Umut Oran’dan AB ile müzakerelerin 7. Yıldönümü tepkisi: 
“7 yılda elde var sıfır” 
“AKP, AB ile halkı uyuttu ve Türkiye’yi parti devletine doğru getirdi. Buna o zaman bizim uyarılarımıza rağmen ses çıkarmayan AB Yetkililerini de kınıyorum”
TBMM AB Uyum komisyonu Başkanvekili de olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, AB ile üyelik müzakerelerinin başlamasının 7.yıldönümü olan bugün hiçbir ilerleme sağlanamadığını söyledi. “7 yılda elde var sıfır” broşürü hazırlayarak bu durumu protesto eden Oran, ““AKP, AB ile halkı uyuttu ve Türkiye’yi parti devletine doğru getirdi. Buna o zaman bizim uyarılarımıza rağmen ses çıkarmayan AB Yetkililerini de kınıyorum” dedi.
TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek hazırladığı “7 yılda elde var sıfır” başlıklı broşürü gazetecilere dağıttı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile AB Bakanı Egemen Bağış’ı, üzerinde AB yıldızları olan sabun köpüğünden balonları şişirirken gösteren karikatürün kapağında yer alan broşürü elinde gösteren Oran’ın konuşması ana hatlarıyla şöyle:
Gazeteci mesleğiyle onuru arasında seçime zorlanmasın
“Umarım bu yasama yılını hiçbir baskı olmadan yaşarsınız. Umarım bu yasama yılında özgürlüğünüze kimse müdahale etmez. Diliyorum ki hükümet sizin mesleğinize saygı gösterir. Ne demek saygı göstermek? Yani umarım size neyi nasıl yazacağınızı kimse söylemez. Ekmeğinizle, mesleğinizin onuru arasında kimse sizi seçim yapmaya zorlamaz. Sizi akreditasyonla engellemez. Size hakaret etmez. Her başı sıkıştığında medyaya fırça atmaz. Ama bunlar için sözde demokrat değil, demokrasiye özde inanmış bir hükümet lazım.
Dürüstlük siyasette çok önemli
Siyasette en önemli şey dürüstlüktür, açıklıktır, inandığını söylemektir. Mevlana ne diyor? Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol. AKP olduğu gibi görünmeyen, göründüğü gibi de olmayan bir partidir. AKP Sahte derviştir. Ne inandığını söyler, ne söylediğine inanır.
Gündüz havai fişek patlattılar
Bakın bunu neden diyorum? AKP Seçim Beyannamesinde 10 yıl önce AB ile tam üyelikten söz ediliyor. Peki. Şimdi gidiyoruz. 7 yıl önceye. Tarih 3 Ekim 2005. Tam üyelik müzakerelerine başladık. Gündüz gözüyle havai fişeklerle kutladık. Tayyip Erdoğan ne diyor? “Her müzakere açık uçlu başlar. Ama hedef konulur. Hedef tam üyeliktir. Ne kadar başarılı olursanız o kadar bu işi neticelendirirsiniz.”
AKP’NİN AB KARNESİ: 7 YIL ELDE VAR SIFIR
Şimdi Bakıyoruz. AKP’nin AB karnesi: 7 yıl, sıfıra sıfır, elde var sıfır. Tam üye olmak için tamamlanması gereken 33 fasıl var, 1 tanesini geçici olarak kapattın. Gerisinde hareket sıfır. Müzakerelere açılan 12 fasıl askıda duruyor. Müzakerelere açılmayan 20 fasıl tamamen donmuş. Bu fasıllarda gelişme sıfır. Son iki yıldır açılan fasıl sayısı sıfır. Yani sıfıra sıfır, elde var sıfır.
Bizimle aynı tarihte müzakerelere başlayan Hırvatistan tam üye oldu, bitti. Sen daha hala yerinde sayıyorsun.  Neden? Bir tane bahane bulmuş. Diyor ki “Peki ben ne yapayım? Güney Kıbrıs önümü kesiyor.”
GKRY 7 yıl önce belli değil miydi?
Ben şimdi soruyorum: Sen bu müzakerelere başladığın zaman Güney Kıbrıs Rum Kesimi tam üyeydi. Bunu bilmiyor muydun? Sen bu müzakerelere başladığın zaman Güney Kıbrıs Rum Kesimi AB dönem başkanı da olacaktı. Bu da belliydi. Sen bu müzakerelere başladığın zaman Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin senin tam üyeliğini de onaylayacaktı. Bunu da biliyordun.
O imzayı bile bile attın, o imzayı da öksüz çocuk gibi ortada bıraktın. Sözünün hakkını vermedin. Gerçek bu. AKP imzasını atmış, sonra imzasının arkasında durmamıştır. Gereğini yapmamıştır… O tarihte biz dedik ki “Koca Türkiye’yi küçültme, gerekirse çek gel, boyun eğme.” Gittin, o imzayı attın. Gündüz gözüyle havai fişek patlattın. Yiyemeyeceğin lokmayı ağzına attın, ama şimdi boğazına takıldı.
Egemen Bey Türkiye’de ofisinde oturuyor
Artık AB Bakanı’nın da bir karşılığı yok. AB Bakanı seçildiği tarihten beri süreci çok güzel dondurdu,  3 yılda sıfır ilerleme, tek başlık bile açılmadı. AB’ye bile doğru dürüst gitmiyor. 365 Günü Brüksel’de, Strasbourg’da Madrid’de, Londra’da geçirmesi gerekirken, Egemen bey ya Ankara’da bakanlıkta, ya İstanbul’da Ortaköy’de ofiste…. Bu Egemen beyin de suçu değil. Çünkü onun görevi AB’ye tam üye olmak değil. Çünkü ona bu görevi verenlerin amacı AB’ye üye olmak değil. Egemen Beyin görevi süreci aktif olarak dondurmak. Topu taca atmak.
AKP, AB ile halkı uyuttu
Neden? Çünkü kimse birbirini kandırmasın. AKP’nin dünya görüşünde çağdaş değerler yoktur, Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti yoktur. AKP özgürlüğü, eşitliği, adaleti istemez. AB yoktur, Avrupa hayali yoktur. AKP, AB ile halkı uyuttu ve Türkiye’yi parti devletine doğru getirdi. Buna o zaman bizim uyarılarımıza rağmen ses çıkarmayan AB yetkililerini de kınıyorum. Konumuz şimdi AB’nin ikiyüzlülüğü değil, ama hükümet de bu konuda ikiyüzlü davranmıştır.
Gizli gündem açığa çıktı: tek adam diktatörlüğü
AKP, AB ekseninden uzaklaştı. AB Hedefini bıraktı.  Somut örneği, son kongrede ne AB ile ilgili bir şey söylediler, ne de AB’den bir temsilci var.  Yani AKP “AB bezirganıdır”. AB hayalini satar, oradan aldığı güçle, kendi işine bakar. Neydi o iş? AKP, AB Projesini aldı. Kendi iktidar alanını genişletmek için burayı kullandı. Sonra da ortada bıraktı. Aldatanlar ve Kandıranlar Partisi AKP, AB masalıyla halkı uyuttu. Halka daha eşitlikçi, daha özgürlükçü daha adaletli, daha demokratik bir ülke vaat etti, ama bilerek ve isteyerek daha otoriter, daha baskıcı bir parti devleti kurdu.  AKP’nin gizli gündemi var diyorduk, işte o gizli gündem ortaya çıktı. Tek adam diktatörlüğü, tek parti rejimi gerçek oldu.
Kapat o zaman AB Bakanlığını
Artık maskeyi indirsinler. Açıkça AB hayalleri olmadığını itiraf etsinler. AB Bakanlığını da kapatsınlar oradaki bütçeyi gençlere kadınlara aktarsınlar daha çok işe yarar. Kendilerine de bize de dürüst olsunlar. Hz. Mevlana’nın dediği gibi, artık ya oldukları gibi görünsünler, ya da göründükleri gibi olsunlar. Bu ülkenin daha fazla yalana karnı tok.
Broşür;
7-yilda-elde-var-sifir-1-1
 

Print Friendly, PDF & Email