–              GAP BÖLGESİNDE İŞSİZLİK ORANI TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE
–              BAŞBAKAN 2008 YILINDA VERDİĞİ SÖZLERİ UNUTTU, YÜZYILIN PROJESİ ATIL KALDI 

  • GAP Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatının görev süresinin 5 yıl daha uzatılması üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, geçmiş 4 yılı değerlendirdi. 27 Mayıs 2008 tarihinde Başbakan’ın bölgede işsizliği bitirmek, göç sorununu ortadan kaldırmak, sulama, yol ve diğer alt yapı yatırımlarını yapmak gibi sözler verdiğini hatırlatan Oran, “Başbakan verdiği sözleri unuttu. GAP yüzyılın projesi ama AKP bu projeyi tamamlayamadı” dedi.
  • Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs 2008’de, neredeyse tüm kabineyi yanına alarak Diyarbakır’da şaşalı bir törenle açıkladığı GAP Eylem Planı’nda 2008-2012 döneminde yapılacağı ilan edilen rekor kaynak aktarımı ve vaat edilen dev yatırım hamlesi lafta kaldı.
  • AKP’nin 2008 yılında başlattığı “Kürt Açılımı” kısa sürede fiyasko ile sonuçlanırken, bunun “ekonomik ayağı” olarak nitelenen GAP Eylem Planı da fos çıktı.
  • GAP Eylem Planı kapsamındaki proje ve eylemler için 2008-2012 döneminde, önceki tüm yıllarda yapılandan daha fazla olmak üzere toplam 27 milyar liralık kaynak aktarımı öngörülürken, 2008-2011 dönemi toplamında cari fiyatlarla 12.3 milyar liralık bir kaynak tahsis edildi, fiili harcama ise 10 milyar lira dolayında kaldı.
  • Buna göre ilk dört yıllık dönemde GAP’a yapılan harcama, 2008-2012 dönemi için vaat edilenin yaklaşık üçte biri düzeyinde gerçekleşti.
  • GAP’ta işlerin iyiden yavaşladığı 2012 yılında kalan 17 milyar liraya yakın kaynağın bulunup harcanması olanağı bulunmuyor. Bu da GAP yatırımlarının tamamlanmasının bir başka bahara kaldığı, AKP iktidarının birçok konuda olduğu gibi GAP’la ilgili vaatlerinin de boş çıktığı anlamına geliyor.
  • GAP Eylem Planı kapsamındaki proje ve eylemlere yapılan harcamanın büyük bölümü, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılandı. İŞ-KUR verilerine göre 2008-2011döneminde Fon’dan GAP’a yapılan toplam aktarma 10.1 milyar liraya ulaştı.
  • Sadece son bir yılda, GAP bölgesi illeri net olarak 32 bin 167 kişilik göç verdi. Bölgede Gaziantep dışındaki tüm illerin “net” bazda göç verdiği dikkati çekti. Geçen yıl net 10 bin 212 kişi ile Diyarbakır, 10 bin 66 kişi ile Adıyaman, 5 bin 855 kişi ile Mardin, 5 bin 682 kişi ile Şanlıurfa en fazla göç veren iller oldu.
  • GAP bölgesinde işsizlik oranı, eli iş tutanların yoğun göçü nedeniyle azalmakla birlikte Türkiye ortalamasının hala çok üzerind

Rapor;
rapor-gapeylemplani-1
 
 

Print Friendly, PDF & Email