“Uyutma” ve “deneyle” ilgili düzenlemeler tekliften çıkarıldı
Teklifi, Çankaya Belediyesi barınağında açıkladılar
ANKARA
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran ve Melda Onar, Şubat ayında TBMM’ye sundukları yasa teklifini, geri çekerek bazı değişikliklerin ardından yeniden Meclis’e verdiler. AB standardına uygun olsa da Türkiye’deki hayvanseverler ve ilgili STÖ’lerden gelen görüş ve öneriler üzerine yenilenen teklifte,  “deney” ve “uyutma” ile ilgili düzenlemeler metinden çıkartıldı.
CHP milletvekilleri Umut Oran ve Melda Onur, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ile birlikte Çankaya Belediyesi’nin Mühye Sahipsiz Hayvan Barınağı ve Rehabilitasyon Merkezinde  basın toplantısı düzenleyerek yeni teklifi tanıttılar.
Oran, Şubat ayında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Meclis’teki 4 siyasi partinin de desteğini alarak TBMM’ye sundukları “5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi”ni, hayvanseverlerden gelen görüş ve eleştiriler doğrultusunda geri çekerek, güncellediklerini açıkladı.
3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası olacak
Umut Oran, hayvan haklarına yönelik, önceki yasa teklifinde yer verdikleri Avrupa Birliği ile uyumlu uyutma ve deney konusundaki eleştirileri ile teklifte yer alan diğer maddelerin hayvan hakları dernekleri, gönüllüleri ve uzmanları tarafından ilgiyle ele alındığını, gelen önerileri  göz önünde bulundurarak yasa teklifini yenilediklerini ifade etti. Umut Oran, “Kanun teklifimizin asıl amacı hayvanlara karşı işlenen öldürme, işkence, tecavüz gibi suçların Kabahatler Kanunundan çıkarılıp fiilde bulunanların suçlu kabul edilerek Ceza Kanunu kapsamında 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarıdır. Yasanın özü savunmasız tüm canlıların doğasından kaynaklanan yaşamsal, bedensel ve özgürlük haklarının korunarak yasal teminat altına alınmasıdır” dedi.
Gönüllülere takip yetkisi verilmeli
Umut Oran ve Melda Onur, yasa teklifinde hayvanların, kumar, gösteri ve eğlence aracı olarak kullanılmasının yasaklanmasını da içerdiğini belirterek, hayvanlara karşı işlenen suçlara karşı, hayvan gönüllülerine takip yetkisi verilmesi gerektiğini ayrıca hayvan sahibi olmak isteyenlere yönelik eğitim ve sonunda sertifika alma zorunluluğunun getirilmesinin altını çizdiler.
Bakan söz verdi nerede bu tasarı?
Geçen hafta Alanya’da yaşanan hunharca katledilen kedi cinayetine dikkat çeken Umut Oran, bu tür olayların son bulması için ‘suçlular bir an evvel ve gerçekten cezalandırılmalı’ vurgusunu yaptı. Oran, “Sayın Bakan da söz verdi 4 aydır yasa tasarısı Meclis’e sunulmadı nerede bu tasarı?” diye konuştu.
Başkan Tanık: Barınağımızın Türkiye’de benzeri yok
Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da Türkiye’de benzeri olmayan Hayvan Barınağı’na sahip olduklarını belirterek Umut Oran ve Melda Onur’un böylesine önemli bir konuyu yasa teklifi şeklinde parlamentoya taşımış olmalarından mutluluk duyduğunu kaydetti. Çankaya Belediyesi Hayvan  Barınağı’nın amacının kötü muamele ile karşılaşan sokak hayvanlarını korumak ve ihtiyacı olanların rehabilite edilmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Tanık, “İlçe belediyesi olarak bu kadar önem verdiğimiz konuya, asıl görev sahibi Büyükşehir Belediyesinin de aynı  duyarlılıkla yaklaşmasını temenni ediyorum” dedi.
Çankaya Belediyesi’nin 67 bin metrekare alana sahip Hayvan Barınağını gezen ve yetkililerden bilgi alan Umut Oran ve Melda Onur, bu tür tesislerin sayısının artırılmasının sokak hayvanlarının ihtiyaçlarının giderilmesinde önemli katkısının olduğunu kaydettiler.

Print Friendly, PDF & Email