“Revizyonla hükümet ‘Yanılmışım, iniş sandığım kadar yumuşak olmadı’ diyor” 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, büyüme hedefinin yüzde 3,2’ye çekilmesi, sanayi üretiminde 32 ayın ardından rekor düşüş yaşanması ve açıklanan Orta Vadeli Programı (OVP) değerlendirirken, “AKP’nin, öngörü eksikliği ve “dostlar alışverişte görsün” anlayışı ile hazırlayıp yılın başında açıklanan makro hedefler tümden şaştı. AKP’nin pili bitti, yüzde 3,2’ye çekilen büyüme hedefi de tutmayacak” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, yazılı açıklama yaparak bugün yaşanan üç ayrı ekonomik gelişmeyi değerlendirdi.  Oran’ın açıklaması ana hatlarıyla şöyle:
“AKP’nin, öngörü eksikliği ve “dostlar alışverişte görsün” anlayışı ile hazırlayıp yılın başında açıkladığı makro hedefler tümden şaştı. Dış kaynak girişinin yavaşlaması ve iç talebin daralması ile Türkiye ekonomisi frene basarken, “yumuşak iniş” senaryosu ile bu süreci kendi iradesi ve kontrolünde programlı bir gelişme gibi göstermeye çalışan AKP, bu yıl büyüme hedefini yüzde 4’e düşürmüştü.
AKP öngöremiyor
AKP, büyümenin bağımlı olduğu dış sermaye girişi ve tüketimdeki yavaşlamanın ve ekonomideki daralmanın boyutunu öngöremedi, ilk yarıda yüzde 3.1’de kalan büyümede ikinci yarıda da umut yok.
Yeni OVP, acziyetin itirafı gibi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bugün açıkladığı 2013-2015 dönemine ilişkin yeni OVP de hükümetin ekonomideki kötü yönetim ve acizliğinin adeta itirafı gibi…  Bugün 2013-2015 Orta Vadeli Programı’nı açıklayan AKP, 2012 büyüme hedefini yüzde 3.2’ye revize etti.  Bu revizyon, gerçekte hükümetin “Yanılmışım, iniş sandığım kadar yumuşak olmadı” demesidir.  Üstelik revize hedef de gerçek durumu değil, sadece hükümetin, büyümenin bunun altında kalmaması temennisi niteliğinde… Yılın tümündeki büyüme performansının, daha doğrusu ekonomideki inişin boyutunun ne olacağını yılın sonunda göreceğiz. Ancak bu soruya yanıt niteliğinde bir haber bugün sanayi cephesinden geldi.
Sanayi tepe taklak
TÜİK’in bugün açıkladığı sanayi üretim verileri uzun süredir patinaj yapan ekonomide yeni bir kırılma noktasını ortaya koydu. Ekonomide yavaşlama sürecinde geçen yılın sonlarından itibaren hız kesen sanayi üretimi, bu yıl ağustos itibariyle düşüşe geçti. Böylece sanayi üretimi 32 ayın ardından ağustosta yüzde 1.5’le düşüş gösterdi. Sanayi üretiminde temmuz ayına göre ise yüzde 11.4 oranında bir düşüş yaşandı. Geçen yılın aynı ayına göre özellikle sanayinin belkemiği konumundaki imalat sanayiinde üretim yüzde 2.6 geriledi.
Revize edilen büyüme de tutmayacak
GSYH büyüme oranının en önemli öncü göstergesi olan sanayi üretiminde başlayan düşüş eğilimi de gösteriyor ki yeni OVP’de yüzde 3.2’ye düşürülen büyüme hedefi de tutmayacak.
Ekonomide küçülme yılı
Üretim, tüketim ve yatırımlar hızla gerilerken, hükümet esrarengiz “altın ihracatı” kalemiyle şişirme yoluyla elde edilen sözde “net ihracat” sayesinde milli geliri birkaç puan artmış gösterecek. Gerçekte ise 2012 Türkiye ekonomisinde küçülme yılı olacak.
Bütçe açığı 33,5 milyara revize edildi 
Başlangıçta 21.1 milyar lira olarak belirlenen 2012 bütçe açığı yeni OVP’de 33.5 milyar liraya revize edildi. Ancak vergi gelirlerinde devam eden düşüş nedeniyle yıllık açığın bu düzeyi aşması büyük olasılık…
Başlangıçta yüzde 5.2 olarak öngörülen TÜFE bazında 2012 enflasyon hedefi de yüzde 7.4’e revize edildi. Ancak son dönemde temel ürünlere art arda yapılan insafsız zamların zincirleme etkisiyle enflasyon çift haneli düzeylerde gerçekleşmeye aday. Diğer makro hedeflerde de benzer bir tablo var.
Vatandaş 2013 için hesabını iyi yapmalı
2013 için öngörülen makro ekonomik hedefler de düzelme, büyüme yönünde hiçbir umut ışığı içermiyor. AKP’nin ekonomide ülkeyi düzlüğe çıkarma, büyütme, kalkındırma yönünde hiçbir iddiası yok.  Hükümetin açıkladığı makro ekonomik hedefleri 2013’ün ekonomide 2012’den de kötü olacağını, bu yılı aratacağını gösteriyor.  Yurttaşların da iş dünyasının da 2013’te kendisini en olumsuz koşullara hazırlaması, hesaplarını iyi yapması gerekiyor.
Basın Açıklaması:
OVP_ekonomi_9ekim-1
09.10.2012
 
 

Print Friendly, PDF & Email