Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 22 Şubat 2011 tarihinde aldığı bir kararla 22 Ağustos’ta Modern Türkiye’nin fişini çekmeye hazırlanıyor.
Çılgın projeler hazırlayan hükümetten toplumu çıldırtan “İnternet Sansürü”nün akla, mantığa dayalı hiçbir gerekçesi yok. İşte sansürün anlamsız gerekçesi ve uygulaması:
Gerekçe: Çocukları zararlı içerikten korumak için filtreleme yapılacak.
Uygulama:
1)Tüketici aile, çocuk, yurtiçi ve standart olmak üzere 4 sansür paketine mahkûm edilecek.
2)Ayrıca 138 kelimeye internette kullanma yasağı getirildi. İşte size bu şaşkınlık verici yasaklı kelimelerden çeşitli örnekler; 31, Adrianne, Animal, Hayvan, Baldiz, Beat, Buyutucu, Ciplak, Citir, Escort, Etek, Fire, Girl (İngilizce’de ‘kız’ demek, Ateşli, Frikik, Free, Gey, Gay, Gizli, Got (ingilizce ‘get’ fiilinin geçmiş zaman ya da geçişli hali), Hatun, Haydar, Hikaye, Homemade (ev yapımı demek), Hot (İngilizce’de ‘sıcak’ anlamında geliyor), İtiraf, Liseli, Nefes, Nubile (?), Partner, Pic (İngilizce’de ‘picture’ın (resim, fotoğraf) kısaltmasi), Sarisin, Sicak, Sisman, Teen (İngilizce’de 13-19 yaş grubunda genç), Yasak, Yerli, Yetiskin, Xn, XX…
3)DNS ayarları ile oynayarak yasaklı sitelere girenlere para cezaları uygulanacak.
Doğrusu:
1)Çocuğu korumaya yönelik filtre uygulaması zaten var. İsteyen aileler internet servis sağlayıcısından filtre uygulamasını satın alabiliyor. BTK’nın burada yapması gereken internet servis sağlayıcılarının filtre uygulamasını ücretsiz vermesini talep etmesi.
2)Kelimelerle yasaklama birçok sitenin kapatılması anlamına geliyor. Örneğin: Terzi iseniz sitenizde geçen “etek” kelimesi yüzünden siteniz kapatılacak. Peki terzi işini nasıl tarif edebilir? Herhalde BTK bunu da düşünmüştür.
Bu yasaklı kelimeler listesine göre çeşitli ‘müstehcen’ cümlelerin içinde yer aldığı diğer sözcükleri de kapsadığı için, erişim engelinin boyutları oldukça yüksek olacak. Örnek vermek gerekirse içinde iki ya da üç kelimelik ‘müstehcen’ sözcüklerle çakışan harfleri olan sözcükler de yasaklanabilecek. Tabi ki bu yeni yasaklı kelimeler tebligatına göre çeşitli alan adları da (domain) olumsuz şekilde etkilenecek.
İşte o alan adlarına bir kaç örnek; Degisikmezeler.com, herkesokusundiye.com, sokmarket.com, bayramcikolotasi.com, bilgisayarakademisi.com, sanaldestekunitesi.com, forzabesiktas.com, tiklayarak.com, donanimalani.org, bakireklam.com, citirkurabiyem.com, kredikartiborcunubitir.com, burcunubil.com, globaldizayn.org, casperminishop.net, anlayarakokuma.com… Bu kelime yasağının ne kadar doğru ve başarılı olduğunu ise bize zaman gösterecek.
Git gide uçsuz bucaksız bir dünya olma yolunda ilerleyen interneti “güvenli internet” sloganının arkasına sığınarak “terbiye edilmiş internet”e dönüştürecek bu uygulamanın dünyada sınırlı sayıda örneği var. Bu örneklerde Çin, Küba, İran gibi internetin sıkı bir sansür altında tutulduğu ülkelerle sınırlı. Yasaklı kelimeler İran’ın “Helal İnternet” uygulamasına çok benziyor.
3)Yasaklanan Youtube’a DNS ayarları ile oynayarak giriş yaptığını itiraf eden Başbakan, nasıl oluyorsa böylesine büyük bir yasağa imza atıyor. Anlamak mümkün değil.
SANSÜRÜN GERÇEK YÜZÜ: Herkes filtreleme sistemine tabi olduğunda potansiyel olarak tüm kullanıcıların idarenin uygun gördüğü zamanda izlenmesinin yolu açılmış olacak. Hatta hükümetin politikalarına aykırı yazışan ve sosyal paylaşımlarda bulunan kullanıcıların fişlenmesi mümkün olacak.
Bilgi alma ve paylaşma özgürlüğü ortadan kalkacak.
İnternet sadece bir haberleşme ve eğlence platformu değil. Üzerinden milyonlarca dolarlık işlerin yapıldığı önemli bir ticarethane. Bu tarz sansürler birçok ticari işletmelerin zarar görmesine de neden olacak.

Print Friendly, PDF & Email