Tüm dünyada emeğiyle geçinenlerin 1886 yılından beri kutladıkları 1 Mayıs, en ”küresel”, en ”uluslararası” bayram olma özelliğini hiç yitirmemiştir. Dünyanın birçok ülkesinde  Emeğin Bayramı ve İşçi Bayramı adlarıyla kutlanmakta olan  1 Mayıs, geç de olsa 2 yıl önce  ülkemizde resmi tatil olarak kabul edilmiştir. Bu adım maalesef evrensel değerlere doğru attığımız çok gecikmiş bir adımdır.
Son 8 yılda izlenen ithalata ve dış borca dayalı; istihdamsız, üretimsiz bir ekonomi politikasının Türkiye’yi bıraktığı nokta ortadadır.. Son 30 yılda 42 milyondan 74 milyona artan nüfusumuza rağmen, 30 yıl önce 2.5 milyon olan sendikalı sayımız bugün 650 binlere düşmüştür. Buradan hareketle, geçmiş hükümetler ve son 8 yıl iktidardaki AKP iktidarının “ emek sömürüsüne “ karşı ne derece samimi, sahici ve duyarlı olduğu kuşku götürmez bir gerçektir.
En yüce değer olan emeğin, alın terinin, üreterek çalışmanın gücünün kutlandığı bu günde tüm işçilerimizin ve emekçilerimizin 1 Mayıs İşçi Bayramını kutlarım. Atatürk’ün  “her fabrika bir kaledir” sözünden hareketle ekonominin kalelerinin düşmemesi, fabrika bacalarının tütmesi, sanayide makinelerin işlemesi, tarlada traktörlerin çalışması ve yüzlerin gülmesi için daha çok çalışacağımız ve daha adil paylaşacağımız günlere ulaşmak dileklerimle, saygılarımı sunarım.
Umut Oran
CHP Genel Başkan Yardımcısı

Print Friendly, PDF & Email