CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e, bugün Ankara’da yapılacak “Savaşa ve Teröre Hayır” mitingine neden izin verilmediğini sordu.
CHP’li Oran, İçişleri Bakanı Şahin tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Ankara Şubesi’nin, 13 Ekim’de Ankara’da “Savaşa ve Teröre Hayır” mitingi düzenlemek için Ankara Valiliği’ne 2 Ekim 2012’de başvurarak izin talep ettiğini hatırlattı. Ancak Ankara Vali Yardımcısı Fahri Aykırı’nın bu talebi reddettiğini belirten Oran, “Miting düzenleme komitesinin 2 Ekim’de yaptığı başvurunun reddedildiğini bildirmek için 11 Ekim 2012 öğleden sonrasına kadar neden beklendi? Miting için başvuranlara ortalama kaç günde yanıt verilmektedir?” diye sordu. CHP’li Oran, Bakan Şahin’den şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“Haftada bir sınır ötesi harekât, operasyon için tezkere aldığınız bu ortamda şehit çocukları ve gazilerin “Savaşa ve Teröre Hayır” demesi İçişleri Bakanlığında rahatsızlık mı yaratmaktadır?
Mitingi erteleme gerekçesi olarak 13 Ekim’in Ankara’nın Başkent oluşunun 89. Yıldönümü olması ve yapılacak kutlama etkinlikleri gösterilmektedir. 13 Ekim 2012 tarihinde Ankara’da nerede, kim tarafından hangi etkinlikler düzenlenecektir? Bu etkinliklere kaç kişi katılacaktır?
Geçmişte Kızılay Meydanı’nda 100 bin kişilik mitingler yapılırken dahi kamu güvenliği tehlikeye düşmezken Tandoğan’da bir araya gelmesi beklenen 10-20 bin terör mağduru, şehit çocuğu ve birçoğu organlarını bu vatan uğruna feda etmiş olan gazinin güvenliğini sağlayacak yeterlikte kolluk kuvveti Ankara’da görev yapmıyor mu? Bu grubun düzenleyeceği miting hangi açıdan kamu düzenini bozmakta ve kamu güvenliğini tehlikeye atmaktadır? Aynı anda birkaç mitingin güvenliğini sağlayacak sayıda kolluk kuvveti Başkent Ankara’da görev yapmamakta mıdır?
Terörün karanlık yüzünü en iyi bilen grubu oluşturan şehit çocukları, yakınları ve gaziler terör ve savaş konusundaki görüşlerini barışçıl ortamlarda, yasal yollarda nerede nasıl dile getireceklerdir?”
CHP’li Oran ayrıca, Ankara Valiliği’ne 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren yıllar itibariyle Başkentte miting düzenlemek için kaç kişi ve kuruluşun başvurduğunu da sordu. Oran, “Bunlardan kaçı kabul edilmiştir? Ret gerekçeleri nelerdir? Kaç miting için erteleme kararı verilmiş bunlardan kaçı daha sonra gerçekleştirilebilmiştir?” sorularını da yöneltti.

Print Friendly, PDF & Email