İstanbul Milletvekili Umut Oran, Aksaray’a yerleştirilen Vanlı depremzedelerin, Aksaray Belediye Başkanı tarafından azarlandığına ilişkin iddialar ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın 18 Ocak’ta herkesin konteynıra geçmiş olacağı şeklinde açıklamasının niçin yerine getirilmediğini  Meclis gündemine taşıdı.
Umut Oran, Atalay’a konteynır sözünü anımsattı: 
“Hani 18 Ocak’ta çadırda kimse kalmayacaktı?” 
“Aksaray Belediye Başkanı depremzedeye ‘bir de sizinle mi uğraşacağız, size kim buraya gelin’ diye tepki gösterdi mi?” 
ANKARA
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, yılbaşında Van’da depremzedelere 18 Ocak’ta çadırda kimsenin kalmayacağı açıklamasını yapan Beşir Atalay’a, “Bugün 1 Şubat 2012, Vanlı depremzedelerin tamamına verdiğiniz konteynır sözünüzü ne zaman yerine getireceksiniz?” diye sordu. Oran, Aksaray’a yerleştirilen Vanlı depremzedelerin sıkıntılarını da TBMM gündemine taşırken Atalay’a, “Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta’nın kendisiyle görüşmeye gelen depremzedelere, ‘Depremi biz mi yaptık niye geldiniz buraya? Aksaraylı gençlerimizin sorunları yok mu ki bir de sizinle uğraşacağız, size kim buraya gelin dedi’ şeklinde akıl almaz sözler sarf ettiği iddiası doğru mudur? Bu iddialar doğru ise belediye başkanı Palta hakkında ne tür bir idari işlem yaptınız? Bu iddia Sayın Başbakan’ın sıklıkla dile getirdiği ‘kimsesizlerin kimsesi’ olma iddianızla çelişmiyor mu?” diye sordu.
Oran, Beşir Atalay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e yazılı soru önergesi sundu. Oran önergesinde, “Van’da Ekim ayında yaşanan depremin üzerinden 101 gün geçti. Halen Van’da onbinlerce yurttaşımız çadırda inanılması güç koşullarda yaşam kalım savaşı vermektedir. Binlerce Vanlı yurttaşımız da başka kentlerdeki kamu kurum-kuruluşlarının tesislerine yerleştirildi. Van’daki deprem sonrasında yertsiz yurtsuz kaldığı için Aksaray’a yerleştirilen 11 ailenin mensuplarıyla yaptığım görüşme sonucunda burada çok sayıda sıkıntı yaşandığını saptadım” dedi.
Atalay 18 Ocak sözü vermişti
Oran’ın Atalay’a yönelttiği sorular şöyle:
“-Yılbaşında Van Valiliği’nde yaptığınız açıklamada “18 Ocak 2012 tarihine kadar Van Merkeze konteynırların tamamı gelmiş ve vatandaşlarımız yerleşmiş olacak” dediniz, ama binlerce Vanlı halen çadırda yaşıyor. Bugün 1 Şubat 2012, Vanlı depremzedelerin tamamına verdiğiniz konteynır sözünüzü ne zaman yerine getireceksiniz?
– Van’daki çadırkentlerde bugüne kadar kaç yangın çıktı bu yangınlarda kaç kişi yaşamını yitirdi? Aşırı soğuklar nedeniyle kaç kişi rahatsızlanarak tedavi gördü? Çadırkentlerde yaşayanlara ne tür psikolojik destekler sunuldu?
– Aksaray’a yerleştirilen 11 Vanlı ailenin mensuplarının Aksaray Valiliği ve Belediyesine dilekçeyle yaptıkları başvurularına yanıt alamadıkları doğru mu, yapılan başvurulardan hangisine ne yanıt verildi?
– Aksaray’da turizm meslek lisesi uygulama oteline yerleştirilen söz konusu 11 Vanlı ailenin kendi kaderine terk edildiği ve kamu kurum kuruluşlarının gerekli yardımları yapmadıkları iddiası doğru mu?
Aksaray belediye başkanı bu sözü etti mi?
Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta’nın kendisiyle görüşmeye gelen depremzedelere, “Depremi biz mi yaptık niye geldiniz buraya? Aksaraylı gençlerimizin sorunları yok mu ki bir de sizinle uğraşacağız, size kim buraya gelin dedi?” şeklinde akıl almaz sözler sarf ettiği iddiası doğrumudur? Bu iddialar doğru ise belediye başkanı Palta hakkında ne tür bir idari işlem yaptınız? Bu iddia Sayın Başbakan’ın sıklıkla dile getirdiği ‘kimsesizlerin kimsesi’ olma iddianızla çelişmiyor mu?
– Aksaray’a yerleştirilen Vanlı yetişkin depremzedeler ile çocuklardan hasta olanlar bulunduğu, ancak ilaç ve muayene katılım payını ödeyemedikleri için doktora dahi gidemedikleri şikâyetini alıyorum, bu durum doğru mudur?”
Soru Önergesi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim.

İstanbul Milletvekili

Umut Oran

Van’da Ekim ayında yaşanan depremin üzerinden 101 gün geçti. Halen Van’da onbinlerce yurttaşımız çadırda inanılması güç koşullarda yaşam kalım savaşı vermektedir. Binlerce Vanlı yurttaşımız da başka kentlerdeki kamu kurum-kuruluşlarının tesislerine yerleştirildi. Van’daki deprem sonrasında yertsiz yurtsuz kaldığı için Aksaray’a yerleştirilen 11 ailenin mensuplarıyla yaptığım görüşme sonucunda burada çok sayıda sıkıntı yaşandığını saptadım. Bu kapsamda;
 

  1. Yılbaşında Van Valiliği’nde yaptığınız açıklamada “18 Ocak 2012 tarihine kadar Van Merkeze konteynırların tamamı gelmiş ve vatandaşlarımız yerleşmiş olacak” dediniz, ama binlerce Vanlı halen çadırda yaşıyor. Bugün 1 Şubat 2012, Vanlı depremzedelerin tamamına verdiğiniz konteynır sözünüzü ne zaman yerine getireceksiniz?
  2. Van’daki çadırkentlerde bugüne kadar kaç yangın çıktı bu yangınlarda kaç kişi yaşamını yitirdi? Aşırı soğuklar nedeniyle kaç kişi rahatsızlanarak tedavi gördü? Çadırkentlerde yaşayanlara ne tür psikolojik destekler sunuldu?
  3. Aksaray’a yerleştirilen 11 Vanlı ailenin mensuplarının Aksaray Valiliği ve Belediyesine dilekçeyle yaptıkları başvurularına yanıt alamadıkları doğru mu, yapılan başvurulardan hangisine ne yanıt verildi, hangi sorunlar çözümlendi?
  4. Aksaray’da turizm meslek lisesi uygulama oteline yerleştirilen söz konusu 11 Vanlı ailenin kendi kaderine terk edildiği ve kamu kurum kuruluşlarının gerekli yardımları yapmadıkları iddiası doğru mu? Resmi kurum kuruluşlar bu aileler için hangi yardımları yaptı?
  5. Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta’nın kendisiyle görüşmeye gelen depremzedelere, “Depremi biz mi yaptık niye geldiniz buraya? Aksaraylı gençlerimizin sorunları yok mu ki bir de sizinle uğraşacağız, size kim buraya gelin dedi?” şeklinde akıl almaz sözler sarf ettiği iddiası doğrumudur? Bu iddialar doğru ise belediye başkanı Palta hakkında ne tür bir idari işlem yaptınız? Bu iddia Sayın Başbakan’ın sıklıkla dile getirdiği ‘kimsesizlerin kimsesi’ olma iddianızla çelişmiyor mu?
  6. Aksaray’a yerleştirilen Vanlı yetişkin depremzedeler ile çocuklardan hasta olanlar bulunduğu, ancak ilaç ve muayene katılım payını ödeyemedikleri için doktora dahi gidemedikleri şikâyetini alıyorum, bu durum doğru mudur? Bu durumu önlemek için ne tür önlemler aldınız?
Print Friendly, PDF & Email