Oran’dan Erdoğan’a:
“Mezara gider” ve “olağan görüşme” açıklamanızdan hangisi doğru?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 4 Mayıs 2007’de Dolmabahçe’de dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile yaptığı açıklama için önce, ““Baş başa yaptığım görüşmeler benimle mezara gider”, daha sonra da “Bu görüşme de haftalık olağan ve sıradan bir görüşmedir” açıklamasıyla ortaya çıkan çelişkiyi gündeme getirdi. Oran, Erdoğan’a, “Kamuoyu Dolmabahçe Sarayındaki bu görüşme hakkında yaptığınız iki çelişkili açıklamadan hangisine itibar edecek? Hangi açıklamanız doğrudur?” diye sordu.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırlayarak TBMM’ye sundu.
İki farklı açıklama yaptı
Erdoğan’ın, Dolmabahçe Sarayında, 4 Mayıs 2007 tarihinde dönemin Genelkurmay Başkanı ile gerçekleştirdiğiniz görüşmeler hakkında, 7 Ağustos 2010 tarihinde Isparta’daki mitinginizde “Baş başa yaptığım görüşmeler benimle mezara gider” açıklamasını yaptığını anımsatan Oran, önergesinde şunları kaydetti:
“Ülkemizde Demokrasiye Müdahale Eden Tüm Darbe ve Muhtıralar ile Demokrasiyi İşlevsiz Kılan Diğer Tüm Girişim ve Süreçlerin Tüm Boyutları ile Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun bu görüşmeyle ilgili sorularına ise, “Başbakan ile kendisine bağlı olan Genelkurmay Başkanı’nın haftalık görüşmelere başlaması ve asker-sivil ilişkilerinin olması gerektiği şekle dönüşmesi, Türk siyaseti açısından olumlu bir gelişmedir. Bu görüşme de haftalık olağan ve sıradan bir görüşmedir” yanıtını verdiniz.”
Açıklamalarınızdan hangisi doğru?
Oran, Erdoğan’a şu soruları yöneltti:
“- Sıradan ve olağan bir görüşmenin içeriği hangi sebeple sizinle birlikte “mezara” gidecektir?
– Kamuoyu Dolmabahçe Sarayındaki bu görüşme hakkında yaptığınız iki çelişkili açıklamadan hangisine itibar edecek? Hangi açıklamanız doğrudur?
– 27 Nisan 2007’de yapılan Genelkurmay Başkanlığı açıklamasından sonra yapılan bu görüşmede bahsedilen açıklama hakkında da görüş alış verişinde bulunulmuş mudur?
– Yapılan bu görüşme sırasında herhangi bir şekilde resmi bir tutanak tutulmuş mudur, bu tutanaklar ne zaman kamuoyuna açıklanacaktır?
– Yapılan görüşmede siz ve Genelkurmay Başkanı dışında resmi göreve sahip kimler bulunmuştur, bu kişilerin görüşmede bulunma sebebi nedir?”
Soru Önergesi:
dolmabahce-yeni-1
 

Print Friendly, PDF & Email