kişinin Polis Akademisi Başkanlığı yapmasını önlemesini, gerekiyorsa görevden alınması için girişimde bulunmasını bekliyoruz. Çünkü “müellif” olarak nitelediği ve Prof. Dr. unvanı taşıyan bu kişi emniyetin gelecek onyıllarına yön verecek yöneticilerini yetiştiriyor.  Bu zihniyetteki birisinin yetiştireceği emniyet yöneticilerinin, Sayın Bakanın büyük duyarlılık gösterdiği kadın haklarını hangi noktaya taşıyacağına dikkatini çekmek isterim.”
İşte o sözler
Polis Akademisi Başkanlığına 25.6.2012 tarihinde getirilen Remzi Fındıklı’nın halen akademide satıldığı belirtilen “Hasılı Kelam” simli kitabında yer alan bazı ifadeler şöyle:
“Bal arıdan, kavga karıdan olur. Kadının cihadı, eşiyle güzel geçinmesidir. 15’inde kız ya erde, ya yerde olmalıdır. Tarlayı taşlı yerden kızı gardaşlı yerden al. Malı ile cömertlik edenler şerefli, bedeni ile cömertlik edenler şerefsizdir. Erkeğin göbeklisi kadının da bebeklisi makbuldür. İşin eve, avradın ere, paranın da ele yakını makbuldür. Türkler konuşmaya utanır, dövüşmeye utanmazlar. Fakirlik fikirsizliktir fakirin aklı olsa, fakir olmazdı. Aklı az olan yerin yiğidi bol, yiğidi bol olan yerin aklı az demektir. ”
Bakan Şahin’in yanıtlamadığı sorular
Oran’ın önergesinde yer almasına karşın Bakan Fatma Şahin’in yanıt vermediği sorular da şöyle:
“- Bu kişinin görevden alınması için gerekli girişimde bulunacak mısınız?
– Bakanlığınızın çalışma alanı ve sizin tüm çabalarınızın Prof. Fındıklı’nın ortaya koyduğu bu düşüncelerle çelişmiş, boşa çıkarılmış olmuyor mu?
– Bu zihniyetteki bir kişinin başında bulunduğu Polis Akademisi’nden mezun olacak geleceğin emniyet müdür ve amirlerinin özellikle aile içi şiddet ve kadın cinayetleri konusunda yeterli hassasiyeti sergileyemeyeceği konusunda kamuoyunda oluşan kaygıya paylaşıyor musunuz?
– Söz konusu kitabın akademide satışının önlenmesi için Prof. Fındıklı ile temasta bulanacak mısınız?
 
NOT: Bakan Fatma Şahin’in yanıtının aslına buradan ulaşabilirsiniz:
http://www2.tbmm.gov.tr/d24/7/7-9363sgc.pdf

Print Friendly, PDF & Email