EKONOMİ ÇOK İYİ GİDİYOR!!!
VATANDAŞ BAHANE ZAMLAR ŞAHANE
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran elektrik ve doğal gaza ardı ardına yapılan zamlar için şu değerlendirmelerde bulundu:
Elektrik ve doğal gaza zam iki gün içinde ardı ardına zam yapıldı. Kış mevsimine girerken, elektrik kullanım fiyatlarına konutlarda yüzde 9,07, sanayide yüzde 9,27 zam yapıldı, böylece elektriğin kilovat saat (kWh) fiyatı konutlarda 19,572 Kuruşa, sanayide 17,216 Kuruşa yükseltildi.
AKP hükümeti bu zamla yetinmedi, doğalgaz fiyatlarına da konutlarda yüzde 12,28 ile yüzde 14,35 arasında, sanayide ise yüzde 13,7 ile yüzde 14,30 arasında değişen oranlarda zam yaptı.
Dünya’da enerji fiyatları düşerken neden Türkiye’de iki temel enerji kaynağının fiyatları artırıldı. Bunun ilk nedeni döviz kurlarındaki artış.
Ocak 2011    Ağustos 2011  Artış (%)
Reel Döviz Kuru (TÜFE’ye) Göre        122,89       104,59             14,3
Reel Döviz Kuru (ÜFE’ye) Göre          130,58       111,88             14,9
ZAM YAĞMURU EKMEĞE, SÜTE KADAR GİDER
TL, yılbaşından ağustos ayı sonuna kadar TÜFE’ye göre %14,3, ÜFE’ye göre %14,9 değer yitirdi. Nominal bazda ABD doları ise yılbaşından bu yana %19, Euro ise %22 değer kazandı. Sonuçta kur artışları, tüketici için de, sanayici için de temel mal olan, yakın ikamesi olmayan, doğal gaz ve elektriğin, yani enerjinin fiyatlarının artmasına neden oldu. Enerji fiyatlarındaki artış kısa süre sonra ayakkabıdan, süte ve ekmeğe kadar tüm malların fiyatlarını yükseltecek.
SONUNDA BOMBA ELLERİNDE PATLADI
Şunu hep söyledik, bugün de söylüyoruz; Türkiye’de enflasyon oranındaki düşüşün nedeni, TCMB’nin uyguladığı para politikası neticesinde kurlardaki artışın engellenmesi idi. Yani sorunun kaynağına inilmedi, yapısal çözümler üretilmedi. Sonunda da bomba ellerinde patladı.
 CİN ŞİŞEDEN ÇIKTI
AKP hükümeti uzun zamandır kayıtdışı döviz girişi ve spekülatif sıcak paranın ülkemize akması sayesinde kurları belli bir düzeyde tutuyordu. Ancak artık deniz bitmek üzere, bundan sonra kurları bu düzeyde tutması mümkün değil. Cin şişeden çıktı.
FOYALARI TEKER TEKER ÇIKACAK
Enerji fiyatlarındaki artışın ikinci nedeni ise AKP hükümetinin Türkiye’nin elektrik üretiminin yarısını doğal gaza bağlaması oldu. Termik santrallerin doğal gaza dönüştürülmesi hem Türkiye’yi enerji alanında dışa bağlı kıldı, hem de enerji fiyatlarının artmasının yolunu açtı.
Bu zamlar AKP’nin bir foyasını daha ortaya çıkardı. Ekonomide foyaları çok, yakın da hepsi teker teker ortaya çıkacak.
OYLAR YOL, SU ELEKTRİK ZAMMI OLARAK DÖNÜYOR
Elektrikte belediyelere sağlanan kamu yararına sübvansiyonun kaldırılması su zammını da gündem getirecektir. Yani 12 Haziran’da sandıkta AKP hükümetine gösterilen teveccüh vatandaşa yol, su, elektrik, doğal gaz zammı olarak geri dönüyor.

Print Friendly, PDF & Email