Atatürk Küçük Öğrencilerle Birlikte
 

23 Nisan Türk Milleti’nin egemenliği kendi eline aldığı, kendi hayatı ve kaderi üzerinde hakimiyetini herkese ilan ettiği gündür. İşgal kuvvetlerinin baskısı altında; başkenti ele geçirilmiş, bütün kalelerine girilmiş, bütün orduları lav edilmiş ve hayatına kast edilmiş bir millet, 23 Nisan günü bağımsız ve özgür olarak yaşama iradesini ortaya koymuştur. Bu irade Türkiye’ye yalnızca bağımsızlığı getirmedi, yalnızca şehirlerimizi düşman işgalinden kurtarmadı; bizleri de özgür, onurlu ve eşit yurttaşlar haline getirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi işte bu idealin ve gerçeğin simgesidir. Savaşın karanlığından çıkan bir milletin, Cumhuriyet ile özgürlüğe kavuşmasının açık ve herkesin göreceği sembolüdür. Bugün Türkiye’de yaşayan herkes hürdür ve bugün Türk milleti kendi kaderinin hakimidir. Bugün Türkiye, Türk halkının azim ve kararıyla yönetilen güçlü bir ülkedir diyorsak bunun sebebi 23 Nisan 1920 günü ortaya konulan bu büyük iradedir.

Bu vesileyle, egemenliği kayıtsız şartsız millete veren büyük kahramanları, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün silah arkadaşlarını, cephelerde yokluk içerisinde savaşan Mehmetçiklerimizi, cepheye kağnılarla silah taşıyan kadınlarımızı, Tekalif’i milliye gereği elindekini avucundakini karşılıksız veren dedelerimizi, Arhavili İsmailleri, Antepli Şahin Beyleri, Maraşlı Sütçü İmamları ve isimsiz binlerce kahraman şehidimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Onlar bize özgürlük ve onur verdiler, biz de bu onuru ve özgürlüğü korumak mecburiyetindeyiz.

Genç bir ülkenin, bütün gençleri, iyi bir geleceğe sahip olsun diye uğurlarında can verilen çocuklarımıza karşı bizim neslimizin de bir borcu var. Eğer bu Cumhuriyet daha özgür, daha demokratik, daha adil ve daha zengin olmazsa biz çocuklarımıza sorumluluğumuzu yerine getiremeyiz. Eğer biz onlara daha iyi eğitim olanakları, daha iyi sağlık hizmeti ve daha iyi imkanlar yaratamazsak bu nesil sınıfta kalmış demektir.

Bugün Türkiye’de özgürlük, hukukun üstünlüğü ve eşitlik yoksa, bizim bir kere daha mücadeleye atılmamız gerekiyor. Eğer özgürlüğün Türkiye’si bir korku Türkiye’si olduysa, eğer eşitliğin ülkesi bir ayrımcılık ülkesi haline geldiyse, eğer adaletin Türkiye’si türlü haksızlıkların her gün yaşandığı bir ülke olduysa, biz sözümüzü yerine getirmemişiz demektir.

Atatürk bir demecinde şöyle diyor: “Cumhuriyet Halk Partisi ve onun bütün liderleri ve mensupları Türkiye’de her türlü istibdadı kökünden yıkmak için ve memleket ve millete tam bir hürriyet kazandırmak için bugüne kadar milletle beraber hayatlarını ortaya koymaktan çekinmemiş ve hiçbir vakit çekinmeyecek insanlardır”

Biz 1923 ruhuyla bugün de özgürlük, demokrasi, insan hakları için her tür zulme ve baskıya karşı mücadele ediyor, adaletin, özgürlüğün güzel ülkesini kurmak için çalışıyoruz. Bu 23 Nisan da bir kere daha umudun ve özgürlüğün ülkesi, herkesin Türkiye’si şiarını içimizde hissediyor ve bu ruhla çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı kutluyor, mutlu, adil ve özgür günlerde buluşmak üzere diyorum.

Saygılarımla,
Umut Oran

Print Friendly, PDF & Email