Avrupa Sosyalistleri Partisi’nin (PES) toplantısı için geçen hafta Tunus’a giden Umut Oran, hafta sonunda CHP Karaman Merkez İlçe kongresine katıldı. Papandreu’nun davetlisi olarak önceki gün de New York’a geçen Oran, 4 Nisan Çarşamba günü Türkiye saati ile 17.00’da BM binasında SE’nin düzenlediği Global Finans Komitesi toplantısına katıldı.
Sosyalist Enternasyonal (SE) New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) binasında Global Finans Komitesi toplantısı düzenledi. SE Başkanı George Papandreou’nun davetiyle SE Delegesi, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın da katıldığı toplantıda, eski bakanlardan Kemal Derviş’in yanı sıra Nobel ödüllü iktisatçı Joseph Stiglitz, Rusya Merkez Bankası Başkanı Anatoly Aksakov, Belçika Başbakanı Elio di Rupo ve ABD Finansal Kriz Araştırma Komisyonu Başkanı Phil Angelides de hazır bulundu. Toplantıda global ekonomik krizden çıkış için sosyal demokrat siyaset anlayışının hakim olması gerektiği vurgulanırken, Papandreu’nun AB’yi eleştiren sözleri de dikkat çekti. AB’den yakınan Papandreu, “Yunanistan için çok tembeldir, çalışmaz, sırtını AB’ye dayamış deniyor. Hâlbuki benim iki dönemlik başbakanlığım döneminde çalışma saati en yüksek olan Yunanistan’dır. En çok reform Yunanistan’da yapılmıştır, uyum için büyük çaba sarf ettik. Zayıfı yok edecek bir algı yaratılıyor” dedi.
Tunus, Karaman ve New York
Avrupa Sosyalistleri Partisi’nin (PES) toplantısı için geçen hafta Tunus’a giden Umut Oran, hafta sonunda CHP Karaman Merkez İlçe kongresine katıldı. Papandreu’nun davetlisi olarak önceki gün de New York’a geçen Oran, 4 Nisan Çarşamba günü Türkiye saati ile 17.00’da BM binasında SE’nin düzenlediği Global Finans Komitesi toplantısına katıldı.
Nobelli iktisatçı Stiglitz’in yönettiği toplantıda ABD Finansal Kriz Araştırma Komisyonu Başkanı Phil Angelides ABD kongresi için hazırladığı çalışmayı da aktardı.
Toplantıda 4 yıl önceki global ekonomik krizin halen devam ettiği ve artık global bir işsizlik krizine dönüştüğü, milyonlarca insanın sosyal güvenceden yoksun biçimde yaşadığı vurgulandı.
Papandreu AB’den yakındı
Papandreu da toplantıda, “Esasında politika ve finans kesiminde gücü elinde tutanlar krizin faturasını Avrupa’da bazı ülkelere çıkartıyorlar. Yunanistan için çok tembeldir, çalışmaz, sırtını AB’ye dayamış deniyor. Hâlbuki benim iki dönemlik başbakanlığım döneminde çalışma saati en yüksek olan Yunanistan’dır. En çok reform Yunanistan’da yapılmıştır, uyum için büyük çaba sarf ettik. Zayıfı yok edecek bir algı yaratılıyor” diye konuştu.
CHP dünyaya önderlik edecek
Oran, toplantı hakkında yaptığı açıklamada “CHP olarak bundan sonra sadece kendi ülkemizin değil, dünyanın tüm acil ve öncelikli sorunlarının çözümlerini de üreteceğiz. Savaş, açlık, ekonomik kriz ve çevre konularında çözüme ulaşılmasında önderlik etmek gibi bir sorumluluğumuz var” dedi.
Büyüme insana dokunmalı
CHP’li Oran söz konusu toplantıda diğer katılımcılar tarafından da benimsenen konuşmasında ise şunları kaydetti:
“Olaylara odaklanma ve çözüm noktasında biraz daha sosyal demokratik bakış açısıyla ideolojik yaklaşmamız gerekiyor. Kibirli, aç ve vahşi kapitalizmin dünyayı getirdiği nokta burası. Buradan çıkabilmek için bakış açısı kesinlikle değişmeli. Sosyal demokrasi ile yeni bir umut oluşturulmalı. Türkiye’de de büyüme aslında sevindirici ama bu büyümenin kalitesi tartışılır. Büyümenin diğer makro göstergeleri, cari açık problemi, cari açığın GSMH’ye oranının yüksek olması, yüksek borçlanma ve işsizlik sorunu yine var. Önemli olan büyümenin kalitesidir, insana getireceği kolaylık ve insan için yaratacağı katmadeğerdir. Büyüme kaliteli olmalı ve insana dokunmalıdır, vatandaş günlük hayatında bu büyümeyi olumlu olarak hissedebilmelidir. Gelir dağılımı ve bölgelerarası kalkınmada eşitlik sağlanmalı, sosyal sorumluluk duygusunu güçlendirmeli ve çevre duyarlı olmalı, yeşil ekonomiye geçişi teşvik etmeli bu büyüme.”
Stiglitz: Sinyal ABD’den dünyaya yansır
Stiglitz, “ABD’de şu anda büyüme yüzde 2 seviyesinde ama yüzde 3’ün altındaki büyüme hiçbir şekilde istihdam yaratmayacak, buna ulaşmak da çok zor. ABD’de iyileşme olmazsa bu Avrupa’ya da yansır. Krizin düzelme ancak ABD’den alınır. Asya’daki büyümenin yavaşlamış olması da sıkıntı kaynağı. Daha kötü bir döneme giriliyor gibi bir izlenim var ve henüz krize reçete bulunabilmiş değil” diye konuştu.
Kapitalizm eleştirisi de var
Toplantıda üzerinde uzlaşılan ve kapitalizm eleştirisi de içeren görüşler ise şöyle:
“Sosyalist Enternasyonal krizden çıkış için yeni bir ideoloji getirmeli. Zengin ve fakir ülkeler olarak kategorize etmek yerine yeni bir ideolojik yaklaşım, yeni bir siyaset gerekli krizi aşmak için. Demokrasi, insan hakları, şeffaflık, hesap verebilirlik, denge ve kontrol sistemi çok önemli, daha iyi bir yönetim modeli yaratılması gerekiyor. Kriz ancak sosyal demokrat siyaset anlayışıyla çözülebilir. Öncelikle vergi reformuna ihtiyaç var, zenginden daha çok fakirden daha az vergi alınmalı. ABD’de en zengin yüzde 16’lık kesimin hayatlarında hiçbir değişiklik yok bu dönemde de ama geri kalan yüzde 84 büyük yıkım içerisinde. Siyasetçilerin cesur davranarak yeni vergi sistemini getirmesi gerekiyor.”
Toplantıya kimler katıldı?
New York’taki toplantıya Umut Oran dışında katılan isimler şunlar:
George Papandreou, (Sosyalist Enternasyonal Başkanı)
Kemal Dervis (Eski Bakan)
Elio di Rupo (Belçika Başbakanı)
Eero Hienaluoma, (Finlandiya Meclis Başkanı)
Joseph Stiglitz, (Nobel ödüllü iktisatçı)
Phil Angelides (ABD Finansal Kriz Araştırma Komisyonu Başkanı)
Helen Clark (BM Kalkınma Programı Başkanı)
Anatoly Aksakov, (Rusya Merkez Bankası Başkanı
Luis Ayala, (Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri)
Bob Kuttner, (ABD’li gazeteci)
Haber: http://www.hedefiktidar.com/?p=1066

Print Friendly, PDF & Email