CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, 16 Ekim’de 24 askerin şehit düşmesi üzerine Başbakanlık önünde  protesto yapmak isterken polis tarafından darp edilen gazilerle yaptığı görüşme sonucunda ortaya çıkan şikayetleri TBMM gündemine taşıdı. 
Oran, polislerin  Başbakanlık önünde gazilere yönelik muamelesi için de Başbakan Erdoğan’a, şu soruları yöneltti:
19 Ekim 2011 tarihinde, Hakkari’de yaşanan terör olaylarını protesto etmek ve şehit arkadaşlarını anmak için, 80 gazimiz bir araya gelmiş,  Ankara’da bulunan Başbakanlık binasının önüne geldiklerinde, henüz otobüsten iner inmez hiçbir uyarı olmaksızın polisler tarafından kendilerine müdahale edilmiş, müdahale esnasında,  

  • Gazilere hakaret edilmiş,
  • Bir gazinin montu yırtılmış,
  • İki ayağı olmayan bir gazi yerde sürüklenmiş,
  • Tekerlekli sandalye kullanan bir gazi yere yatırılmış,
  • Protez kullanan bir gazinin kol protezi çıkmış,
  • Şehit eşleri itilmiş, ağır müdahalede bulunulmuş,
  • Bir başka protez kullanan gazi yerde sürüklenmiş, sürüklenme esnasında bacağındaki protez çıkmış, bütün uyarılara rağmen bu muamele devam etmiş,

Bu olayların görüntüleri yaygın medyaya yansımış, gazilerle yapmış olduğum görüşme sırasında bana da iletilmiştir.
Bu kapsamda,
1-      Türkiye için canını verme pahasına mücadele etmiş, gazilik mertebesine erişmiş bu yurttaşlarımıza yapılan bu muameleye karşı hükümetiniz tarafından hangi adli ve idari işlemler başlatılmıştır?
2-     Bilindiği üzere toplantı ve gösteri hakkı bir temel insan hakkıdır. Hangi gerekçe ile, henüz daha bu hakkını kullanma fırsatı bile bulamadan, kamu güvenliğine karşı hiçbir tehdit barındırmayan, hareket güçlüğü dahi çeken gazilerimiz ile eşleri  tarafından yapılan bu protestoya müdahale edilmiştir?
3-     Polisin bu sert müdahalesine yönelik emri kim vermiştir? Bu emri veren hakkında hangi idari takibat başlatılmıştır?
4-     Bu olayda orantısız şiddet uygulayanları, bu emri verenleri ve bu olayların bir sorumlusu olan Başbakanlık Koruma Daire Başkanınızı görevden almayı düşünüyor musunuz?
5-     Bu tip müdahalelerin, terörle mücadele eden Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile, şehit ve gazi ailelerinin morallerini bozduğu, bu durumun  da terörle mücadeleyi olumsuz etkilediği belliyken, bunu önlemek için hangi tedbirleri alacaksınız?

Print Friendly, PDF & Email