Erdoğan şehit yakınları ve gaziler için CHP’den kopya çekti
Başbakan Erdoğan, CHP’li Umut Oran’dan 5 gün sonra paket açıkladı
ANKARA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın grup toplantısında şehit yakınları ve gaziler için bir yasa tasarısı paketini duyurması, CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın 16 Mart’ta TBMM’ye sunduğu “Şehit Yakınları ile Gazilerin Toplumsal ve Ekonomik Durumlarının İyileştirilmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini” akıllara getirdi. Kendi teklifi ile Erdoğan’ın açıkladığı paketin yüzde 80 oranında benzeştiğinin altını çizen Oran, “Bu tekliften büyük memnuniyet duydum. En kısa sürede, Başbakanın açıkladığı paket tasarı haline getirilmeli ve TBMM aşamasında benim teklifimle birleştirilmeli. Muhalefet ve iktidar elbirliğiyle bu yasayı hemen 2 hafta  içinde yasalaştırabiliriz yeter ki hükümet istesin.  Şehit yakınları ile gazilerimizin artık sabredecek daha fazla vakti yok” dedi.
Yüzde 80 örtüşüyor
Oran yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
“Sayın Başbakan dün Afganistan’da şehit olan askerlerimiz için “PKK ile mücadelede şehit vermiyor muyuz?” diye ilginç bir soru sordu. Bir manada “madem PKK ile mücadelede şehit veriyoruz, biraz da Afganistan’da  verelim” gibi ilginç bir mantık ortaya koydu.  İnsan daha hassas bir dil bekliyor, şehit olanlar, bu milletin evlatları, bir evladımızın dahi ailesinden, sevdiklerinden, kardeşlerinden ayrılması hepimizi üzer. “Orada şehit verdik burada da verelim” gibi muhasebeci bakış açısı değil, bu durumun yarattığı yarayı anlayan bir bakış açısı bu …  Ama ne oldu? Dün bunu diyen Sayın Başbakan bugün şehit yakınları ve gazilerin sorununu anımsadı. 16 Mart’ta TBMM’ye sunduğum 17 maddelik yasa teklifim ile yüzde 80 oranında örtüşen bir paketi grup konuşmasında açıkladı.  Bu tekliften büyük memnuniyet duydum. En kısa sürede, Başbakanın açıkladığı paket tasarı haline getirilmeli ve TBMM aşamasında benim teklifimle birleştirilmeli. Muhalefet ve iktidar elbirliğiyle bu yasayı hemen 2 hafta  içinde yasalaştırabiliriz yeter ki hükümet istesin.  Şehit yakınları ile gazilerimizin artık sabredecek daha fazla vakti yok.”
Hükümetin paketindeki eksiklikler
Oran kendi teklifi ile Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı paketi de birlikte değerlendirerek, kendi teklifinin ileride olduğu noktaları şu şekilde özetledi:
– Kore ve Kıbrıs Barış Harekâtı gazisine, bir işte çalışıyor olsa net asgari ücret ödenecek. Böylece bugün itibariyle gazilerin 634 TL almaları sağlanacak.
– Şehidin bakmakla yükümlü olduğu yakınları ile varsa engelli kardeşlerinin tüm tedavileri ücretsiz olmalı.
– Şehit yakınları ve gaziler TOKİ’den öncelikli konut alabilmeli ve bunun için 2 yıllık bir başvuru süresi getirilmeli.
– Terörle mücadele sırasında yaralanan er ve erbaşa ödenen tazminat terhis olsalar bile toplam 36 ay boyunca ödenmeli. Halen bu ödeme 12 ay boyunca yapılmasına karşın Başbakan bunu 24 aya çıkarmayı önerdi.
– Kamu kurum kuruluşlarının personel sayısının yüzde 1’i yerine yüzde 2’sinin terörle mücadele sırasında şehit düşenlerin yakınları ile malullerin kendisine veya çalışamayacak durumdaki malullerin yakınlarına ayrılmalı.
– Terörle mücadele sırasında malul olanların kendilerine şehit düşenlerin ise aylığa müstahak dul ve yetimlerine kamu konutunda oturmadıkları takdirde kendilerine 10 yerine 15 yıl boyunca kira yardımı yapılmalı.
– TSK ve EGM adına okuyan öğrencilerin de kurumlarındaki personeller gibi  Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personeli gibi gerektiğinde vazife malulü aylığı alabilmeli.
– Emniyet Genel Müdürlüğü mensupları, emniyet teşkilatı şehit ve gazi ailelerinin kurdukları şehit ve gazilere yönelik yardımlaşma dernek ve vakıflarına üye olabilmeli.
Paketin CHP ile örtüşen yanları
– Şehidin yakınlarından birisi yerine ikisine kamuda iş verilecek. Ancak biz malulün kendisine veya çalışamayacak durumda ise yakınlarından ikisinin de aynı şekilde işe yerleştirilmesini istiyoruz.
– Harp ve vazife malulleri ile şehit dul ve yetimlerine ödenen aylıklar artırılacak.
– Şehidin yakınları ile malullere faizsiz konut kredisi sağlanacak
– Şehit düşenlerin yakınları ile malul kalanlara ücretsiz topla taşıma sağlanmalı. Ancak bunun gereğini yapmayan idareciler için yaptırım da getirilmeli.
– İç güvenlik operasyonuna intikal sırasında yaşanan kazalarda yaşamını yitirenlerin yakınları ile yaralanan personele de tazminat ve aylık ödenecek.
– Harp malulleri gibi vazife malullerinin anne -babasına da aylık bağlanabilecek.
– TSK ve EGM adına okurken terör eylemi nedeniyle şehit düşen öğrencilerin hak sahibi yakınları ve yaralanan öğrencilere de ücretsiz seyahat, tedavi, rehabilitasyon ve bakım merkezlerinde barındırılması sağlanmalı.

DHA’nın haberi için lütfen tıklayınız.

Sözcü Gazetesi’ni haberi için lütfen tıklayınız.
16 Mart tarihli yasa teklifi için lütfen tıklayınız.
Yasa Teklifi
 
 

Print Friendly, PDF & Email