UMUT ORAN’DAN HÜKÜMET’E ÇAĞRI:
“Zam yapma tasarruf et!
Halka zulmedeceğine önce kendi harcamalarını kıs! 

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, bozulan bütçe dengelerini düzeltmek için “zam bombardımanı”na hazırlanan hükümeti,  “Zam yapma, tasarruf et!” çağrısında bulundu.
  • Umut Oran, 10 milyar liralık vergi paketi hazırlayan hükümetin Suriye yönetimini devirmek için yürüttüğü operasyona tüm kamu olanaklarını yönlendirdiğine işaret ederek, sığınmacıların barınması, muhaliflere verilen silah ve mühimmat yardımının parasal boyutunu sordu.
  • Oran, dolaylı vergiler yoluyla kendi halkını soyan, yoksullaştıran hükümetin, başka ülke vatandaşlarına yönelik hizmette ise masraftan kaçınmadığına işaret etti.
  • Umut Oran, hükümetin bütçe açığını kapatmak için zaten aşırı boyutlardaki dolaylı vergilerle halka yüklenirken, AKP’li belediyelerin şelale, fıskiye, havuz gibi hayati olmayan yatırımlara fütursuzca para harcamasının bir çelişki olduğunu da vurguladı.
  • Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslenen Oran, “Dolaylı vergileri artırmayı devletin iki yakasını bir araya getirmenin yegâne yöntemi olarak görüyorsunuz. Halkın zorunlu tüketim maddelerine vergi yoluyla zam yaparak, boğazından geçen lokmayı küçültüyorsunuz. Kendi başarısızlığınızı halka yüklemeye hakkınız yok!” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, bütçede bozulan dengeleri düzeltmek amacıyla, otomotiv, sigara vb. ürünlerdeki ÖTV ve tapu harcı gibi dolaylı vergileri artırarak gerçekleştireceği zam bombardımanıyla 10 milyar liralık ek gelir sağlamaya hazırlanan hükümete tepki göstererek, “Kendi başarısızlığını halka yüklemeye hakkı yok! Zam yapma, tasarruf et!halka zulmedeceğine önce kendi harcamalarını kıs” çağrısında bulundu.
Umut Oran, ekonomideki olumsuzluklar ve artan belirsizliklerin etkisiyle iç talebin hız kestiği, vatandaşın tüketimde frene bastığı bir dönemde, dolaylı vergileri artırmanın, tüketimin daha da kısılmasına yol açacağını, bu nedenle hükümetin öngördüğü ek gelire de kavuşamayacağını, sonuçta halkın lokmasının daha da küçülmüş olacağını vurguladı.
Zaten toplam vergi gelirlerinin halen yaklaşık yüzde 65’ini oluşturan dolaylı vergilerin, gelir durumuna bakılmaksızın herkesten aynı oran ve miktarlarda alınması nedeniyle vergi adaletsizliğini artıran, halkı yoksullaştıran bir faktör olduğunu belirten Oran, “Dolaylı vergilerin payını artırmak değil, düşürmek lazım” dedi.
Umut Oran, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslenerek “Ekonomiyi kötü yönetiyorsunuz. Riskleri öngöremiyorsunuz. Yanlış vizyon ve uygulamalarınızla bütçe dengelerinin bozulmasına siz yol açıyorsunuz. Dolaylı vergileri artırmayı ise devletin iki yakasını bir araya getirecek finansmanı temin etmenin yegane yöntemi olarak görüyorsunuz. Halkın zorunlu tüketim maddelerine vergi yoluyla zam yaparak, boğazından geçen lokmayı daha da küçültüyorsunuz. Kendi başarısızlığınızı halka yüklemeye hakkınız yok! Neden fuzuli harcamaları kısma yoluna gitmiyorsunuz?” diye konuştu.
“Suriye’nin faturası Türk halkına”
Oran, 10 milyar liralık vergi paketi hazırlayan hükümetin Suriye yönetimini devirmek için yürüttüğü operasyona tüm kamu olanaklarını seferber ettiğine işaret ederek, hükümete şu soruları yöneltti:
Sayıları 100 bine ulaşan sığınmacıların barınması, muhaliflere verilen silah ve mühimmat yardımına ne kadar para harcadınız? Tüm devlet olanaklarını seferber ettiğiniz bu davanızda, izleyen dönemde kaç milyar TL harcamayı öngörüyorsunuz. Bu harcamaları nereden karşılıyorsunuz? Bu harcamaların bütçe dengeleri üzerindeki etkisi nedir, bunun boyutu nereye ulaşacak? Bu işe harcadığınız paraları, vergi zamları yoluyla Türk halkından çıkarmaya mı çalışıyorsunuz. Bu hakkı size kim veriyor?”
“AKP’li belediyeler fuzuli para harcıyor”
Bu arada Oran, hükümetin bütçe açığını kapatmak için zaten aşırı boyutlardaki dolaylı vergilerle halka yüklenirken, AKP’li belediyelerin ise şelale, fıskiye, havuz gibi hayati olmayan yatırımlara fütursuzca para harcamasının bir çelişki olduğunu da vurguladı. Bu harcamalar üzerinde denetim olmayışına işaret eden Oran, bütçe açığına yol açan kara deliklerden birinin de bu alan olduğunu kaydederken, “Ayrıca AKP’li belediyelerin borçlarının, bütçe dengesini bozacak ölçüde ödenemez duruma ulaşması ve hükümetin buna göz yumması en basit deyimiyle ayrımcılık ve suiistimale göz yummaktır” dedi.
MB Başkanı bile uyardı !
Umut Oran, bütçe dengelerini sağlamak amacıyla zamma başvurma yönteminin sakıncalarını Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı’nın “Biz zam yerine daha çok harcama kısıcı önlemler istiyoruz” sözleriyle dile getirdiğini belirtti. Oran, MB Başkanı Başçı’nın dahi bütçe dengeleri açısından zamları sadece bir risk unsuru olarak gördüğünün altını çizdi.
Basın Açıklaması :
ZAM-aciklama-17.09.2012-1
17.09.2012
 

Print Friendly, PDF & Email