Umut Oran önerdi Ashton ve Papandreu harekete geçti 
Avrupa’da Suriye için bir çalışma grubu kurulacak, Annan’la konuşulacak 
PASOK-CHP ortak toplantılar başlıyor
ANKARA
CHP Parti Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili Umut Oran,  Sosyalist Enternasyonal Başkanı ve Yunanistan eski Başbakanı George Papandreou’nun davetiyle Samos adasında düzenlenen 14. Geleneksel Symi Sempozyumuna katılarak, Suriye ile ilgili olarak Papandreu’ya dün akşam bir özel mektup verdi.
Oran, AB Komisyon Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Yüksek Komiseri Catherine Ashton, Papandreu ile birlikte bir saat süren üçlü toplantı yaptı. Toplantıda Oran’ın önerisinin önemli olduğu ve AB boyutunda da takip edileceği belirtilirken, Ashton’ın bu hafta BM ve Arap Ligi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan ile temasa geçerek öneriyi ileteceğini söyledi. Papandreu da artık hükümette yer almadığ3ı ve PASOK Başkanlığı görevi bulunmadığı için bu önerinin yaşama geçmesi için daha fazla çalışabileceğini bildirdi.
Umut Oran’ın Suriye önerisi görüşüldü
Toplantıda Umut Oran’ın Sosyalist Enternasyonal’in Suriye Politikası ile ilgili BM ve Arap Birliği ile koordinasyon halinde, barış sürecine güç verecek, bölgeyi ziyaret ederek Suriye’de çatışmanın tüm tarafları ile görüşecek bir çalışma grubu kurulması önerisi de görüşüldü.
3’lü toplantı yaptı
Oran, 15 Temmuz, Pazar günü geçtiği adada dün akşam AB Komisyon Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Yüksek Komiseri Catherine Ashton, Papandreu ile birlikte bir saat süren üçlü toplantı yaptı. Toplantıda Oran’ın önerisinin önemli olduğu ve AB boyutunda da takip edileceği belirtilirken, Ashton’ın bu hafta BM ve Arap Ligi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan ile temasa geçerek öneriyi ileteceğini söyledi. Papandreu da artık hükümette yer almadığ3ı ve PASOK Başkanlığı görevi bulunmadığı için bu önerinin yaşama geçmesi için daha fazla çalışabileceğini bildirdi.
PASOK-CHP ortak toplantılar başlıyor
Toplantıda ayrıca CHP ile Yunan hükümet koalisyon ortağı olan sosyal demokrat parti PASOK ile yılda bir değişmeli olarak Yunanistan ve Türkiye’de bir araya gelinecek diyalog toplantılarının yapılması kararı da alındı. Bu toplantılarda ticaret, dış politika, AB, turizm ve yerel yönetimler gib konuların ele alınacağı bildirildi.
Sessiz kalınamayacak aşamaya ulaşıldı
Umut Oran’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:
“Sosyalist Enternasyonal Başkanı ve dostum George Papandreou ile Sosyalist Enternasyonal’in Suriye’de yaşanan gelişmelere karşı atması gereken adımları görüştük.
Suriye’de yaşanan son gelişmeler dünya sosyal demokratları ve ilerici güçlerinin sessiz kalamayacağı bir aşamaya ulaşmış durumda. Esad rejimine karşı isyan başladığı tarihten itibaren 15 binden fazla insan hayatlarını yitirdi, 200 binin üstünde insan evlerinden oldu veya mülteci olarak yaşamak zorunda kaldı. Esad rejiminin uzlaşmaz ve barış girişimlerini dışlayan tutumu çatışmanın yeni bir aşamaya doğru geçmesine neden oluyor.
Önce ailecek tatil sonra ifrat
Dünyanın en kritik bölgesinde yaşıyoruz. Hükümetin bu bölgenin doğal dengelerine uygun hareket etmesi, bu derinliği kavrayarak strateji belirlemesi gerekirdi. Bunun yerine AKP Hükümeti, önce ailecek tatillere çıkmaya kadar varan bir dostluk sonra da hiddet, öfke ve bir takım mezhepsel düşüncelerle beslenen bir nefret politikasını belirledi. AKP’nin bu ifrata kaçan politikası ve ABD’nin bölgedeki taşeronu olma hevesi ile Esad’ın her türlü dengeyi dışlayan, bölge ülkelerini bir savaşın eşiğine getirecek agresif tutumu ülkemizin, bölgemizin ve dünyanın geleceğini de sıcak savaş ihtimaliyle tehdit ediyor.
Çalışma grubu Suriye’ye gitmeli
Bu gelişmeler karşısında sessiz veya pasif kalmak kabul edilemez. İlerici ve sorunu çözmeye yönelik bir adım atmak gerektiği ortada. Dünya sosyal demokratları ile sosyalistlerinin çatı organizasyonu olan Sosyalist Enternasyonal’in daha proaktif adımlar atması gerekiyor. BM ve Arap Birliği koordinasyonunda bölgeye giderek, tüm taraflarla görüşecek ve barış sürecine aktif katkı sağlayacak bir çalışma grubu kurulması önerimi Dostum Papandreou’ya ilettim. Kendisi de buna olumlu yaklaştı. En kısa sürede bu grubun aktif bir şekilde çalışmaya başlayarak, akan kanın durmasını, feryad eden insanların derdine derman olmasını ve bölgedeki sıcak savaş ihtimalini uzaklaştırmasını bekliyorum.
Savaş zilleri çalarken suskun kalmayı içime sindiremem
Türkiye Suriye sınırı 877 km. Tarihi, kültürel bağlarımız, Suriyeliler ile akrabalık ilişkilerimiz var. Orada bu acılar yaşanırken biz bu acılara sırtımızı dönemeyiz. Bir sosyal demokrat olarak da, insan hak ve hürriyetleri bu derece tehdit altındayken ve savaş zilleri çalarken suskun kalmayı içime sindiremem. Bu sebeple, bu süreci daha da önemsiyor, bölgedeki bu yangının durması için gereken tüm çalışmaları parti olarak da devam ettiriyoruz.”
Kurultay öncesinde çalışmayı kesmedi
CHP kurultayı yarın başlayacak olmasına karşın Pazar-pazartesiyi Samos adasında CHP ve Türkiye adına çalışmayla geçiren Umut Oran, bugün öğleden sonra Ankara’ya dönecek.
İşte katılımcılar
Samos’taki toplantıya, çoğu kendi ülkesinde bakanlık yapmış kişiler katıldı. Katılımcılar arasındaki bazı isimler şöyle:
“- Eero Heinaluoma: Finlandiya Parlamentosu Başkanı
– Enver Hoxhaj: Kosova Dışişleri Bakanı
– Elizabeth Campbell: Rockefeller Brothers Vakfinin Baskan Yard.
– Jacques Delpla: Ekonomik Analiz Konseyi (CAE-Paris) Üyesi
– Fred Dust;  Küresel tasarım ve inovasyon şirketi IDEO yöneticisi
– Philip Erzinger:  St Gallen Vakfı CEO’su
– Ron Heifetz: Harvard Üniversitesi Halk Merkezi Liderliği Eşkurucusu
– Mary Kaldor: London School of Economics and Political Science Üniversitesinde direktör
– Mats Karlsson: Dünya Bankası Akdeniz Entegrasyonu Direktörü”
KUTU
Clinton ve Stiglitz de katılmıştı
Andreas Papandreou Vakfı tarafından düzenlenen SYMI Sempozyumu 1998 yılından beri siyasetçilerle dünyanın önder entelektüelleri, diplomatları, bilim adamı ve Nobel Ödüllü yazarlarını bir araya getiriyor.  Önceki toplantılara katılanlar arasında ABD Başkanı Bill Clinton, Kemal Derviş, Nobel Ödüllü İktisatçı Joseph Stiglitz, Estonya Başkanı Toomas Hendrik gibi isimler de bulunmakta. Toplantı kapsamında sosyal demokrasinin önder isimleri küresel politikalar hakkında fikir alış verişinde bulunma imkanı buluyor

Print Friendly, PDF & Email