CHP milletvekilleri sözlerini unutmadı hayvan hakları için harekete geçti.

  • CHP Seçim Bildirgesinde yer alan düzenlemeler yasa teklifi olarak TBMM gündemine taşınacak.

Hayvanlara yönelik şiddetin Kabahatler Yasası kapsamından çıkarılarak Türk Ceza Yasası kapsamına alınması planlanıyor.
Oran ve Onur önayak oldu

Bugün 4 Ekim “Dünya Hayvanları Koruma Günü”, CHP milletvekilleri seçim bildirgesinde yer alan konuyla ilgili taahhütlerini unutmadığını göstererek çalışmalara başladı. CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzasını attığı “Hayvanların Yaşam Haklarını Korumaya Söz Veriyoruz Taahhütnamesi” kapsamında CHP İstanbul milletvekilleri Umut Oran ve Melda Onur, yeni yasama yılının ilk birleşiminde yasa değişikliği için harekete geçti.
Umut Oran, HAYTAP ile görüştü
Umut Oran ve Melda Onur öncülüğünde başlatılan girişim ile CHP’nin seçim bildirgesinde yer alan hayvan haklarının korunmasına yönelik düzenlemeler de yasa teklifi olarak bu yasama yılında TBMM gündemine sunulacak. Oran, Hayvan Hakları Federasyonu  (HAYTAP) Başkanı avukat Ahmet Kemal Şenpolat ile görüşerek uygulamada karşılaşılan sorunların aşılması için önerilerini dinledi.
Hayvana şiddet TCK kapsamına alınacak
Görüşme sonrasında CHP’nin teklifinde; hayvanlara yönelik şiddet eylemlerinin Kabahatler Yasası kapsamından çıkarılarak Türk Ceza Yasası kapsamına alınması, tüm şehirlerde hayvan bakımevlerinin açılması, tüm sokak hayvanlarının kayıt altına alınması ve evcil hayvan ticareti yapan mağazalara yeni düzenlemeler getirilmesine ilişkin noktalar yer alacak.
UNESCO tarafından ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde belirtilen standartların Türkiye’de hakim kılınması, kamu sağlığı ve güvenliği ile tüm canlıların yaşam haklarının bir denge içerisinde korunmasının teklifin ana amacı olduğu belirtildi.
Çalışma grubu oluşturulacak
Öte yandan Oran, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’yi de bilgilendirerek, teklifin Melda Onur ile birlikte oluşturdukları çalışma Grubu tarafından  en kısa sürede Meclis gündemine sunulmasının uygun olacağını bildirdi.
İstanbul Bolluca’da yüzü aşkın köpeğin zehirlenmesi ve maalesef bazılarının kurtarılamaması da bu sarsıcı olayların yinelenmemesi için yasa teklifimizin ne kadar elzem olduğunu çok daha net biçimde ortaya koymaktadır. Bu konuda da devreye giren Umut Oran, HAYTAP’ın koordinasyonuyla Bolluca’da üstün çabalarıyla dikkat çeken gönüllü Burhan Özkan ile iletişime geçerek acil ihtiyaçlarının neler olduğunu sordu. Oran, Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen ile görüşerek jeneratör ve zehirlenmelere karşı gereken ilaçlar ile diğer ihtiyaçları aktarırken, Başkan Erzen de her tür yardıma hazır olduklarını ifade etti.
Mevlana’yı hatırlattı
CHP Milletvekili Umut Oran şu açıklamayı yaptı:
“Bolluca’da görülen tablo insanlık adına bir utanç vesilesidir.  Bu tabloyu görüp de yüreği sızlamayan vicdan sahibi bir insanın olması mümkün değil.  Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla bir kez daha dünyanın yalnız insana ait olmadığını, bütün canlılara ait olduğunu görmemiz gerekiyor. Hz. Mevlana’nın ‘Allah der ki, hayvanlar benim sessiz kullarımdır. Onlar şimdi zulme susuyorlar ama hesap günü konuşacaklar’ sözünü de tüm egemenlere hatırlatırım.”
Grupta imzaya açılacak
Bu arada girişim kapsamında bugün düzenlenecek CHP Grup Toplantısı esnasında milletvekilleri hayvan haklarının korunmasına yönelik bir taahhütname imzalayacak, daha sonra da bir çalışma grubu kurularak gereken yasa teklifinin hazırlanması ve TBMM’ye sunulması sağlanacak.

Print Friendly, PDF & Email