İstanbul Milletvekili Umut Oran, 30 Kasım 2011 tarihinde Sultanahmet’te  gerçekleşen eylemi TBMM gündemine taşıdı. İstanbul’da tüm Türkiye’yi şaşkınlığa düşüren bir eylem gerçekleşmiş, eylemin faili emniyet güçleri ile girdiği 1 saat kadar süren çatışma sonrasında cansız olarak yakalanmıştır. 
1-      Elinde tüfek ve üstünde fişeklerle, Sultanahmet Meydanı’ndan, çatışmanın yaşandığı Topkapı Sarayı’na kadar bu şahıs nasıl gelmiştir? Türkiye’nin en önemli turizm noktalarından biri olan Sultanahmet Meydanı’nda MOBESE sisteminde herhangi bir yetersizlik var mıdır? Emniyet güçleri elinde tüfek olan bir şahsın bu haliyle kamu düzenini tehdit edebileceğini öngörememiş midir, hangi nedenle müdahale gecikmiştir?
2-     Çatışma esnasında çevre güvenlik önlemleri hangi düzeyde alınmıştır? Şahsın iki kişiyi yaralaması nasıl mümkün olmuştur? Çatışmaya görmeden önce çevredeki insanların can ve mal güvenliğini sağlayacak çatışma protokolleri ve güvenlik standartları tam ve eksiksiz olarak uygulanmış mıdır? Bu konuda bakanlığınızca bir soruşturma açılmış durumda mıdır?
3-     Türkiye’nin en büyük turizm merkezlerinden birinde, çok kalabalık bir alanda çatışmaya girilmesi doğru mudur? Bunun yan etkisi çatışmaya girmeden önce hesaplanmış mıdır? Olayın böyle bir çatışmaya girmeden halledilebilmesi, yani tüfekli ve fişekli bir şahsın bu meydana erişmeden güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirilmesi mümkün değil midir?
4-     Daha önce orantısız şiddete maruz kalan, örneğin Dolmabahçe’deki öğrenciler, Güvenpark’taki Tekel işçileri, Gerze’de köylüler, Van’daki depremzedelere, Başbakanlık önündeki gazilere gösterilen refleks ile elinde tüfek ve fişek olan bir insanın elini kolunu sallayarak böyle gezebilmesinde gösterilen refleks orantılı mıdır?

Print Friendly, PDF & Email