UMUT ORAN: “HALK BÜYÜMEYE GÜVENMİYOR”
“Dışa bağımlı politika Suharto ve Marcos diktatörlüklerinde görüldü”
“Malezya, Endonezya, Suudi Arabistan tezgâhından geçenler halkın değil, rantın iktidarı olurlar ”
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, GSYH’nin ekonomi için temel ölçüt olamayacağını, son olarak açıklanan Tüketici Güven Endeksinin de özel anlam taşıdığını söyledi. Halkın ekonomiye güveni olmamasına rağmen büyümenin dışa bağımlı-ithalata dayalı iktisat politikasından kaynaklandığını belirten Umut Oran, “Bu türlü büyüme modeli Endonezya’da Suharto, Malezya’da Marcos diktatörlüklerinde görülmüştür. Halkımız şunu bilmelidir ki Malezya, Endonezya, Suudi Arabistan kurumlarının tezgâhından geçenler halkın değil, belli sınıflara dayalı ekonomi modelini uygular. Yurttaşlarımız bu gerçeği artık görmüştür ve AKP iktidarı ile onun ekonomik modeline güvenmediğini göstermiştir” diye konuştu.
Sarkozy, GSYH için rapor hazırlattı
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, yazılı açıklama yaparak geçen hafta duyurulan büyüme oranının tek başına ekonominin durumuna ilişkin fikir veremeyeceğini söyledi. Umut Oran, yaşanan küresel kriz sonrası artık, aklı başında olan ülkelerin GSYH’nin ekonomi için temel ölçüt olamayacağının farkına vardığını söyledi. Umut Oran, bu durumu ilk görenlerden birisi olan Fransa Devlet Başkanı N. Sarkozy’nin GSYH konusunda Nobel ödülü İktisatçılar J. Stiglitz ve Amarta Sen’in de içinde bulunduğu bir guruba bu konu ile ilgili rapor hazırlattığını ve yazılan raporun bu gerçeği net bir şekilde ortaya koyduğuna dikkat çekti.
Umut Oran, ekonominin durumunu görmek için GSYH kadar işsizlik, istihdam, enflasyon, gelir dağılımı ve tüketicinin ekonomiye olan güveni gibi göstergelerin de birlikte değerlendirmesi gerektiğini bildirdi.
Başbakan yurtdışıyla daha çok ilgili
CHP Milletvekili Umut Oran, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye ile ilgilenmeyi bıraktı, artık zamanının çoğunu yurtdışına ve gayrimenkul ihalelerine ayırdığı için ekonominin gerçekte ne durumda olduğunu, halkın neler çektiğinin farkında değil” dedi.
Halk ekonomiye güvenmiyor
Oran, “Açıklanan son tüketici güven endeksi iyi okunduğunda halkın bu ekonomiye ve büyüme oranına güvenmediği sonucu görülecektir. Ağustos ayında Tüketici Güven Endeksi, Haziran ayına göre %3,26 oranında azaldı. Temmuz ayında 94,83 olan endeks Ağustos ayında 91,74 değerine düştü” dedi.
Umut Oran, bu veriler ayrıntılı olarak incelendiğinde Ağustos ayı itibari ile ortaya şu sonuçların çıktığının altını çizdi:
Halkın Satın Alma Gücüne İlişkin Güveni %0,82 azaldı.
Halkın Satın Alma Gücünün Gelecek Altı Aya İlişkin Güveni %2,48 azaldı.
Genel Ekonomik Duruma Güven %5,02 azaldı.
Genel Ekonomik Duruma Gelecek Altı Ay İlişkin Güven %5,55 azaldı.
İş Bulma Umudunda Gelecek Üç Aya İlişkin Güven %4,42 azaldı.
Dayanıklı Tüketim Alma İhtimali % 9,41 azaldı.

Dışa bağımlı büyüme yaşanıyor
Oran, “Halkın ekonomiye güveni olmamasına rağmen bu büyüme nasıl oluyor sorusunun cevabı ise dışa bağımlı- ithalata dayalı, gelir dağılımının çarpıklığına dayalı bir iktisat politikası yürütülmesinde yatmaktadır” dedi.
Suharto ve Marcos modeli
Bu türlü büyüme modelinin Endonezya’da Suharto, Malezya’da Marcos diktatörlüklerinde görüldüğünü vurgulayan Umut Oran “Halkımız şunu bilmelidir ki Malezya, Endonezya, Suudi Arabistan kurumlarının tezgâhından geçenler halkın değil, belli sınıflara dayalı ekonomi modelini uygularlar ve halk yerine rantın iktidarı olurlar. Yurttaşlarımız bu gerçeği artık görmüştür ve AKP iktidarı ile onun ekonomik modeline güvenmediğini göstermiştir” dedi.

Print Friendly, PDF & Email