Bakan Suat Kılıç’a, Türk sporunun marka değerini korumak için ne yaptınız?” diye sordu
“Türk sporu dibe vurmuş durumda”

Beşiktaş, Bursaspor ve Gaziantepspor’un UEFA tarafından Avrupa kupalarına katılımdan men edilmesi üzerine CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran,  konuyu Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e taşıdı.
Galatasaray’ın veteran takım oyuncusu olan ve CHP adına kamuoyunda “Şike davası” olarak bilinen davayı izlemekle görevlendirilen İstanbul milletvekili Umut Oran, Bakan Suat Kılıç’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.
Türk sporu dibe vurmuş durumda
Oran, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada da şunları kaydetti:
“Türk sporu dibe vurmuş durumda. UEFA’nın finansal kriterleri yıllardır belliydi. Hükümetin Türk sporunun ürettiği değeri korumak için çok önceden harekete geçmesi, kulüpleri doğru bilgilendirmesi, gerekirse örnek modeller oluşturarak kulüplerin içlerinde bulunduğu durumdan çıkış için yön gösterici olması gerekirdi. Bugün Türkiye’nin güzide camiaları Avrupa kapısından dönmüş durumda. Türk sporu açısından bugün, II. Viyana savaşını kaybedip, kapıdan dönmeye benziyor. Bir bütün olarak hezimete uğradık. Türkiye Süper Liginin en önemli üç takımı, Avrupa kupalarına katılamıyor. Başbakan, UEFA Başkanı Platini ile ne görüştü bilemiyoruz, ancak eğer hükümet böyle bir kararın çıkmasını bekliyor ve gereken adımları atmıyorsa hesap vermek zorundadır.”
UEFA ile temasınız oldu mu?
Oran, Kılıç’a, “”TFF ve UEFA bazında, bu kararın alınmasından önce, herhangi bir temasınız oldu mu? Tarafınız böyle bir kararın alınabileceğinden daha önce bilgilendirildi mi? Böyle bir sonucun ortaya çıkmaması ve Türk Sporunun marka değerinin korunması için hangi girişimleri yaptınız?” diye sordu.
Bu kararın alınmasına kadar geçen süreçte, ilgili kulüplerle temasa geçerek, olası sorunları ve bunların çözüm yollarının görüşülüp görüşülmediğinin açıklanmasını isteyen Oran,
“- Türk sporu açısından çok kritik ve daha önce Avrupa çapında emsali çok nadir görülen bu kararların alınmaması böylelikle Türk Sporunun zarar görmemesi için hangi temasları yaptınız?
– Bakanlığınız bu kararların alınabileceği ihtimalini daha önce bilmekte midir? Başbakan bu konuda bilgilendirilmiş midir? Başbakan tarafından yapılan “Thatcher  İngiliz takımlarının Avrupa’ya çıkışını 5 yıl yasakladı. Ne oldu? Kendi aralarında gayet güzel devam ettiler”  yönlü açıklamasında bu durumun bir etkisi var mıdır?
– Göreve başladığınız tarihten itibaren Türk sporu ve onun en önemli yüzü olan futbolun finansal açıdan sağlıklı, Türk gençlerine sürekli yatırım yaparak daha iyi imkanlar sunan, uluslar arası kriterlere uyumlu kulüpler eliyle yürütülmesi için hangi adımları attınız?”

Print Friendly, PDF & Email