Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun sık alkış alan konuşmasından: 
“Genç işsizlerin sayısı 163 ülkenin nüfusunu aşmış durumda”
“Neo-liberal politikaların sürdürülemez”
“Üretim ekonomisine geçişi sağlayacak reformları gerçekleştirmeliyiz”
“Uluslar arası kurumlar yeniden yapılanmalı” 
Seçim sonuçları 21.00’den sonra belli olacak
CAPE TOWN
Sosyalist Enternasyonel (SE) Genel Kurul’u Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’da SE Genel Başkanı George Papandreou’nun yaptığı konuşma ile başladı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun delegasyon tarafından sıkça alkışlarla kesilen konuşmasında, “Genç işsizlerin sayısı 163 ülkenin nüfusunu aşmış durumda. Neo-liberal politikaların sürdürülemez olduğu ortada. Üretim ekonomisine yeniden geçişi sağlayacak reformları gerçekleştirmeliyiz. Uluslar arası kurumlar yeniden yapılanmalı” mesajları verdi. 
CHP’yi Kılıçdaroğlu’nun dışında CHP Genel Başkan Yardımcıları Umut Oran ve Faruk Loğoğlu ile milletvekilleri Osman Korutürk ve Gülsün Bilgehan, Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan ve PM üyesi Gökçe Pişkin temsil etti.
Başkan Zuma katılamadı
Papandreou’dan sonra, Güney Afrika Başkan Yardımcısı Kgalema Mothlanthe bir teşekkür konuşması yaparak, toplantının Güney Afrika’da yapılması nedeniyle onur duyduklarını, Başkan Zuma’nın acil gelişen sorunlar nedeniyle bugün toplantıya katılamadığını belirtti. Konuşmasında,  ayrımcılığa, savaşlara ve ekonomik sorunlara karşı uluslararası bir irade ile karşı koymanın öneminden bahseden Mothlanthe, Sosyalist Enternasyonel’in önümüzdeki dönemde etkin bir şekilde bu sorunlarla mücadele edeceğine dair inancını belirtti.
Mothlanthe’den sonra, ABD Finansal Kriz Komitesi Başkanı Phil Angelides, Belçika Başbakanı Elio Di Rupi de birer konuşma yaparak küresel ekonomik kriz hakkındaki görüşlerini bildirdiler.
Kılıçdaroğlu konuşmasında ne dedi?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bir konuşma yaparak SE delegelerine seslendi. Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada şu noktalara değindi:
-Sosyal demokratlar arasında, işbirliği ve dayanışmayı sağlayarak, sorunlara doğru çözümler bulmak için Sosyalist Enternasyonal’den daha iyi bir adres olamaz.
Genç işsizlerin sayısı 163 ülkenin nüfusunu aşmış durumda
– Uluslararası Çalışma Örgütüne göre, krizin başlangıcından bu yana, dünyada işsiz sayısı 27 milyondan fazla artarak 200 milyona ulaştı. İşsizlerin 75 milyonu gençlerden oluşuyor. Genç işsizlerin sayısı 163 ülkenin nüfusunu aşmış durumda.
Neo-liberal politikaların sürdürülemez 
– Artık çoğunluk Neo-liberal politikaların sürdürülemez olduğunu kabul ediyor.
– Avrupa’nın ekonomik anlamda Kuzey ve Güney diye adeta ikiye ayrılması adaletsizlik ve eşitsizlik algısını daha da pekiştiriyor.
Üretim ekonomisi vurgusu
– Bilişim, yeşil ekonomi gibi, yüksek katma değer yaratan sektörlerin hem rekabet gücüne hem de kaliteli istihdama yapacağı katkılardan yararlanmak zorundayız. Orta ve uzun dönemde üretim ekonomisine yeniden geçişi sağlayacak reformları gerçekleştirmemiz gerekiyor.
Sendikalar tüm dünyada sıkıntılı
– İstikrarlı bir talep yapısı açısından önemli gördüğüm bir başka husus ise örgütlü toplumdur. Bugün sendikalar tüm dünyada sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Oysa üretim sürecinde pazarlık gücü yüksek örgütler çalışanlarının satın alma güçlerini koruyarak toplam talebi de destekler. Biz sosyal demokratlar bu konu üzerinde de mesai harcamalıyız diye düşünüyorum.
Daha güçlü dayanışma gerekli
– Geldiğimiz noktada tarih biz sosyal demokratların önüne önemli bir sorumluluk koymaktadır. Ben Sosyalist Enternasyonal çatısı altında güçlü bir dayanışma ile bu sorumluluğun altından kalkabileceğimize inanıyorum.
Uluslar arası kurumlar yeniden yapılanmalı
– Birleşmiş Milletler dâhil, ekonomik, mali ve parasal uluslararası kurum ve kuruluşlar yeniden yapılandırılmalıdır. Yetersiz, adaletsiz olan örgütlenmeler “güç” değil, “eşitlik” esasına göre yeniden yapılandırılmalıdır.  Sosyalist Enternasyonal eşitliğe, adalete ve dayanışmaya dayalı yeni bir dünya düzenin kuruculuğunun öncülüğünü yapmalıdır.
– Sosyal Demokratların, ülkelerin değişim ihtiyacını bahane eden özensiz ve aç gözlü dış müdahalelere karşı daha aktif bir tutum almalarının zamanı gelmiştir.”
Konuşması alkışlarla kesildi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasını gelecek Konsey toplantısının Türkiye’de yapılacak olmasının CHP’ye onur vereceğini söyleyerek bitirirken, konuşması yer yer alkışlarla kesildi.
Gusenbauer, CHP liderini destekledi
Daha sonra söz alan eski Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer de konuşmasında Kılıçdaroğlu’na atıfta bulunarak, ekonomik yetersizlikler, işsizlikle mücadele, fırsat eşitliği ve daha adil uluslararası kurumlar kurulmasında sosyal demokratların daha etkin rol alması gerektiği hususunda Kılıçdaroğlu’na katıldığını belirtti.
Genel Kurul Toplantısının ilk bölümü Türkiye saati ile 14.00’da sona ererken, toplantıdan sonra ABD Finansal Kriz Önleme Komitesi Başkanı Phil Angelides Kılıçdaroğlu’nun yanına gelerek, konuşması dolayısıyla kendisini kutladı.
Toplantının ikinci bölümü Türkiye saati ile saat 16.00’da başladı. Toplantının bu bölümünde Genel Başkan, Genel Sekreter ve Genel Başkan Yardımcıları seçimi yapılacak. Genel Başkanlık için Papandreou’dan başka aday olmazken, Genel Sekreterlik için eski İsveç Başbakanı Mona Sahlin ile uzun yıllardır Genel Sekreterlik görevini sürdürmekte olan Şili’li Luis Ayala yarışıyorlar.
Seçim sonucu 21.00’den sonra
Kemal Kılıçdaroğlu’nun da Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcılığına seçilmesine büyük olasılık veriliyor. Seçimler Türkiye saati ile saat 21.00’da sona erecek.
Genel Başkan’ın konuşması;
KK-Konusma-30_8_2012_cape_town-1
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email