Umut Oran’dan hedefi tutturamayan Merkez Bankası’na:
“Daha ilk ayda enflasyon hedefini tutturamayacağını açıklıyorsa böyle bir MB’ye hiç kimse güvenmez”
“Tarihinin en kötü yönetimi olmaya aday MB Yönetiminin anlaşılan tek görevi var o da AKP çıkarlarını korumak”
ANKARA
 
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), 2012 yılı Ocak ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,56, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) ise yüzde 0,38 arttığını açıklamasını değerlendirdi. Oran, “Daha ilk ayda enflasyon hedefini tutturamayacağını açıklıyorsa böyle bir MB’ye hiç kimse güvenmez. Tarihinin en kötü yönetimi olmaya aday MB Yönetiminin anlaşılan tek görevi var o da AKP çıkarlarını korumak” dedi.
TÜİK’in TÜFE ve ÜFE ile ilgili açıklamasını değerlendiren CHP’li Oran, “Enflasyon daha senenin ilk ayında beklenenin üstünde çıktı. TCMB 2006 yılından itibaren açık enflasyon hedeflemesi politikası uyguluyor. Bu politika ile 2006-2008 arası küresel koşullar uygun olmasına rağmen bir türlü hedefe ulaşılamadı. 2006-2008 yılları arasında üç yılda da gerçekleşen enflasyon, hedeflenenin oranın hep iki katı üzerinde gerçekleşti” dedi.
TCMB’nin sadece 2009-2010 yılları arasında hedefini revize ederek enflasyonu tutturduğunu anımsatan Oran, “TCMB’nin 2011 yılında değişen yönetimi sonrası ise yeni bir uygulama başladı. Nerede ise bir iki ay içinde TCMB yönetimi birbirinden farklı kararlar aldı. Şimdi de daha üç ay önce 2012 yılı için belirledikleri “%5’lik enflasyon hedefini %6,5’e çıkardım” dedi” ifadesini kullandı.
Oran, 24 Ocak 2012 tarihinde yapılan Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında TCMB’den 31 Ocak 2012 tarihinde şu açıklamanın yapıldığın anımsattı:
”Aralık ayında tüketici fiyatları yüzde 0,58 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 10,45’e yükselmiştir. Geçtiğimiz ay yayımlanan Para Politikası Kurulu (Kurul) toplantı özetinde de belirtildiği üzere, yıllık gıda enflasyonu islenmemiş gıda fiyatlarına bağlı olarak önemli ölçüde artmıştır. Temel mal grubu yıllık enflasyonu döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkileri ile artmaya devam ederken hizmet fiyatlarındaki ılımlı seyir ile temel enflasyon göstergelerinin yükseliş eğilimi duraklamıştır. Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları Aralık ayında yüzde 1,97 oranında artmış ve yıllık gıda enflasyonu yüzde 12,21’e yükselmiştir.”
Böyle bir MB’ye kimse güvenmez
Umut Oran açıklamasında şunları kaydetti:
“Yine 31 Ocak 2012 tarihinde açıklanan enflasyon raporunda “2012 yılı enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2012 yılı sonunda orta noktası yüzde 6,5 olmak üzere yüzde 5,1 ile yüzde 7,9 aralığında” geçekleşecektir ifadesini kullanıyorlar. Bu manzara TCMB yönetiminin güvenilirliliğini tartışır hale getirmektedir. Merkez Bankası gerçekçi enflasyon hedeflemesi yapamamaktadır çünkü konuya hem gerçekçi bir bakış açısı yoktur hem de siyasal iradenin çizdiği çerçevede hareket etmeye çalışmaktadır. Daha yıl yeni başlamış, birinci ay bitmiş, TCMB enflasyon hedeflemesini tutturamayacağını açıklıyorsa böyle bir Merkez Bankası’na hiç kimse güvenmez. Tekrar hatırlatmak istiyorum, Merkez Bankası’nın görevi hükümetin ağzının içine bakarak, onun kulağının duymak istediklerini söylemek değil, fiyat istikrarı ile finansal istikrarı sağlamaktır. Merkez Bankası tarihinin en kötü yönetimi olmaya şimdiden aday olmuş bu yönetimin ise anlaşılan tek görevi var, AKP çıkarlarını korumak.”

Print Friendly, PDF & Email