CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, son dönemde hükümet ve kamu kurumlarından kaynaklanan, ancak gündemin yoğunluğu içerisinde yeterince üzerinde durulmayan kimi önemli konuları TBMM’ye taşıyarak çok sayıda bakanı soru bombardımanına tabi tuttu.
 
Umut Oran’ın son bir hafta içerisinde TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergelerdeki kimi sorular ve muhatabı bakanlar şöyle:
 
İran’a sınırda altın teslimi
 
– Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a: Altın ihracatında 2007, 2008, 2009 yıllarında sıfır payı olan İran, birdenbire yüzde 76 pay sahibi oldu. Yılın ilk 5 ayında yapılmış görünen toplam 4 milyar 20 milyon dolarlık altın ihracatının 3 milyar 75 milyon doları, yani dörtte üçü İran’a yapıldı. Yıl sonunda bu miktarın 7-8 milyar doları bulacağı belirtiliyor. İran’dan alınan petrol ve doğalgazın parasının Halk Bankası’nda tutulduğu, bu paranın altına dönüştürülerek, bazen zırhlı araçla sınırda İran Merkez Bankası yetkililerine teslim edildiği, bazen de uçak kargosuyla İran’a gönderildiği doğru mudur? Bu gerçekdışı altın ihracatının TÜİK’in hesapladığı büyüme rakamlarına etkisi yok mudur? Bu hayali altın ihracatı, merkezi bütçe verilerini olduğundan daha iyi göstermiyor mu?
 
Metrobüs durağında çöken sacın sorumlusu kim?
 
– İçişleri Bakanı’na: Avcılar’da, Beylikdüzü istikametindeki metrobüs hat çalışmalarının yapıldığı yerde saçla kapatılan boşlukta 10 Temmuz 2012 akşam saatlerinde çökme meydana geldi. Onlarca metrobüs yolcusu, sacın çökmesiyle 2 metre derinliğindeki çukura düştü. Söz konusu olay nedeniyle sorumlu veya sorumlulara gerekli idari ceza verildi mi?
 
Galata için 3 hafta niye beklendi?
 
-İstanbul Büyükşehir Belediyesi, eski Galata Köprüsü’nü onararak 9 Temmuz’da yeniden hizmete aldı. O bölgedeki haliç geçişini rahatlatacak bu önlemin devreye sokulması için 3 hafta beklenmesinin nedeni nedir?
 
Prof. Dr. Fındıklı’nın sözleri Diyanet’in resmi görüşü mü?
 
– Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a: Polis Akademisi’nin yeni Başkanı Prof. Dr. Remzi Fındıklı’nın sizin görev alanınız olan laiklik ve din konusuna da el atarak, kitabına aktardığı; “Dinsiz insan, dengesiz ve densiz insandır. Laiklik, imanın yerine aklı egemen kılmaktır. Laiklik din ile devletin değil devlet ile kilisenin ayrılmasıdır. Müslüman’ın kocası koç, Müslüman olmayanın kocası hiç olur” şeklinde ifade ettiği görüşleri Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi görüşü müdür? Bu görüşlerin gerçeklik payı nedir?
 
32,6 milyar dolar kara para
 
– Maliye Bakanı’na: Ülkemizdeki kaynağı belirsiz para miktarı son 9 yılda 28 milyar doları geçti ve bu paralar uçak ve yatlarla Libya, Suriye ve Irak’tan gelmekte. Bütçe sistematiği içerisinde gösterilen ‘Net hata ve noksan’ kaleminde yer alan toplam miktar 30 Haziran 2012 itibariyle 2012 yılı için kaçtır? Ekonomist Prof. Dr. Şevket Sayılgan’ın dile getirdiği, 2003-2011 yılları arasında ‘net hata noksan’ kapsamındaki yurda para girişlerinin toplamının 32 milyar 612 milyon doları bulduğu bilgisi doğru mudur?
 
Büyükçekmece Muratbey mahallesini bezdiren fabrika
 
– Orman ve Su İşleri Bakanı’na: Büyükçekmece’nin Muratbey Mahallesi sakinlerinin yaşamlarını iki yıldır kabusa çeviren, yasa dışı üretim yapan asfalt fabrikası nedeniyle kabus dolu günler yaşıyor. Mahallenin etrafındaki ayçekirdeği ve kabak tarlalarını gri toz altında bırakan, yaydığı kimyasal koku nedeniyle mahallede yaşamı çekilmez kılan fabrika, 10 Temmuz 2012’de belediyemiz tarafından 3. kez mühürlenmesine karşın nasıl oluyor da halen üretime devam edebiliyor?
 
– AKP İzmir İl Kongresinin yapıldığı 9 Haziran 2012 cumartesi günü DSİ 2. Bölge Müdürlüğü 48 otobüs kiraladı mı? Bu otobüslerin kiralanma amacı nedir, kira ödemesini kim, hangi birim yaptı? Kiralama için toplam ne kadarlık para ödendi? DSİ’nin kiraladığı bu otobüslerle AKP mitingine partililer mi taşındı? DSİ personelinin mitinge katılımının zorunlu tutulduğu bilgisi doğru mudur?
 
Kocadon’da hızlı olan polis hırsızda niye yavaş?
 
– Özellikle Muğla’nın Bodrum ilçesinde giderek artan hırsızlık vakaları yaşanmaktadır. Bu nedenle Bodrum’da 1 Ocak 2003’den bu yana yıllar itibariyle yaşanan hırsızlık vakaları sayısı nedir? Bu vakaların kaçında zanlılar yakalandı, yakalanan zanlı sayısı kaçtır? Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon hakkında hızla soruşturma ve adli işlem yapan kolluk kuvvetlerinin aynı hızı ve etkililiği hırsızlık vakalarında gösterememesinin nedenleri nelerdir?
 
Alkol ruhsatı MEB müfettişinin görevi mi?
 
– Milli Eğitim Bakanı’na: Bakanlık müfettişleriniz Eskişehir Öğretmenevi’nde yaptığı denetim sonucunda içki servisi için belediyeden ruhsat alınmasını istedi, ancak AKP’li Odunpazarı Belediyesi bu izni vermedi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfettişlerinin görevleri arasında alkollü içki ruhsatı takibi de bulunmakta mıdır? 3 Kasım 2002 tarihinden önce MEB müfettişlerinin öğretmenevleri ile ilgili bu yönde herhangi bir saptaması olmuş mu, varsa bunların sayısı kaçtır?
 
– Prof. Dr. Ali demir’in ÖSYM Başkanlığı’ndan alınması için daha kaç skandal daha yaşanması lazım?
 
Önce Kuran sonra yaz kursu mu?
 
– Gençlik ve Spor Bakanı’na: Kuran kursuna gitmeyip de sadece yaz kursuna gelen çocuklardan 20-30 TL alındığı bilgisi doğru mu? Yaz kurslarını niçin ücretsiz yapmıyorsunuz? 740 TL asgari ücret alan bir babanın sırf çocuğu Kuran kursuna gitmiyor diye 3 çocuğu için 90 TL ödemek zorunda kalması adil bir uygulama mıdır?
 
Fatma Şahin, Fındıklı için ne yaptı?
 
– Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’na: Polis Akademisi Başkanı’nın görevden alınması için gerekli girişimde bulunacak mısınız? Bakanlığınızın çalışma alanı ve sizin tüm çabalarınızın Prof. Remzi Fındıklı’nın ortaya koyduğu düşüncelerle çelişmiş, boşa çıkarılmış olmuyor mu?

Print Friendly, PDF & Email