Babacan ve Yazıcı’nın TTK çelişkisi Meclis’e taşındı
Umut Oran Erdoğan’a sordu: Hangisine itimat edelim?
ANKARA
Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girip girmeyeceğine ilişkin tartışmalar, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı arasında çelişkiye yol açtı. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, 1 Temmuz’a yetişip yetişmeyeceği konusunda Babacan ve Yazıcı arasında oluşan çelişkiyi anımsatarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “Sayın Ali Babacan’ın söylediklerine mi yoksa Sayın Yazıcı’nın sözlerine mi itimat edeceğiz? Türk ticaret yaşamı hangi bakanımızın sözüne göre hareket etmeli?” diye sordu.
TTK büyük karmaşaya yol açtı
Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren CHP’li Oran, “Türk Ticaret Kanunu’nun 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girip girmeyeceğine ilişkin büyük bir belirsizlik yaşanmaktadır. Bu durum Türk ticari yaşamında bugünlerde büyük karmaşaya ve kaygıya yol açmış durumda. Bu karmaşa büyük oranda Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı’nın çelişkili açıklamaların da kaynaklanmaktadır” dedi.
Babacan, “öteleme gerekir” dedi
Oran, Ali Babacan’ın 1 Haziran 2012 tarihinde, TTK’nın 40-50 maddesi üzerinde değişiklik yapmak amacıyla çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, “Kanunun değişikliklerle beraber 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi gerekiyor. Ama değişikler yetiştirilemezse, o zaman 1 Temmuz tarihinin koşulsuz ötelenmesi gerekecek. Erteleme durumunda değişiklik için makul süre gerekir. Şimdiden değerlendirmek zor” dediğini anımsattı.
Yazıcı ise yetişeceğini, ertelemeye gerek olmadığını düşünüyor
Hayati Yazıcı’nın ise Babacan’dan bir gün sonra, 2Haziran’da, “Meclis 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe girecek demiş. Biz de ‘bu tarihte yürürlüğe girecek’ diyoruz. Yetişir çünkü üzerinde çalışılan maddelerde diğer siyasi parti gruplarıyla paylaşılacak. Rötuşlar yapılacak” açıklamasını yaptığını kaydeden Umut Oran, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti:
Babacan’a mı Yazıcı’ya mı itimat edeceğiz?
“- Sayın Ali Babacan’ın söylediklerine mi yoksa Sayın Yazıcı’nın sözlerine mi itimat edeceğiz? Türk ticaret yaşamı hangi bakanımızın sözüne göre hareket etmeli?
– Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun 4 Haziran 2012’de toplanacağı duyurulmuştu, bu tarihte toplantı yapıldı mı? Yapıldı ise TTK ve diğer konularla ilgili olarak hangi kararlar alındı?
– 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumla Ekonomik Sosyal Konsey anayasal statüye kavuşturulmasına rağmen, niçin aradan geçen 40 aya rağmen halen ESK’yı toplamadınız? TTK ile ilgili son yapılması düşünülen olası değişiklikleri ESK’yı toplayarak sosyal taraflarla da istişare etmekten niçin kaçınıyorsunuz?”
Soru Önergesi;
soruonergesi05062012-1

Print Friendly, PDF & Email