TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 10.10.2012

Umut Oran

İstanbul Milletvekili

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, “KDV uzun süredir çözülemeyen bir sorun. Özellikle ihracat yapan firmalar yaptıkları işin KDV’lerini alamıyorlar. Alabilmeleri için yaptıkları çaba işletmelere finansman ve yönetim yükü oluşturuyor. Hükümet, ihracatı teşvik adına daha pratik olmalı. Aynı şekilde imalatçıların da birikmiş KDV’lerini almaları güçleşti. Bunların yumuşatılması gerekiyor. Karayolları müteahhitlerinin de hak edişlerinin ödenmediği için müteahhitler ciddi sıkıntıya giriyor. KDV ödemelerinde parayı geç iade etmek ya da bu finansı devletin kullanması için bürokrasinin kasıtlı olarak ağır çalıştırılması olarak algılıyoruz bunu. İhracatçılar ve imalatçılar bu nedenle sıkıntıda. Her firmanın milyonlarca TL KDV alacağı var. Bu da ihracatçının ihracat gücünü azaltıyor. Ekonomi bakanları da bunu biliyorlar. Ancak sanıyoruz ki bu parayı geç iade etmenin bir kazanç olduğu düşünülüyor” açıklamasın yaptı.
Bu kapsamda;

  1. İhracatçı ve imalatçıların KDV iadesinde yaşadıkları sıkıntıları aşmak için ne yaptınız, ne yapacaksınız?
  2. 1 Ocak 2003’ten itibaren yıllar itibariyle bu kesime ödenen KDV iadelerinin toplam meblağı yıllar itibariyle nedir?
  3. Bu mekanizmadaki bürokratik sıkıntıların gerekçesi nedir, çözüm için hangi adımları attınız?
  4. Milyonlarca TL’yi bulan söz konusu KDV’lerin iadesinin gecikmesi nedeniyle işletmelerin yaşadığı sıkıntıları, kayıpları gidermek için hangi girişimde bulunacaksınız?

 


 

Print Friendly, PDF & Email