Oran, “Yunan tarihinde Kurtuluş Savaşı yok” diyen Şener’e 13 Yunan kitabının listesini iletti.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, TBMM İnsan Hakları Komisyonu çalışmaları sırasında “Yunan tarihinde bir Ege savaşı yok. Yunan tarihinde Ege’de Türklerle bir savaş yok” diyerek, Kurtuluş Savaşı’nın yaşanmadığını, şehitliklerin de temsili olduğunu öne süren AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener’e bir mektup gönderdi.
Oran, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Neredeyse Kurtuluş Savaşı yaşanmadı, bir avuç isyankâr durup dururken Ankara’da bir meclis kurdu diyecek, bu savaşı veren ve bu uğurda şehit düşenlere de bir de bu yolla hakaret edecekler.  Ancak bu yol çıkmaz sokaktır. Kurtuluş Savaşının ve bağımsızlığımızın ispatı TBMM’dir, İstiklal Marşı’dır, vatan toprağı altında kefensiz yatan binlerce insanın aziz hatırasıdır. Bundan daha iyi bir delili de kimse bulamaz” diye konuştu.
Yunan Genelkurmay’ına ait internet sayfası üzerinden rahatça ulaşılan kitapların dökümünü liste halinde Şener’e gönderen Oran’ın mektubunun son bölümü şöyle:
“Bu kapsamda, Birinci Dünya Savaşı ertesinde işgale uğramış, bağımsızlık için kan ve gözyaşı dökmüş büyük ulusumuza ve bu savaşta gösterdiği önderlik ile hem milli egemenliği hem de ulusal bağımsızlığımızı bize sağlamış olan Atatürk ile silah arkadaşlarına hak ettikleri saygıyı sunacağınızı umuyor, çalışmalarınızda kolayca ulaşılabilir durumda olan Türk Genelkurmay Başkanlığı kaynaklarından da istifade etmenizi tavsiye ediyorum.”
Konuyla ilgili Basın açıklaması ve Şener’e gönderilen mektup aşağıdadır;
Basın Açıklaması
TBMM İnsan Hakları Komisyonu çalışmaları sırasında “Yunan tarihinde bir Ege savaşı yok. Yunan tarihinde Ege’de Türklerle bir savaş yok” diyerek, Kurtuluş Savaşı’nın yaşanmadığını, şehitliklerin de temsili olduğunu ifade eden AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener’e bir mektup gönderen CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Yunan Ordusu Genelkurmay Başkanlığı Ordu Tarihi Genel Müdürlüğü tarafından çeşitli yıllarda yayınlanan 13 kitabın listesini iletti.  1919 – 1922 tarihleri arasında Ege Bölgesinde Yunan Ordusu tarafından sürdürülen işgal operasyonunu ele alan kitaplar, savaşı, savaş sırasında Yunan Ordusu tarafından uygulanan harekat planlarını ve savaş sonucuna ilişkin değerlendirmeleri içeriyor.
Konu hakkında bir açıklama yapan Umut Oran şunları söyledi:
“Sayın Şener’in bu ifadeyi kötü niyetle değil,  bir bilgisizlik sebebiyle yaptığına inanmak istiyorum. Bir işgale karşı direnişle büyüyen, cehennemin içerisinde kurulan, top sesleri duyulurken bile geri adım atmayan yüce Meclis’in çatısı altında, Kurtuluş Savaşı’nın yaşanmadığını söylemek başka türlü izah edilemez. Bu hem TBMM’ye hem de ulusal bağımsızlık ve özgürlük uğrunda Türkiye’nin her tarafında şehit olanlara karşı yapılmış büyük bir hakaret olur. Kimse de böyle bir hakarette bulunamaz. Ne yazık ki bugün bir zihniyet, tarihsel revizyonizm yani tarihi yeniden kurgulamak, yeniden üretmek bataklığına saplanmış durumda. İdeolojisine veya dünya görüşüne uymayan gerçekleri yok sayan, bunları yalanlayan veya yok etmeye çalışan baskıcı bir anlayış ortaya çıktı. Ancak totaliter sistemlerde olabilecek, tarihin yeniden yazımı ile karşı karşıyayız. Bu anlayış, tarihte yaşanmış olayları ele alıyor, kurguluyor, yıkıyor ve yeniden üretiyor. Neredeyse Kurtuluş Savaşı yaşanmadı, bir avuç isyankar durup dururken Ankara’da bir meclis kurdu diyecek, bu savaşı veren ve bu uğurda şehit düşenlere de bir de bu yolla hakaret edecekler.  Ancak bu yol çıkmaz sokaktır. Kurtuluş Savaşının ve bağımsızlığımızın ispatı TBMM’dir, İstiklal Marşı’dır, vatan toprağı altında kefensiz yatan binlerce insanın aziz hatırasıdır. Bundan daha iyi bir delili de kimse bulamaz”
Mektubu okumak için lütfen linki tıklayınız;
İhsan Şener’e gönderilen mektup

Print Friendly, PDF & Email