“Cumhurbaşkanı da dahil kimse bunun üzerinden rant sağlamamalıdır”
“İdris Naim şahin istifa etmezse CHP kendisine yardımcı olacak”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Ulus’ta ­toplanan yüzbinlerce insanın tazyikli su ve biber gazına maruz kalması karşısında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve İçişleri Bakanı’ndan gelen açıklamaları eleştirerek, konuyu TBMM gündemine taşıdı.
CHP İstanbul milletvekili Umut Oran, konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yaparken, iki ayrı soru önergesi de hazırlayarak TBMM’ye sundu.
29 Ekim Cumhuriyet bayramının, ilk Meclis’in önünde polisin panzerine, tazyikli suyuna, biber gazına rağmen dün büyük coşkuyla kutlandığın anımsatan Oran, “AKP’nin baskıcı devlet anlayışına rağmen kutlamalara gölge düşmedi ve yurttaşlar polis devleti baskısını göze alarak cumhuriyetine sahip çıktı. Yurttaşlar artık AKP’nin parti devleti anlayışına ‘artık yeter’ demişlerdir” açıklamasını yaptı. Oran’ın açıklaması şöyle:
Erdoğan’ın ceberut anlayışı
Başbakan bir de kalkmış büyük bir maharetmiş gibi “barikatları kaldırma talimatı vermedim, polis görevini yapmamıştır” diyebiliyor. Bu ceberut yönetim anlayışı kabul edilemez. Bir başbakan genci yaşlısı çocuğuyla cumhuriyetine sahip çıkan vatandaşına bu eziyeti nasıl mazur görebilir, nedir kendi halkından bu kadar nefret edip kin duymasının nedeni? Büyük bir marifetmiş gibi halkına eziyet etmekle övünen Başbakan, şöyle bir maziye baksın yok olup gitmiş adı sanı kalmamış geçmiş siyasi figürlerden ders çıkarsın.
İllegal kimdir açıklasın Başbakan
Başbakanın illegal dediği kişiler, AKP zulmüne artık yeter diyen Ahmet amcadır, öğrenci kardeşim Mehmet’tir, Ayşe teyzedir, liseli Fatma’dır. O illegal dediği kişiler hepsi de yasal olarak faaliyet gösteren 40 sivil toplum örgütüdür, Cumhuriyetine sahip çıkan yurttaştır. Başbakan çıkıp kimin illegal olduğunu, hangi yasa dışı eylemleri  yapmışsa çıksın açıklasın, bunu yapmazsa iftiracı konumuna düşecektir.
Başbakan unutuyor bayram için izine gerek yok
Başbakan unutuyor ama bayram kutlamak için izin almaya da gerek yok, bildirimde bulunmaya da. Ama bu ülkenin Başbakanı yine kendine yakışanı yaptı. Dün çıkmış Köşk’te düzenlenen resepsiyonda nerede miting yapılır nerede yapılmaz onu anlatıyor. Sana mı düştü? Sen mahkeme misin, hakim misin, savcı mısın, hukukçu musun, Başbakan mısın? Başbakana kalsa bu ülkede mahkemeleri Başbakan yönetecek, basını Başbakan yönetecek, sporu Başbakan yönetecek. Her şeyi tek elden yöneten bir anlayış demokrat değildir. Özgürlüğe izin vermeyen bu anlayış diktatör özentisidir.
Akıncı iken sen de gösteri yaptın
Başbakan “hükümeti protesto edeceklerdi” diyor. Bu ülkede ne zamandan beri hükümet protestosu yasak hale geldi. Sen 30 yıl sokaklarda hükümeti protesto ettin. Şimdi mi suç oldu? Gittin Akıncılara katıldın, caddelerde gösteri yaptın. Cumhuriyet aleyhine, hükümet aleyhine slogan atıldı, orada eşlik ettin. Bütün bunlar hakkındı yaptın. Şimdi neye karşı çıkıyorsun?
Şahin istifa etmezse biz yardımcı olacağız
Bir de vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamak için İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan İdris Naim Şahin var. Dün bu kişi yine oturduğu makamı karıştırdı. İçişleri Bakanı, polisin vatandaşın canına kastedilmesini önleyeceğine, Sikorsky helikopterine atlayarak Ankara semalarından izlemekle yetinmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin bakanı Türk bayrağını açanları tekmeleyenleri izleyemez. Buna seyirci kalamaz. Türk bayrağı açanları tekmeleten bir bakan Türkiye Cumhuriyeti’nin bakanı olamaz, ancak AKP hükümetinin bakanı olur. İçişleri Bakanlığı makamını taşıyamadığına ilişkin örneklerin her geçen gün arttığı İdris Naim Şahin artık istifa etmelidir. Şahin, bu yolu izlemezse CHP’nin bu yönde gerekli girişimde bulunarak kendisine yardımcı olacağı da bilinmelidir.
Dünün mimarı STÖ’lerdir
Sonuç olarak dün “yasak” dediler, “Cumhuriyet Bayramı kutlanamaz” dediler, biz “kutlanacak” dedik, kutlandı. “Ulus yasak” dediler, onbinlerle birlikte ilk Meclis’e gittik. Karşımıza barikat çıkardılar, biz o barikatı da yıktık geçtik. Dünkü büyük halk buluşmasının tek mimarı vardır o da sivil toplum örgütleridir.
Cumhurbaşkanı da rant sağlamasın
Cumhurbaşkanı da dahil kimse bunun üzerinden rant sağlamamalıdır. İnsanlar Cumhuriyetine sahip çıktı ve AKP’nin parti devleti özlemine gerekli dersi verdi. Biz de CHP olarak Ulus’a gidip bu STÖ’lere destek vererek onbinlerce yurttaşımıza yönelebilecek olası vahim olayları, polisin orantısız güç kullanmasını önledik. Sivil topluma duyulan saygının gereği olarak tüm CHP’liler orada parti bayrağı açmadan elinde Türk bayrağı ile kutlamalara katıldı ve barikatların açılmasına katkı sundu.
Türk milliyetçileri de olmalıydı
29 Ekim 2012’den akıllarda kalacak bir sahnede kendilerini Türk milliyetçisi olarak tanıtan ve AKP’nin dümensuyuna giden, koltuk değnekliği yapanların Ulus’taki yokluğu olacaktır. Oysa kendisine milliyetçiyim diyenlerin de ellerinde Türk bayrağı ile Cumhuriyetin ilan edildiği o tarihi mekanda toplanarak AKP’ye gerekli yanıtı vermesi beklenirdi.
Basın Açıklaması:
29-ekim-proteisto-aciklamasi-1
Soru Önergeleri:
cumhuriyet-so-rte-1
29-Ekim-protesto2-1
30.10.2012

Print Friendly, PDF & Email