CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, milletin geçim derdinde, AKP’nin zam peşinde, bakanların koltuk kavgasında olduğunu söyledi. AKP’nin iflas eden politikalarıyla ekonomi arabasının hızla uçuruma doğru gittiğini belirten Oran, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, ekonominin direksiyonu için kavga ettiğini ileri sürdü.
CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Umut Oran, ANKA’ya yaptığı açıklamada, AKP’nin iflas eden politikalarıyla ekonomi arabası hızla uçuruma doğru giderken, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, ekonominin direksiyonu için kavga ettiğini söyledi. Oran, şunları kaydetti:
“Babacan, ‘Sisli yoldaki şoför, yavaşlama, bas gaza seslerini dinlemez’ diyor. Çağlayan ise ‘Otomobilin şoförü önemli… Eğer sürücü ileri teknik sürüş eğitimi almışsa sorun olmaz’ diyerek, ‘Türkiye gaza basması gerektiği yerde gaza basacak’ görüşünü savunuyor. Millet geçim derdinde, AKP zam peşinde, ekonomiden sorumlu bakanlar ise direksiyon derdinde, koltuk kavgasında. Gaz-fren bahane, asıl konu ekonominin direksiyonuna kimin oturacağı.”
-“HALKIN GELİR DÜZEYİ YERİNDE SAYDI”- 
Bakan Çağlayan’ın açıklamalarına yönelik olarak halkın reel gelir düzeyinin yerinde saydığını vurgulayan Oran, gelir dağılımının aşırı bozuk olduğunu, vatandaşın borçlanmada da sınıra dayandığını kaydetti. Oran, “Geçim derdindeki vatandaş tüketimde frene bastı, istese de gaza basamaz! Küresel ekonomide hava sisli, Türkiye ekonomisinde kötüye gidiş artık gizlenemiyor, tüm hedefleriniz şaştı, ileriye yönelik belirsizlik çok fazla, güven kalmadı. Bu koşullarda bir ay sonrasını dahi göremeyen sanayici istese de gaza basamaz” dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a ise “Ekonomide daralma süreci gerçekte sizin tercihiniz ve kontrollü bir süreç değil” diye seslenen Oran, uygulanan yanlış ekonomi politikalarının ve önlem almadaki ihmallerin Türkiye’yi bu noktaya getirdiğini ifade etti.
-“DİREKSİYON KAVGASI BU ARABAYI DUVARA TOSLATIR”- 
Oran, ekonomi bozulurken, ilgili bakanların ekonomi arabasının şoför koltuğuna “sen mi oturacaksın, ben mi?” tartışması yaptığına dikkat çekti. Oran, “Oysa siz gaz-fren derken, araba balata sıyırıyor, motor su kaynatmak üzere. Bu kafayla, bu araba gitmez, bu yol da bitmez… Korkarım direksiyon kavgası bu arabayı duvara toslatır” dedi.
-“TÜKETİM YAVAŞLAYINCA DEVLET VERGİ TOPLAYAMAZ OLDU”- 
“Tüketim yavaşlayınca devlet vergi toplayamaz oldu, hedefler şaştı, bütçede rekor açık ortaya çıktı” diyen Oran, zaten bütçenin ağırlıkla, vatandaşın tükettiği mal ve hizmetler üzerindeki dolaylı vergilerden gelen gelirle finanse edildiğini ifade etti. AKP hükümetinin çözümü yine vergileri artırarak faturayı vatandaşa kesmekte bulduğunu kaydeden Oran, “Hükümet, otomotivden, tapuya, akaryakıttan içkiye, çeşitli mallardan alınan ÖTV, harç gibi dolaylı vergilerin artırılması yoluyla 10 milyar TL’lik, yaklaşık 5.5 milyar dolar ek gelir hedefliyor. Bu para, zaten geçim derdindeki vatandaşın cebinden çekilecek, bununla bütçe açığı kapatılacak.”
“HÜKÜMET ULUSLARARASI HOVARDALIK YAPIYOR”- 
Bütçede ipin ucu kaçınca vatandaşın lokmasına göz diken AKP’nin, “Utanmadan, ‘IMF’ye cep harçlığı veriyoruz’ dediğini” belirten Oran, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Yani hükümet, halkın lokmasından çalarak Uluslararası Para Fonu’na 5 milyar dolar kaynak aktarıp, uluslararası hovardalık yapıyor. Oysa aynı hükümet, ‘Her 1 puanlık maaş bütçeye 1 milyar TL yük getirir’ diyerek memuru rahatlatacak bir maaş zammı vermekten kaçındı. Oysa 100 bin dolayındaki KOBİ kredi bekliyor. 2010 yılında 100 bin KOBİ’ye yönelik KOSGEB çıkışlı 3-4 milyar TL kredi verileceği açıklandı, ama aradan geçen 2 yıla rağmen ortada bir şey yok. Ey hükümet! Birilerine kredi açacak kaynağın varsa, bu parayla binlerce KOBİ yatırımını finanse edebilir, on binlerce kişilik istihdam artışı yaratabilirsin.”
GAZ-FREN-1
 
 

Print Friendly, PDF & Email