• TL Dolar karşısında eridi, Türkiye %30 fakirleşti,
  • Ayşe Teyze’nin 100 Lirası oldu 70 lira.
  • Hani Başbakan’ın “İtibarı benim itibarımdır” dediği TL’nin değeri ne oldu?
  • Dış ticaretin ithalat ve ihracat gibi iki yüzü var. Ancak Ekonomi Bakanı sadece ihracattan bahsederek “ikiyüzlü” politika yapıyor.
  • Bu yıl Ekonomi Bakanı 1 gol attıysa 2 gol yedi! Gol attım diye seviniyor,  ama yediği gollerin farkında değil.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, yaşanan ekonomik gelişmeler ile ilgili bir değerlendirmede bulunarak hem Dolar – Türk Lirası paritesindeki değişikliklerin hem de yılsonunda 100 milyar dolara ulaşması beklenen dış ticaret açığının, ekonomi yönetiminin halka sunmaya çalıştığı pembe tabloyla bağdaşmadığını ifade etti. Oran “İhracat 100 milyar dolar baremine yaklaşırken dış ticaret açığı da 100 milyar dolara yaklaşıyor. Bu yıl Türkiye’nin 100 milyar doları yurt dışına çıkacak. Yani 73 milyon insanın parası artık Amerikalının, Rusun, Çinlinin cüzdanında” dedi.
 Ayşe Teyze’nin 100 lirası 70 lira oldu.
Oran sözlerini şöyle sürdürdü:
“Öncelikle Dolar ve Euro karşısında değer kaybeden Türk Lirası önemli bir sorun. Türkiye’nin ekonomi yönetiminden sorumlu olan bakanlar pembe tablolar çiziyorlar ancak açık gerçekleri ifade etmiyorlar. Halkımızı ortaya çıkacak vahim durumlara karşı kendilerini şimdiden hazırlamaları konusunda uyarmak istiyorum.  Son bir yıl içerisinde dolar yüzde 29,8, Euro yüzde 25 değer kazandı. Yani paramız devalüe oldu, yüzde 30 değer kaybetti.  Bir başka deyişle vatandaşın parası %30 azaldı, Türkiye %30 fakirleşti. Bu ne demek? Pratik hayatta daha pahalıya yaşamak, elektriğe, suya ve doğalgaza daha fazla bedel ödemek demek.  Çiftçinin gübresini, besicinin yemini %30 zamlı alması demektir. Kredi borcu olan sanayicinin, esnafın borcunun birden artması demektir. Bugün geçen yıla göre Ayşe Teyze’nin 100 lirası dolar karşısında 70 lira oldu. Türk ekonomisi ve Türk Lirası bütün olarak değer kaybetti.”
DÖVİZ KURLARI NEREDEN NEREYE GELDİ

 

6 Ekim 2010

6 Ekim 2011

Değişim (%)

Dolar / TL

1,421

1,846

29,8

Euro / TL

1,969

2,461

25

Döviz Sepeti (1 Dolar + 0,77 Euro)/TL

2,939

3,799

27,3

İkiyüzlü politikayı bırakmaya çağırıyorum
Tüm bu gelişmeler olurken AKP’nin Ekonomi Bakanı ihracatta 100 milyar doları aşacaklarını söyleyerek yurttaşlarımızı eksik bilgilendirmektedir. Çünkü ihracat 2008 yılında da 100 milyar doları aşmıştı. Ancak AKP’nin Ekonomi Bakanı şunu söylemiyor: Cumhuriyet tarihi boyunca dış ticaret açığı 100 milyar doları hiç aşmadı. Türkiye tarihinde 100 milyar dolar dış ticaret açığı verilen bir dönem hiç olmadı. Artan ithalat rakamları ve 100 milyar dolara varması beklenen dış ticaret açığı ciddi sorundur. Bu ne demek? IMF verilerine göre geçen sene Fas’ın Gayri Safi Milli Hâsılası 91 milyar dolar. Türkiye bu sene içinde dünyaya Fas’ın toplam gayri safi milli hâsılasından daha fazla para dış ticaret açığı vermiş. Türkiye’nin 100 milyar doları el değiştirmiş yurtdışına gitmiş.  Yani bakan 1 gol attıysa bu yıl 2 gol yedi. Maçın sonucunda da 1 golle Türkiye yenik. Sonuç olarak Türkiye ekonomisi ve TL itibarını kaybediyor. Devalüasyonun sonu yüksek enflasyon, bu da hayat pahalılığı demek, sürdürülemez borç demek. Hükümetin dış ticaretin her iki yüzünü de yani ihracatı ve ithalatı da anlatarak yurttaşlarımızı bilgilendirmesi gerekiyor. Hükümeti “ikiyüzlü” dış ticaret politikalarını bir an evvel terk etmeye çağırıyorum.

Print Friendly, PDF & Email